miercuri, 15 septembrie 2010

Polaritatea semnelor în astrologia medicală

        Polaritatea semnelor în astrologia medicală

Lumea fizică este o lume a efectelor ale căror cauze, de multe ori, scapă înţelegerii noastre. În schimb, efectele sunt reale şi viabile pentru fiecare dintre noi. Dacă luăm, de exemplu, o picătură de apă şi o punem la rece, ea îngheaţă şi se transformă în mii de cristale de gheaţă, de o formă gemoetrică de basm. Figura geometrică arată liniile de-a lungul cărora apa a îngheţat şi aceste linii de forţă, ca să le spunem aşa, erau prezente înainte ca apa să fi îngheţat, în schimb erau invizibile atâta timp cât apa era în starea ei naturală. În acelaşi fel sunt liniile care unesc cei doi poli magnetici; şi la fel, nu sunt vizibile decât dacă presărăm pilitură de fier pe o coală albă, între cei doi poli ai unui magnet. Liniile de forţă urmează acelaşi tipar cosmic.
Găsim condiţii propice cauzei şi efectului în orice situaţie din natură: mişcarea autoturismelor pe stradă, transmiterea mesajului rapid cu ajutorul electrcităţii la mii de kilometri depărtare, coliziunea dintre două corpuri ş.a. dar forţa care le produce este invizibilă, noi nu vedem decât efectele.
Ştim că magnetismul se găseşte oriunde şi se propagă la fel ca şi curentul electric care are aceeaşi manifestare ca şi el; ştim care sunt diferenţele dintre efectele curentului electric şi cele ale curentului magnetic, sunt dependente unul de cealalt, dar niciodată nu le vom vedea deşi le folosim puterea zi de zi.
                Magnetismul poate fi îm părţit în două mari categorii: magnetismul mineral şi magnetismul animal, deşi în realitate vorbim despre acelaşi lucru, dar primul are o foarte mică infleuneţă asupra ţesutului viu, pe când cel de-al doilea este inert în contact cu mineralele. Magnestismul mineral este derivat dicrect din magnetul pe care îl folosim ca să atragem fierul şi procesul dă metalului tratat în acest fel proprietatea de a atrage un alt obiect din fier. Această calitate a magnetului este foarte uşor de folosit, deşi este un magnetism slab deoarece forţa magnetică nu controlează în totalitate aşa numitul magentism permanent.  Electro-magnetul este un alt magnet mineral, compus dintr-o bucată de fier pe care este înfăşurat un fir de sârmă; puterea magnetului variază după numărul spirelor dar şi de curentul electric care trece prin fir.
Electricitatea se regăseşte peste tot în jurul nostru chiar şi în noi, difuză, dar ea nu poate fi folosită în industrie fără concentrarea acesteia prin spirele care constituie puterea electro-magnetului. Toţi dispunem de propriu magnetism, să ne gândim numai cât de des ne încărcăm electrostatic. Dacă vreţi un generator electric, mai înainte trebuie pregătit terenul; dacă metalul nu este magnetizat trebuie mai întâi să îl magnetizaţi.
                Toate corpurile, fie ele plantă, animal sau uman, se transformă în mineral.
În astrologia medicală clasificarea polarităţilor se face în funcţie de patologia pe care o reprezintă ele. După cum am mai spus, sănătatea depinde de procesul de homeostazie deoarece organismul are tendinţa de a păstra echilibrul mediului intern, a funcţiilor fiziologice precum şi integritatea organsimului.
De regulă, opoziţiile dintr-o temă natală indică faptul că organsimul este tensionat şi în consecinţă procesul de homeostazie alterat. Ele formează deja cunoscutele polarităţi care indică fie tensiunea psihică fie anumite boli, tipare care pot coexista din momentul naşterii, sunt în stare latentă dar ca urmare a tensiunilor de care amintem ele pot deveni dominante şi se pot manifesta. Semnele bolii şi simptomatologia vor fi resimţite când aceste opoziţii vor fi tranzitate, trecerea planetelor fiind o adevărată provocare astrală din punct de vedere a sănătăţii.
Ştim deja că sunt şase perechi de semne care implică, fiecare în parte, o numită predispoziţie şi simptomatologie. Graţie acestei corespondenţe dintre semne şi case opoziţiile sunt esenţiale deoarece sugerează anumite boli, în funcţie de casa şi semnul în care se află, care se vor mainifesta într-un fel sau altul, la vârsta adultă. De exemplu, opoziţia dintre Casa 1 şi Casa a 7-a corespunde perechii Berbec – Balanţă care reprezintă axa renală.

