miercuri, 15 septembrie 2010

Casele de boală


Fiecare casă din horoscopul natal semnifică câte ceva în astrologia medicală. Niciodată, o casă nu va fi mai importantă decât cealaltă, e drept în măsura în care este ea ocupată de planete şi aspectele pe care le face cu celelalte şi ţinând cont de cele patru puncte importante din hartă: Asc, MC, Dsc, FC.

Calităţile caselor
 Casele sunt grupate în funcţie de calităţile lor după cum urmează: casele de spiritualitate, casele de evoluţie, casele de relaţie şi casele de finalitate. După modul vibraţional avem case angulare sau cardinale, succedante sau fixe şi cadente sau mutabile. Deoarece fiecare casă dintr-o temă  natală corespunde unui semn zodiacal este normal ca aceasta să aibă afinităţi cu semnul şi elementul acestuia din urmă.

Casele de spiritualitate - Casele 1, a 5-a şi a 9-a (Berbec, Leu şi Săgetător) sunt case de FOC. Ele mai sunt numite şi triada spirituală. Ele rezonează cu Asc şi ţin de aceea parte a vieţii care este mai importantă – sănătate, vitalitate, energie, personalitate.
Casa 1 sau Asc, este legată de corpul fizic şi viaţă, două lucruri inseparabile, de sănătate şi de vitalitate.
Casa a 5-a stăpâneşte voioşia, creativitatea şi auto-expresia. Medical, ţine de conceperea unui copil, de felul cum ne păstrăm apoi, şi să nu uităm că un copil ar trebui să fie sursă de bucurie şi de renaştere spirituală şi organică, poate de aceea Casa a 5-a stăpâneşte şi iubirea, romantismul, nevoia şi de dragoste fiziologică precum şi capacităţile energetice ale subiectului, anduranţa, capacitatea de recuperare.
Casa a 9-a, stăpâneşte cum bine ştim filosofia, credinţele, religia, călătoriile şi studiul, expaniunea orizontului cunoaşterii,  medical sugerează profesia medicală, practicianul dar şi catabolismul, procesele de eliminare, regenerarea. Medical, la acest nivel se regăsesc marea circulaţie sanguină, tranzitul intestinal, migrarea calculilor, procesele embolice, metastazele, problemele infecţioase, mai ales cele epidemice, 

Casele de evoluţie – Casele a 2-a, a 6-a şi a 10-a (MC)(Taur, Fecioară, Capricon) sunt case de Pământ. Mai sunt numite şi triada de evoluţie. În astrologia medicală sunt considerate răspunzătoare de creşterea, alimentaţia şi dezvoltarea organismului, ele fiind legate profund de această calitate materială înnăscută şi de aceea au în grijă întreg corpul nu doar o parte din el.
                Casa a 2-a este legată de atitudinile şi instinctele noastre mai ales pentru dezvoltarea fizică , de ceea ce ne place să mâncăm, de apetit calităţi care sunt susţinute de tiparul individual privind selecţia alimentelor pe care le consumăm sau regimul la care apelăm pentru întreţinerea organismului, excesele sau carenţele, pofta de mâncare, anabolismul.
Casa a 6-a este legată mai ales de obiceiurile noastre alimentare – ce mâncăm şi cum mâncăm. De asemenea, vorbeşte despre felul cum organismul nostru digeră alimentele, despre homeostazie şi capacitatea organismului de a păstra acest echilibru, adaptarea la variaţii (de temperatură, de climă, dezechilibre alimentare etc).
Casa a 10-a este legată de asimilaţia finală şi felul în care organismul nostru ştie să folosească compuşii alimentari orientându-i spre acele părţi ale organsimului care au nevoie de ele, în special spre oase, articulaţii şi ţesutul conjuctiv de susţinere (ţesuturile interstiţiale). Totodată reglează mecanismele organice cum sunt sistemul nervos, sistemul endocrin, sistemul cardio-vascular şi funcţia acestuia de supraveghere a circulaţiei sanguine.