Deci polarităţile cu care lucrăm sunt:
§  Berbec – Balanţă – Axa renală
§  Taur – Scorpion – Axa  regenerării sau a procreerii
§  Gemeni – Săgetător – Axa respiratorie
§  Rac – Capricorn – Axa emoţională şi structurală
§  Leu – Vărsător – Axa cardio – circulatorie
§  Fecioară – Peşti – Axa digestivă sau Axa imunitară

Fiecare din aceste polarităţi este asociată cu anumite organe, sisteme, ţesuturi şi regiuni anatomice. Şi cum este normal, fiecare prezintă simptomatologie tipică acestora, dizarmoniile ori disfuncţiile asociate cu ele.

Axa renală: Berbec – Balanţă
 Anatomic, Berbecul stăpâneşte craniul, creierul, partea superioară a arcadei dentare (maxilarul) şi tot ce se regăseşte la nivelul capului cu excepţia mandibulei. Balanţa guvernează centura lombaro-pelviană care include rinichii, glandele suprarenale, vertebrele lombare şi sacrale ale coloanei vertebrale. Mai sunt implicate aici Organele implicate sunt cum mai spuneamochii, capul şi creierul, partea inferioară a spatelui,  vezica urinară, apatul urinar al bărbatului, coapsele şi şoldurile.
Fiziologic, funcţia acestor semne este una reglatoare. Rinichii menţin salinitatea şi echilibrul fluidelor din corp şi împiedică toxinele să se acumuleze şi să pună în pericol integritatea organică. În medulla oblongata se găsesc centri nervoşi respirator şi ai inimii dar creierul reglează toate procesele fiziologice şi mentale.
Semnul Berbecului este unul coleric, focul îşi spune cuvântul, care face ca totul să fie intens, incandescent, competitiv dar parcă cu prea multă eliberare de energie şi de stres şi astfel, la un moment dat, începe să aibă probleme cu suprarenalele. Semnul Balanţei este un semn de aer, sanguinic, care răspunde de rinichi şi de partea inferioară a spatelui. Sănătatea rinichilor şi tractului uro-genital însă depind tot de buna funcţionare a suprarenalelor, care este de altfel suportul energetic.
                Aşa se face că problemele pe care le implică axa renală la Berbec sunt de regulă, durerile de cap violente, migrenele şi epuizarea energetică. Mai pot fi afectaţi şi ochii prin întinderile bruşte ale muşchilor şi nervilor care susţin globul ocular, ochi roşii, slăbirea rapidă a vederii, de aceea starea de sănătate a suprarenalelor se poate vedea după ochi. La Balanţă, tulburările suprarenalelor slăbesc bineînţeles, rinichii şi tractul uro-genital, făcându-l pe acesta din urmă susceptibil la infecţii urinare, inflamaţii sau iritaţii ale acestuia, la uremie şi gută. Deoarece funcţia sexuală masculină este dependentă tot de sănătatea suprarenalelor, se pot ivi probleme şi în ceastă zonă – prostatite, cistite, epididimite, orhite ş.a.
                Mai trebuie spus că probleme cum sunt sciatica şi lumbago întregesc tabloul clinic, la care putem adăuga astmul, dobândit sau congenital sau probleme respiratorii care implică tulburări ale suprarenalelor.
                Psihosomatic, această axă reprezintă tensiunile din relaţiile parteneriale şi de familie, care în esenţă nu sunt altceva decât conflictul dintre puterea şi iniţiativa personală (Berbec) şi diplomaţia, deferenţa şi compromisul adus de Balanţă, şi care duce la frustrări. Agravarea acestor frustări, mai ales la bărbaţi, se poate manifesta prin iritaţii şi inflamaţii frecvente ale aparatului urinar.

Axa regenerării sau a procreerii: Taur - Scorpion
 Taurul guvernează mandibula, ceafa, gâtul inclusiv vocea, amigdalele, vertebra cervicală superioară, limba, gura şi glanda tiroidă. Mai sunt implicate gura, mandibula, gâtul, tiroida, colonul, rectul, vezica urinară, gonadele, aparatul genital extern, sistemul reproducător, intestinul gros, sistemul nervos simpatic, trunchiul cerebral.
Scorpionul răspunde de organele genitale feminine şi masculine, intestinul gros, rect iar la bărbaţi şi de prostată. Fiziologic, această pereche are funcţie de mistuire (a ultimelor resturi alimentare – n.r.), de eliminare şi de procreare. Resturile solide ale digestiei trec prin regiunea dominantă de Scorpion, iar produşii rezultaţi din arderile gazoase, apa şi dioxidul de carbon trec prin gât şi gură, regiune aflată sub stăpânirea Taurului. 
Semnele Taur şi Scorpion sunt două semne zodiacale deosebit de complexe şi la fel, tot ce implică această polaritate. Taurul stăpâneşte începutul şi creşterea, pe când Scorpionul stăpâneşte finalitatea, moartea, regenerarea, reproducerea, reciclarea şi eliminarea, antagonismul dintre cele două semne fiind o relaţie de inter-reciprocitate.
Parte regenerativă a acestei polarităţi este stăpânită atât de creştere şi dezvltare (Taur) cât şi de moarte şi de proceere (Sorpion). În aceste condiţii, pe un tranzit disonant, ea poate duce la tulburări tiroidiene, la apariţia diverselor tumori sau tulbuări de dezvoltare, adesea implicând defecte genetice, probleme ale aparatului genital – hemoragii, scurgeri semniale, pierderi de lichid interstiţial, boli cu transmitere sexuală, diverse infecţii ale organelor genitale, disfuncţii sexuale, sarcini nedorite, avorturi spontane, hipersexualitate.
Această axă guvernează întregul traseu digestiv, Taurul fiind începutul prin alimentele care le bîgîm în gură iar Scorpionul, sfârşitul prin deşeurile care le eliminăm. Cum este de ateptat având în vedere fixitatea ambelor semne, tot la nivelul acestei axe veţi întâlni retenţia de apă în orgnaism şi o scădere a activităţii fiziologice prin tulburările digestive asociate: regurgitare, stări de vomă, hipo şi hiper secreţie gastică, reflux esofagian, esofagite, digetie intestinală lentă cu întreg cortegiul de colite – spastică, de fermentaţie, de putrefacţie şi rectocolite - spastică sau hemoragică şi constipaţie.
                Apoi, polaritatea Taur – Scorpion stăpâneşte sistemul nervos parasimpatic. Taurul guvernează funcţionarea trunchiului parsimpatic a nervului vag, care susţine funcţia vegetativă a organismului, iar Scorpionul stăpâneşte destinderea şi tranmiterea imfluxului nervos spre partea sacrală care răspunde de eliminare. Stresul şi tensiunea nervoasă compromit funcţia digestivă, vegetativă şi de eleminare a deşeurilor toxice din orgnaism ducând la scaune neregulate, la constipaţie şi probleme cu vezica urinară. În aceste condiţii, receptivitatea acestei polarităţi este strâns legată şi influenţată de subconştient.
                Psihosomatic, ambele semne răspund de subconştientul profund care este încă nedesluşit în totalitate, continuând să fie o enigmă nu doar pentru noi ci şi pentru cercetători.