Casele de relaţie – Casele a 3-a, a 7-a şi a 11-a (Gemeni, Balanţă şi Vărsător) sunt numite şi triada de relaţie, deoarece schimbă, conectează şi relaţionează funcţiile elementului de Aer.
                Casa a 3-a este legată de respiraţie şi cu mediul înconjurător. De asemenea, mai răspunde de organele perechi, de felul cum funcţionează ele dar şi de felul cum aceste organe influenţează sănătatea noastră - mişcările de mică amplitudine şi regulate cum sunt respiraţia, mica circulaţie, reflexele, tremurăturile automatismul cardiac şi peristaltismul intestinal care se datorează unor mişcări reflexe transmise din aproape în aproape.
Casa a 7-a (Dsc) este legată de parteneriatele de orice fel, dar mai ales de căsătorie. Se spune că partenerul de viaţă pe care îl alegem poate sugera şi care vor fi marea majoritate a problemelor din interiorul cuplului şi arată, inclusiv, suferinţa fizică şi psihică. Pe de altă parte, Casa a 7-a este legată de relaţia cu medicul nostru care ar trebui să fie egalul partenerului nostru de viaţă în ce priveşte sănătatea şi prevenirea bolilor. Medical răspunde de schimburile cu exteriorul - la nivelul alveolelor pulmonare, al pielii, grefele, transfuziile, protezarea, donarea de sânge, de ţesuturi şi de organe. Tot aici găsim procesele legate de funcţionarea mecanismului endocrin dar şi energia care s-a format prin interacţiunea mai multor organe.
                Casa a 11-a este legată de mentorul nostru, de modelul nostru de viaţă, de rolul pe care îl joacă acesta cât şi asocierile, de orice fel, în viaţa noastră. Toate acestea au un mare impact asupra propriei creşteri, prin experienţa cumulată, orientându-ne conduita în viitor. Tot aici găsim ceea ce nu este supus controlului organismului, şi care scapă într-un mod natural - transpiraţia, ţipătul etc, pe alte căi - erupţii cutanate, vărsături, hemoragii etc, ajutorul venit din afară - chirurgie, reanimare etc, sau efectele energiei exterioare de natură patogenă - vânt, căldură, frig etc.

                Casele de finalitate – Casele a 4-a, a 8-a şi a 12-a (Rac, Scorpion şi Peşti) sunt case de Apă, care au o importanţă specifică mai ales atunci când se pune problema de patologie şi boală. Dacă casele de foc reprezintă sănătatea şi energia, casele de apă sunt exact opusul adică reprezintă slăbiciunea organică şi boala. Casele de Apă sunt legate de partea misterioasă, neştiută, ascunsă a vieţii noatre iar în astrologia medicală, ele sunt legate adesea de spitale, carantină, invaliditate sau instituţii medicale. Casele de Apă mai sunt numite şi triada de finalitate deoarece fiecare precede îndeaproape casele de Foc care semnifică un nou început, renaşterea, însănătoşirea şi revigorarea.
                Casa a 4-a este legată de gestaţie, maternitate şi prima copilărie. Reprezintă în acelaşi timp, creşterea şi formarea obiceiurilor alimentare şi comportamentale, dar mai arată şi invaliditatea, bătrâneţea şi izolarea de restul lumii. Tot aici găsim rezervele organice, grăsimile, depozitele extracelulare şi interstiţiale, ceea ce este închistat, reţinut cum sunt edemele, ascita etc (retenţia de apă).
                Dintre casele de Apă, cele mai importante pentru sănătate sunt casele a 8-a şi a 12-a care sunt legate de exitus, de moarte.
La nivelul Casei a 8-a, medical, vorbim despre tot ceea ce se pierde: lichidul seminal, menstruale, naşterile, avorturile, mutaţiile genetice, necrozele, abcesele, problmele imunitare în special cele de respingere a grefelor.
La nivelul Casei a 12-a găsim anestezie, maladiile fatale sau incurabile, calcificări, stările comatoase, autismul si anumite psihoze grave.