Axa respiratorie: Gemeni – Săgetător
 Gemenii stăpânesc arborele respirator – plămânii, cavitatea toracică şi diafragma, traheea, braţele de la degete la braţe şi umeri. Săgetătorul stăpâneşte şoldurile şi coapsele, partea superioară a membrelor, până la nivelul genunchilor, şi c e este mai important, nervul sciatic. Mai sunt implicate nasul, fosele nazale, tractul respirator, diafragma, cutia toraciă, braţele, mâinile, ficatul.
Funcţia fiziologică a acestei perechi este de distribuţie şi locomotoare. Toate cavităţile tubulare, vene, artere, arteriole, vase de sânge care transportă elementele esenţiale la celule şi invers de la celule spre circulaţia mare sau mică, sunt în grija Gemenilor. Săgetătorul răspunde de locomoţie, fără picioare nu ne-am putea deplasa dintr-un loc într-altul, după cum nu putem face această deplasare fără ajutorul unor muşchi puternici.
Semnele care formează această axă, Gemeni şi Săgetător, emit, sunt semne care iubesc luina, solare, subtile, cu funcţii energetice. Iar mutabilitatea le dă sensibilitate imunologică şi predispoziţie la alergii.
Energia difuză a acestei polaritţi precum şi mutabilitatea accenueză predispoziţia spre tulburările respiratorii, în particular spre cele de natură alergenă cum este astmul bronşic, de exemplu. Gemenii sunt semnul cel mai predispus la problemele respiratorii, pe când Săgetătorul mai puţin, dar reflexul polarităţii îl predispune şi pe el la aceste tulburări.
                Deoarece Săgetătorul este guvernat de Jupiter, cel care stăpâneşte şi ficatul, alimentele cu potenţial alergen îi sensibilizează şi pe ei – roşii, căpşune ş.a. Deşi ficatul în partea dreaptă, sub diafragmă, datorită alimentaţiei inadecvate, bogate în grăsimi sau prăjeli ori alte substanţe nocive digestiei, poate reacţiona şi poate accentua tulburările digestive şi predispoziţia spre alergie. Iar acest lucru se poate observa când semnul Săgetător este implicat opoziţie cu planetele din semnul Gemeni.
                Deoarece aerul pe care îl respirăm conţine o mulţime de impurităţi, şi trece prin inspiraţie şi expiraţie prin tractul respirator spre plămâni şi înapoi, şi luând în considerarea faptul că totul este mişcare, este firesc să ne adaptăm constant la schimbările din mediu. Polaritatea Gemeni – Săgetător reliefează acest schimb, aerul intră în căile respiratorii prin nas şi ajunge în plămâni, o zonă care poate fi foarte uşor sensibilizată prin acest mecanism, adevărată interfaţă între mediul intern – extern prin procesul de inspiraţie – expiraţie.
                Astmul, bronşitele, răcelile frecvente şi infecţiile respiratorii, nasul înfundat, rinitele, sensibilitatea respiratorie şi alergiile, tusea şi strănutul , şi mai ales plăcerea de a fuma, sunt adesea factorii declanşatori ai tulburărilor respiratorii.

Axa emoţională şi structurală: Rac - Capricorn
 Această pereche de semne, am putea spune că are dublă funcţie, una structurală şi una protectivă. Racul stăpâneşte abdomenul şi partea superioară a ficatului. De asemenea, organele din această zonă – sâni, stomac, peritoneu (membrana care protejează organele abdominale-n.r.), uter, sacul pleural care înconjoară cavitatea toracică, pericardul în jurul inimii, membrana meningeală care înveleşte creierul şi canalul măduvei spinării. Capricornul stăpâneşte genunchii ca de altfel întreg scheletul dar şi pielea, ambele intrând în alcătuirea corpului. Pielea şi membranele interne protejează organele pe care le conţin. Mai sunt implicate oasele, articulaţiile, ţesutul interstiţial sau conjunctiv, tractul digestiv.
Polaritatea Rac – Capricorn este în acelaşi timp o axă emoţională prin Rac dar şi structurală prin Capricorn. Psihic şi psihosomatic, mai sunt o  mulţime de alte lucruri care interferează cu această polaritate: siguranţa afectivă, expresia emoţională versus inhibiţie, acceptarea – neacceptare, propria educaţie versus lucrurile pe care le negăm vis-a-vis de propria persoană, indiferenţa, şi multe din aceste probleme şi preocupări sunt adesea adânc înrădăcinate în cutumele sociale, mai ales în tradiţiile de familie.
                Nevoia de siguranţă pe care o exprimă această polaritate joacă un rol primordial la acele persoane care nevoite să fie şi să se descurce singure, fie datorită unei infirmităţi congenitale, fie a unora dobândite sau datorită unor traume şi accidente care au dus la mutilarea corporală – amputarea unui membru, cicatrici urâte de pe urma arsurilor ş.a. Aceste persoane vor fi fragile şi din punct de vedere emoţional, mai ales dacă în tema lor astrală se regăseşte o opoziţie între planete pe această axă.
                Dacă ne gândim la temperament, semnul Rac este flegmatic, pe când Capricornul un melancolic. Amândouă sunt reci şi diferă doar ca şi calitatea elementară, Racul fiind umed iar Capricornul sec, uscat, arid.
                Psihosomatic, umiditatea Racului concentrează expresia emoţională, indulgenţa şi conexiunea, în timp ce natura seacă a Capricornului concentrează negarea emoţiei, inhibiţia şi austeritatea, deşi aceste semne sunt extraordinar de sensibile şi de timide.
                Aceste lucruri se regăsesc dacă vreţi la nivelul tegumentului, pielea poate fi umedă cu predispoziţie spre eczeme, dermatite şi neurodermite şi se spune că exprimă de fapt, un strigăt de ajutor în ce priveşte sprijinul şi nevoia de exprimare a sensibilităţii; pielea uscată cum se întâmplă în psoriazis, indică rigiditatea emoţională şi afectivă şi indiferenţa faţă de propria persoană, negarea.
                Artrita şi artroza sunt legate de această polaritate care implică fie excesiv elasticitate şi dislocare, fie înşepenirea şi rigiditatea articulaţiilor. Prin antagonismul umed – uscat găsim acceptarea şi refuzul şi în modul de alimentaţie, problemele digestive, anorexia şi bulimia, dar şi obezitatea.

Axa cardio-circulatorie: Leu - Vărsător
 Leul stăpâneşte inima şi măduva spinării; Vărsătorul, gambele şi gleznele precum şi procesele oxidative care dau energie organismului. Mai sunt implicate inima, arterele, venele, sistemul vascular periferic, picioarele, călcâiele, coloana vertebrală în totalitate şi mai ales, coloana cervicală, sistemul nervos simpatic.
Fiziologic, semnul răspunde de circulaţia sanguină şi face viabilă mişcarea prin propria sa natură. Inima, care pompează sângele, dă viaţă organismului. Perechea este responsabilă pentru reacţiile chimice de bază cum este cea de la nivel celular – combinaţia oxigen cu glucoză producând energie.
Polaritatea Leu – Vărsător constituie axa cardio-circulatorie şi implică tot ce este legat de inimă, patologie circulatorie şi cardiovasculară – bolile propriu-zise ale inimii, îngroşarea arterelor, circulaţia venoasă proastă, varice, ulcer varicos, infarct, atac cerebral, stop cardiac ş.a.  Leul reprezintă inima şi sistemul circulator iar Vărsătorul sistemul circulator periferic. Între ele sângele circulă înainte şi înapoi.
                Semnul Leului şi al Vărsătorului sunt semne fixe, de natură Yang, au în custodie sistemul nervos simpatic ca parte integrantă a sistemului nervos central, după cum semnele Taur şi Scorpion, tot semne fixe, stăpânesc sistemul nervos vegetativ parasimpatic.
                Asociat acestei polarităţi apar şi condiţiile cronicizării unor tulburări, mai ales a oboselii, a stresului, a răspunderii sociale în calitate de şef sau de patron, şi cere nativilor celor două semne potenţare şi calmitate, altfel toată excitabilitatea nervoasă va duce la agravarea unor tulburări de natura celor două semne prin hiperstimularea sistemului nervos simpatic, care se supraîncarcă iar suprasarcina este transmisă inimii şi sistemului circulator.
                Polaritatea implică tulburări şi boli ale coloanei vertebrale, în special ale celei cervicale, care nu este doar adăpostul ganglionilor nervului simpatic, dar mai suportă şi greutatea cutiei toracice, care adăposteşte inima. Tulburările coloanei se evidenţiază mai ales atunci când în cele două semne sunt plasate planete în aspecte disarmonice cum este Saturn sau planete plasate pe axa Rac – Capricorn ori în Casa a 10-a.
                Psihosomatic, polaritatea Leu – Vărsător este locul în care se întâlnesc, puterea şi autocontrolul, indiferent care din semne domină, şi care cere mai mult decât este obişnuit organismul să ducă.

Axa digestivă sau axa imunităţii: Fecioară - Peşti
 Fiziologic, funcţiile acestei perechi de semne sunt de asimilare, de diferenţiere şi de izolare. Fecioara guvernează partea inferioară a abdomenului unde se află ficatul, pancreasul, vezica biliară şi splina. În această porţiune a organismului, substanţele nutritive sunt sortate şi desfăcute în elemente digerabile şi nedigerabile. Ficatul face diferenţierea între aceste elemente, care sunt cele bune şi care sunt cele toxice pentru organism. Alimentele sunt asimilate prin pereţii intestinului subţire. Peştii la rândul lor au funcţie de diferenţiere, de asimilare şi de izolare deoarece guvernează sistemul limfatic care are funcţie de apărare a organismului împotriva bacteriilor şi viruşilor. Celulele albe fac diferenţierea între proteinele bune şi cele străine ale invadatorilor, apoi le izolează şi le distrug pe acestea din urmă. Mai sunt implicate intestinele, colonul, tractul gastro-intestinal, sistemul hepatic portal, ficatul. 
În procesul digestiei şi asimilaţiei, substanţele nutritive din   aduse în organism. Deoarece sistemul imunitar este cel care distinge între ce ne face bine şi ce nu ne face bine, digestia şi asimilaţia prin care ceea ce nu face parte din noi este convertit în ceva ce ne foloseşte, este puternic legat cu imunitatea, ameninţarea posibilă dar şi cu provocarea în tentativa de aînceca lururi noi.
Polaritatea Fecioară – Peşti este una a semnelor mutabile, de aceea extrem de sensibile şi predispuse spre alergii. Întrucât sunt de natură Yin sau receptoare, sensibilitatea la alergii este mai pregnantă, mult mai multe materii decât ar fi inficat, prin intermediul alimentaţiei, ajung în organismul nostru.
Feciaora guvernează intestinele, pe când Peştii sistemul portal hepatic şi ficatul, care absorb şi procesează substanţele digerabile în intestine. Peştii, de asemenea, stăpânesc sistemul limfatic şi toxinele care pot fi absorbite din alimentele pe care le îngurgităm şi care pot compromite la un moment dat imunitatea.
                Cu axa Fecioară – Peşti bine pusă în evidenţă în harta astrală, întregul proces al digestiei şi al asimilaţiei este provocat, fie printr-un mod de alimentaţie greşit, fie de defecte organice, ceea ce evidenţiază o problemă  în lanţul de pepsine, o clasă de enzime digestive, şi care conduc la alergii şi tulburări imunitare. Printre acestea se numără problemele de asimilaţie, infecţiile cu candida sau dezechilibrul florei intestinale care se manifestă în diverse moduri – colită de fermentaţie,colită de putrefacţie, enterocolite şi până la colon iritabil sau colon spastic.
                Natura melancolică a Fecioarei duce la nervozitate excesivă, rigiditate şi austeritate în ce priveşte modul de alimentaţie, la teama morbidă faţă de boala intestinală, în timp ce ambiguitatea şi acceptarea tipice temepramentelor flegmatic şi sanguinic, care se îmbină cum nu se poate mai bine în natura semnului Peşti, atinge cealaltă extremă, excesul şi viciul alimentar. Acestea pot duce la dezechilibrul al balanţei alimentare.
Psihosomatic, dezechilibrul alimentar precum şi autocentrarea pe propriile nevoi, la care se adaugă problemele personale sunt foarte strâns legate de această polaritate şi pot contribui la creşterea predispoziţiei spre tulbutări digestive şi imunitare.
Acum putem să ne punem întrebarea care sunt elementele comune ale aceltor perechi? Simplu – polaritatea şi poziţia opozabilă. Pornind de la aceste  două elemnte putem sintetiza următoarele:
Polaritatea cardinală este esenţială în păstrarea echilibrului sănătăţii organismului. Prin axa Berbec  - Balanţă avem echilibru energetic iar cu axa Rac  - Capricorn, echilibrul material şi structural.
                Polaritatea fixă stăpâneşte o parte din funcţiile de bază ale organismului prin intermediul sistemului nervos central. Axa Taur  - Scorpion răspunde de funcţia vegetativă prin sistemul nervos parasimpatic, iar axa Leu – Vărsător răspunde de funcţia circulatorie şi vitală a organsimului prin sistemul nevos simpatic.
                Polaritatea mutabilă este o axă senzitivă, de natură alergică şi guvernează acele părţi ale organismului care sunt cele mai vulnerabile şi expuse influenţei mediului şi substanţelor de orice fel. Axa Gemeni -  Săgetător  stăpâneşte căile respiratorii şi Fecioara – Peşti de tractul digestiv.
Haideţi să luăm câteva exemple:
●  Până nu demult se obişnuia să se scoată amigdalele copiilor care făceau frecvent roşu în gât şi febră, Taurul guvernând aceste părţi organice. Astăzi din ce în ce mai puţini medici recomandă îndepărtarea lor. Statisticile arată că bărbaţii cărora li s-au extirpat amigdalele în copilărie sunt mult mai predispuşi la a avea probleme cu prostata stăpânită de Scorpion, iar femeile se confruntă frecvent cu probleme ginecologice. Iată că această regiune anatomică stăpânită de Taur care se îmbolnăveşte şi este operată are reflex în semnul opozabil prin faptul că şi regiunea anatomică guvernată de semnul acesta din urmă este afectată.
● Un alt exemplu pentru axa Taur – Scorpion este oreionul care afectează în acelaşi timp glandele parotide aflate sub semnul Taurului dar inflamează şi testiculele la bărbat, care sunt sub semnul Scorpionului. Sărutul din timpul actului sexual stă şi el sub semnul perechii Taur - Scorpion deoarece amândouă implică Taurul (gura, sărutul) şi Scorpionul (organele genitale).
● Polaritatea semnelor are mare importanţă în astrologia medicală. De exemplul este de bănuit că o persoană care are Soarele în Gemeni va avea probleme respiratorii, de la infecţii la diverse boli, în special astm bronşic. Aceeaşi susceptibilitate poate apărea şi la persoanele care au Soarele în Săgetător, semn opozabil Gemenilor. Astfel că mulţi copii care au probleme cu astmul bronşic vor prezenta şi eczeme sau inflamaţii ale coapselor, în partea din spate, regiune anatomică guvernată de Săgetător.
●  Guta care afectează mai ales picioarele este cauza de incapacitatea organismului de a elimina produşii metabolismului proteic, cum este acidul uric care se depune în reţeaua de capilare de la nivelul picioarelor. Procesul de diferenţiere care ţine de Fecioară a fost alterat prin hiposecreţia de enzime hepatice implicate. Este una din problemele clasice ale polarităţii Fecioară - Peşti.
                ● Femeile cu Soarele în semnele Rac sau Capricorn au probleme cu echilibru hidric, cel mai des confruntându-se cu retenţia de apă (Rac) în organism (Capricorn).
Lista ar putea continua cu multe alte exemple, dar cred că ajunge deocamdată. Ideea principală este să reţinem că perechile de semne acţionează întotdeauna împreună, mai rar separat.
O opoziţie importantă în harta natală a fiecăruia este axa nodală sau nodurile lunare, despre care am vorbit în capitolul anterior.  În astrologia medicală, axa nodală nu a prea fost luată în considerare de către astrologi, decât în situaţia în care aceasta era atacată prin aspecte disonante sau prin tranzite şi progresii. Acest lucru se mai petrece şi atunci când unul din noduri este conjunct cu una din planete.
Când axa nodurilor este implicată, ea devine o axă patologică în funcţie de casa şi semnul în care se află.

 Luna şi reflexul polar
 Organismul mostru este supus de când lumea ritmurilor naturii, care refuză să ne facă să uităm cât de profundă este interconexiunea dintre fizic, mental şi emoţional. Majoritatea problemelor de sănătate  îşi au originea în nevoia organică de a păstra echilibrul între aceste trei aspecte, dar şi între acestea şi alte probleme.
Simptomele diverselor probleme de sănătate sunt ghidate de un sistem de alarmă intern, foarte bine pus la punct. Aceste semnale de alarmă vremelnice, care adesea sugerează epuizare fizică sau stres emoţional, vorbesc despre un dezechilibru care poate precede probleme de sănătate mult mai grave.
Medicina modernă a recunoscut destul de greu impactul profund emoţional şi mintal al acestor disfuncţii organice. Femeile au tendinţa să fie mult mai sensibile la aceste semnale care demult s-au cufundat în cutumele obişnuitului, fie el social, familial sau cultural, iar educaţia nu a făcut altceva decât să atenueze instinctul şi să pună mai înainte propriilor probleme, pe ale celorlalţi.
Harta astrală poate însemna un pas înaintea tradiţiilor şi obiceiurilor încetăţenite de secole prin atitudini care să releve interconexiunile despre care aminteam. Dacă l-am privit pe Mercur ca pe cel care are o influenţă determinantă asupra mentalului şi a sistemului nervos, haideţi acum să aruncăm o privire şi asupra Lunii.
Luna în horoscopul individual este un indicator al căilor prin care avem un sprijin şi un suport prin care putem avea tot ce ne trebuie ca să ne bucurăm de sănătate şi de fericire. În harta unei femei, poziţia Lunii sugerează modul cum aceasta ştie să răspundă fluxului emoţional şi hormonal şi în mare parte cum conştientizează aceste nevoi, mult mai rapid decât un bărbat.
Dacă nu suntem hrăniţi cu afecţiune în primii ani de viaţă şi nu suntem încurajaţi să facem la fel cu noi înşine vom avea o copilărie tristă şi ori de câte ori ne vom confrunta cu o problemă impulsivitatea reprimată dar şi lipsa de afecţiune ne va măcina permanent.
Astrologia medicală a identificat tendinţa acţiunii reflexe în semn opozabil când nevoile Lunii natale nu se regăsesc în propria fiinţă. Luna reflectă lumina nu este un generator de lumină şi foloseşte efectul reflex ca să proiecteze emoţiile ignorate sau refulate ca să funcţioneze asociat cu semnul opozabil.
De exemplu, cineva cu Luna natală în Peşti este dominat de emotivitatea exacerbată a acestui semn, tendinţa subconştientă regăsindu-se în acest caz în hiperaciditate gastrică, deci o problemă digestivă care se reflectă la nivelul semnului zodiacal opozabil, adică în Fecioară, cea care răspunde de digestie. Tratamentul hiperacidităţii a fost un insucces pentru acest nativ deoarece tamponajul gastric nu a dus la nici o soluţie, mult mai bine a mers însă prevenirea crizelor printr-o alimentaţie echilibrată din care fuseseră excluse alimentele care induceau hiperaciditate.
Un nativ cu Luna în Scorpion, configuraţie care sugerează o mare intensitate emoţională cu o puternică predispoziţie spre autodistrugere care poate duce nu odată la crize afective care să se manifeste prin dureri la nivelul gâtului (reflexul în Taur, perechea polară a Scorpionului, care nu pot fi calmate nici prin tratament, nici prin chiropractică şi nici prin acupunctură.
Cele două exemple sunt similare şi au rădăcina cauzală comună prin faptul că Luna aflată în semne de Apă (Peşti şi Scorpion) proiectează intensitatea emoţiilor într-un semn de pământ care mai este şi polar cu cel în care se află ea: Fecioară sau Taur.
Să luăm un alt exemplu: Luna în inflamabilul Berbec, sub tensiune se reflectă în Balanţă prin probleme cutanate – diverse erupţii inestetice şi prin creşteri alarmante în greutate. Alimentaţia unui asemenea nativ, de regulă este bazată pe un consum exagerat de dulciuri şi carbohidraţi, pofta fiind pentru această persoană mai mare decât puterea de stăpânire.
Pancreasul (guvernat de Balanţă) care păstrează echilibrul zahărului în sânge în organism, de astă dată este hiperstimulat datorită fluctuaţiei glicemiei prin exces de zaharuri. În aceste condiţii se pot dezvolta fie o epuizare a pancreasului care poate merge de la pancreatită la cancerul de pancreas, fie un diabet.
Tratamentul într-un asemenea caz presupune ca nativul să facă mişcare, să bea ceaiuri hipoglicemiante cum este cel de sânziene, să îşi schimbe modul de alimentaţie şi să nu îi fie teamă nici de alimentele picante şi nici de condimente.
După cum vedeţi Luna acţionează puternic în semnul opozabil iar aceste acţiuni, de regulă au un substrat emoţional puternic şi de aceea se poate întâmpla ca tratamentul alopat să nu aibă nici o putere. Dacă lămurirea conflictului interior este mereu amânată aceasta poate duce la probleme grave.
Organismul reacţionează la cel mai mic efort atunci când răspundem provocărilor şi oportunităţilor care apar în viaţa de zi cu zi. În schimb, dacă ştim care este reactivitatea noastră emoţională, reprezentată prin semnul în care se află Luna, putem recunoaşte şi răspunde impulsurilor pe care le primim din lumea subtilului. Percepându-le le putem ajusta, adapta nevoilor noastre şi putem lucra cu ele ca să rezolvăm problemele emoţionale mult mai uşor.
Odinioară organismul unora dintre noi se confrunta cu stări şi simptome greu de diagnosticat, care cu timpul deveneau din ce în ce mai greu de stăpânit, deşi existau şi pe atunci soluţii. De aceea este bine să observaţi semnul în care este Luna natală şi să urmăriţi simptomele caracteristice semnului opozabil ( Berbec – Balanţă, Gemeni – Săgetător, Rac – Capricorn, Leu – Vărsător şi Fecioară – Peşti). Dacă ele se manifestă, luaţi măsuri.
Semnele opozabile se manifestă asemenea unei oglinzi care reflectă stările noastre emoţionale şi care răspund foarte bine prin tratamentul stabilit urmărind semnul în care este Luna. Medicina homeopată, cea vibraţională cum este ramura bazată pe esenţe florale sau naturopatia dau rezultate mai mult decât îmbucurătoare în tratamentul dereglărilor provocate de Lună.

3 comentarii:

  1. draga Minerva am citit articolele publicate de dv despre importanta aspectelor lui Pluton. Pentru ca in 2012 Pluton este pe ASC in revolutia solara, va rog sa-mi spuneti daca ar fi un moment bun pt. un implant de lentila ( miopie de -14)

    va multumesc, raspunsul dv. este cel mai important pt. decizia mea. Sa aveti un an bun, cu tot ce va doriti!

    RăspundețiȘtergere