Casele şi modul vibraţional
                După modul vibraţonal avem trei categorii de case: cardinale, succedante şi candente. Iată semnificaţia lor pentru astrologia medicală:

Casele cardinale sau angulare – Casele 1, a 4-a, a 7-a şi a 10-a. Veţi bserva că de fapt, sunt cele patru puncte importante dintr-o hartă astrală: Asc, FC, Dsc şi MC. Casele angulare corespund modului 98vibraţional cardina, la nivelul lor energia este aproape palpabilă.
                Casa 1 reprezintă corpul şi sănătatea, Casa a 4-a – casa şi familia, Casa a 7-a – dragostea şi căsătoria iar Casa a 10-a – cariera şi traseul social. Ele sunt în general, cele mai importante puncte din viaţa noastră dar diferă prin necestirăţile pe care le aoperă şi de aceea adesea pot fi în conflict, deoarece între ele se realizează unghiuri de 90 de grade, adică pătrate, fapt care generează o mulţime de probleme, stres şi mulţi dintre noi resimt efortul şi presiunea la care suntem supişi pentru a avea succes în oricre din aceste domenii.

Casele fixe sau succedante – urmează celor angulare şi corespund modului de vibraţie fix – inerţie, inflexibilitate ş.a. în care energia este oarecum conservată, fix, nu se mai mişcă. Aşa se explică de ce aceste semne au debuşeuri care ating extremele, fie sunt avare, fie bigote, fie vicioase, fie posesive.
În această categorie intră Casele a 2-a, a 5-a, a 8-a şi a 11-a. Ele reprezintă locul în care ataşamentul şi dorinţa sunt fie prea moderate, fie extrem de puternice, maladive am putea spune, care fac ca la acest nivel un mod de alimentaţia raţional sau un stil de viaţă echilibrat să fie imposibil de atins.
Deoarece ele sunt asociate cu excesul şi abuzul, nativii cu un marcaj puternic pe aceste case pot avea numeroase vicii şi disfuncţii organice.
Casa a 2-a, a posesiunilor şi a banilor munciţi sugerează avariţia, lăcomia, aviditatea şi voracitatea.
Casa a 5-a a creativităţii şi a plăcerii, a superficialităţii, indică orgia, lenea, pierderea timpului, indolenţa, amânarea.
 Casa a 8-a, a sexualităţii, vorbeşte despre senzualitate, sete de putere, dorinţă de dominare, promiscuitate şi licenţios.
Casa a 11-a, a veniturilor predispune la lăcomie şi ea, la ataşamentul şi dominaţia faţă de valorile materiale. Dorinţa această nebună de putere secătuieşte la un momentdat organismul şi boala începe să erodeze.

Casele mutabile sau cadente sunt ultimele şi corespund modului de vibraţie mutabil, unde energia se mişcă, se modulează, alunecă. Reprezintă domenii ale vieţii în care totul este flexibil şi adaptabil, lunecos chiar. Acestea sunt Casele a 3-a, a 6-a, a 9-a şi a 12-a. Vitalitatea şi energia acestor case însă este scăzută, făcând ca semnele în care cad ele să fie mai delicate, mai fragile. Alergiile, sensibilităţile şi problemele de sănătate le sunt proprii. Pentru astrologia medicală cele mai importante rămân însă Casa a 6-a şi a 12-a.
                Casa a 3-a răspunde de comunicare şi mediul şi atmosfera în care trăim, Casa a 6-a ţine de diete, alimentaţie dietetică, muncă, activitate, ocupaţie, treabă şi igienă. Flexibilitatea şi adaptabilitatea sunt esnţiale pentru o sănătate bună.
                Casa a 9-a răspunde de călătorii şi studii superioare iar Casa a 12-a de renunţare, lepădare de sine.
                De fapt, cinci case: prima despre care am vorbit mai sus, a 4-a, a 6-a, a 8-a şi a 12-a sunt în mod special tratate de astrologia medicală. Citirea lor corectă este crucială pentru interpretarea medicală a horoscopului.
Dacă la nivelul Casei a 4-a discutăm despre modul de alimentaţie şi nutriţie în general, Casa a 6-a este o casă a dietelor şi a igienei şi influenţa acesteia asupra sănătăţii.
Bolile şi suferinele asociate cu Casa a 6-a sunt rodul greşelilor survenite în obiceiurile alimentare ale nativului şi pot fi vindecate sau ameliorate prin dietă, igienă alimentară şi un mod de alimentaţie adecvat.
Dacă la nivelul Casei a 6-a găsim bolilor acute, puseele rapide, la cel al Casei a 12-a, perechea ei, avem bolile cronice şi degenerative, bolile care acţionează insidios, în timp. Tot aici se află lucrurile neştiute sau duşmanii. Din punct de vedere medical, aceasta concentrează toate slăbiciunile noastre, un fel de călcâi a lui Ahile, dacă vreţi. Bolile asociate Casei a 12-a, de regulă, sunt boli lungi, grele, chinuitoare, care se cronicizează în timp prin neglijare. Pe de altă parte, Casa a 12-a concentrează individualismul, instituţionalizarea, claustrarea, recluziunea şi spitalizarea îndelungată.
Deoarece Casele a 6-a şi a 12-a sunt case polare ele au numeroase lucruri în comun. De fapt, ele reprezintă exact interacţiunea dintre acut şi cronic. Puseele acute, dacă nu sunt rezolvate în cel mai scut timp, se pot agrava sau croniciza. Bolile cronice sunt latente dar se pot manifesta periodic prin crize sau erupţii. Iată de ce această pereche de case mai este numită şi axa patologică, în jurul său regăsidu-se orice disfuncţie orgranică.
                Casa a 8-a, ca şi casă de Apă face parte din triada de finalitate, are multe în comun cu Casa a 12-a. Corespunzând semnului Scorpion, Casa a 8-a este o casă a transformării. Noţiunea de transformare trebuie luată întocmai implicând şi componenta fizică, deoarece implică intervenţiile chirurgicale grele. Mai poate implica şi nevoia de purificare, de curăţire, de eliminare, de detoxifiere, care adesea este necesară pentru sănătate şi regenerare. În acelaşi timp însă implică trecerea în nefiinţă, moartea, de pe urma unei boli incurabile, ceea ce nu mai este un proces de transformare ci unul de finalitate.
Planetele din Casa a 4-a, a 6-a, a 8-a sau a 12-a nu este obligatoriu să indiceun factor de boală predominant sau boala în sine. Astrologia medicală priveşte aspectele disonante pe care le implică ele în calitate de dispozitor ale acestora. Multe dintre boli şi complicaţiile lor se regăsesc aici, iar probabilitatea ca ele să se manifeste este foarte mare.
Având o Casă a 4-a, 6-a, a 8-a sau a 12-a bine susţinută sau afectată în tema natală, nu este neapărată nevoie să avem şi o viaţă plină de boli, infecţii şi alte suferinţe. Mai exact, aceste case sugerează o maladie potenţială iar aceste proble tind să rămână ascunse atâta timp cât nu sunt activate. Deoarece ele sugerează o posibilă boală totuşi sunt numeroase persoane în hărţile cărora acestea se regăsesc dar nu se maifestă, aceasta rămânând o simplă predispoziţie. Pentru ca boala să se manifeste trebuie să se întrunească anumite condiţii care, de obicei, se manifestă pe parcursul tranzitelor şi a progresiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu