miercuri, 15 septembrie 2010

Polaritatea caselor

Să reluăm acum discuţia despre polaritate din perspectiva caselor. În general, Casele de la 1 la 6, vorbesc despre individualitate, despre ceea ce are nativul sau ce trebuie completeze ori de care trebuie să ţină cont. De la nivelul Caselor 7 până la 12, aceste nevoi se transferă la nivel colectiv şi vorbesc mai mult despre felul cum evoluează nativul în mediu social. Cu alte cuvinte, casele din partea inferioară a zodiacului şi care vorbesc despre nevoile individuale, în situaţii particulare, sunt polare (perechi) cu cele din partea superioară a zodiacului, cele care indică ce anume îşi doreşte nativul din partea mediului social în care trăieşte.
În general, Casele de la 1 la 6, vorbesc despre individualitate, despre ceea ce are nativul sau ce trebuie completeze ori de care trebuie să ţină cont. De la nivelul Caselor 7 până la 12, aceste nevoi se transferă la nivel colectiv şi vorbesc mai mult despre felul cum evoluează nativul în mediu social. Cu alte cuvinte, casele din partea inferioară a zodiacului şi care vorbesc despre nevoile individuale, în situaţii particulare, sunt polare (perechi) cu cele din partea superioară a zodiacului, cele care indică ce anume îşi doreşte nativul din partea mediului social în care trăieşte.

Casa 1 – Casa a 7-a
Casa 1 vorbeşte despre statusul fizic al individului şi despre nevoile spirituale şi psihologice ale acestuia. În particular, Casa 1 vorbeşte despre sănătatea imediată de după naştere şi cum va evolua ea după ce nativul s-a născut. Locul Ascendentului reprezintă printre altele momentul naşterii. Ea este asociată cu sănătatea la nivelul capului, cu problemele stomatologice, cu vederea, cu auzul, cu calviţia, cu acneea sau bolile mentale.
Casa a 7-a, în general este relaţionată cu parteneriatele. În astrologia medicală ea reprezintă medicii, psihologii, chiropracticienii, nutriţioniştii, astrologii şi orice specialist consultat în probleme de sănătate. Mai precis, Casa a 7-a reprezintă persoanele consultate care au probleme de sănătate, probleme care se regăsesc la nivelul Casei a 6-a însă. Astrologii încă îşi dispută reprezentativitatea acestei case, deoarece tradiţional, Jupiter este asociat cu medicul practician iar Casa a 9-a, este casa lui Jupiter, doar că aceasta este o casă a profesioniştilor care sunt consultaţi prin natura profesiei lor. De aceea aici îi găsim pe preoţi, pe profesori, îndrumătorii ş.a, nu şi pe cei care practică terapiile alternative, de exemplu.

Casa a 2-a  - Casa a 8-a
Această pereche este asociată mai ales cu procesul fertilităţii şi cu actul sexual. Problemele sexuale se regăsesc şi ele în această polaritate.
Casa a 2-a îl reprezintă pe fiecare individ în timpul actului sexual, pe când Casa a 8-a reprezintă ce aşteaptă fiecare partener de la celălalt. Altfel spus, perechea de semne în care cade pragul caselor a 2-a şi a 8-a indică condiţiile în care un partener îl completează pe celălalt şi invers. Frigiditatea este relaţionată cu prezenţa lui Saturn în una din aceste case,  ejacularea precoce cu Marte, fanteziile sexuale cu Neptun. Masturbarea este un fenomen care se regăseşte la nivelul Casei a 2-a. Contrar a ceea ce cred unii astrologi polaritatea acestor case reprezintă mai puţin modul în care ne alegem partenerul de sex, şi mai mult felul în care actul sexual uneşte două individualităţi care la un moment dat se completează şi devin unul. Alegerea unui partener, fie el heterosexual, fie homosexual, este mai mult decât un fenomen al polarităţii acestor case.

Casa a 3-a  -  Casa a 9 –a
Polaritatea acestor case aparţine conştiinţei, sufletului şi inimii în acelaşi timp, şi reprezintă condiţiile în care fiecare este liber să comunice, se deosebeşte de celălalt tocmai datorită acestei calităţi şi este perfect sănătos. În fapt, libertatea şi diferenţierea sunt cheia acestei polarităţi. Cât de liber te simţi ca să te exprimi aşa cum ai vrea? Cum ar trebui să gândim (Casa a 3-a) când avem o problemă de sănătate şi cum ar trebui să gândească ceilalţi despre primii? Toate aceste întrebări îşi au răspunsul în complementaritatea acestor case.
În timp ce dacă Saturn este în una din aceste case, ştim clar că avem de a face cu un individ prudent, lent, cu o gândire metodică, mecanicistă. De asemenea mai poate sugera pe cineva foarte legat de rude, fie ele apropiate – mamă, tată, fraţi, surori, fie îndepărtate care nu se poate desprinde, nu poate să se depărteze de aceste stări. Atitudinea mentală a acestor indivizi este incapacitatea de a se disocia de felul cum au fost trataţi şi îngrijiţi, mai ales dacă au fost bolnăvicioşi în copilărie. Este dacă vreţi o problemă de conştiinţă pe care ei nu o pot depăşi. Pe de altă parte, rădăcinile multor boli se regăsesc tocmai în această atitudine. Poate ar trebui să ne mai gândim atunci când ne referim la această polaritate, pe care ar trebui să o numim complementaritatea sănătăţii mentale şi numai pentru că în această polaritate găsim, cum spuneam rădăcinile unor probleme de sănătate.
Ca o ultimă concluzie, relaţia de la individ la individ reflectată în polaritatea 1 – 7 are o componentă sexuală prin polaritatea  2 – 8, nu durează dacă este segmentată, ci depinde de abilitatea partenerilor de a comunica , adică polaritatea 3 – 9.                                                          

Casa a 4-a – Casa a 10-a
Această polaritate concentrează sentimentul de securitatea emoţională a fiecăruia (Casa a 4-a) şi sentimentele de siguranţă sau nesiguranţă pe care le simţim din partea celorlalţi. O parte a acestei siguranţe se trage din ascendenţii individului, din rădăcinile sale, care vine de departe şi, o parte, din realizările sale prezente, din succesul şi acceptarea ca individ, parte a unei comunităţi (Casa a 10-a).
Această polaritate este legată şi de influenţa mamei şi a tatălui asupra dezvoltării individualităţii copilului şi a abilităţilor de a se forma şi de aş structura propria identitate. La fel, medicii află despre condiţiile care au condus la atacul de inimă, la artrită, la cancer sau la alte boli, atunci când recunosc că aceste boli sunt relaţionate cu capacitatea individului de a-şi exprima emoţiile şi sentimentele şi felul în care acesta din urmă se vede pe sine în comunitatea din care face parte.    
Cu această polaritate, adâncim cunoaşterea despre cum acţionează individul în societate şi dacă el are o imagine a succesului despre sine sau una de perdant.

Casa a 5-a  - Casa a 11-a
Produsul relaţiilor sexuale (din 2 –  8) şi valoarea prezenţei partenerului într-o relaţie (reflectat în polaritatea 1 – 7 ) se manifestă în polaritatea 5 -11, care arată urmaşul şi implicit felul cum îl iubim pe cel de alături dar şi felul cum acesta înţelege şi acceptă iubirea. Casa a 5 –a este o casă a ceremonialului iubirii – felul cum se manifestă ea, felul cum se curtează, felul cum face se apropie doi oameni ş.a. fără conotaţie sexuală însă.
Reprezintă capacitatea noastră creativă dar şi instinctele. Casa a 11-a reprezintă şi ea tot parteneriatele fără conotaţia sexuală de care aminteam mai sus, pentru că este vorba, de această dată, despre relaţiile în comunitatea în care trăim, relaţiile de prietenie şi activitatea socială pe care o depunem. De asemenea, această casă mai reprezintă realizarea dorinţelor şi speranţelor şi felul cum punem în valoare potenţialul creativ fără a apela la tertipuri sau alte tentaţii.
Prezenţa lui Saturn în aceste case adesea provoacă blocaje până reuşim să învăţăm să ne asumăm responsabilitatea vis-a-vis de ceea ce vrem să realizăm. Prezenţa lui Jupiter, adesea conduce la aşteptări prea mari de la noi înşine. Marte dă nerăbdare şi imprudenţă în a ne realiza scopurile iar Neptun aduce idealizarea şi de aici dezamăgirea când rezultatele sunt sub aşteptări. Această axă concentrează nevoile noastre elementare pentru a ajunge acolo unde ne dorim.
  
Casa a 6-a – Casa a 12-a
Deoarece Casa a 6-a se află la mijlocul horoscopului, aceasta este locul contactelor fiecăruia cu lumea exterioară şi de aceea poate fi foarte bine şi o privire aruncată asupra modului de alimentaţie. Casa a 6-a este locul în care mâncarea ajunge în gură, punctul în care ceva din exterior este absorbit de fiecare şi integrat apoi în organismul propriu.
Despre Casa a 12-a se spune adesea că este locul în care omul, ca subsistem integrat se integrează la rândul său în univers şi prin aceasta răspunde celor trei întrebări fundamentale ale filosofiei: de ce suntem aici, pentru ce am venit aici şi încotro ne îndreptăm. În acest fel cuvântul care caracterizează cel mai bine această polaritate este integrare, diferit de…diferenţiere de exemplu, care caracterizează polaritatea 3 –  9.
Capacitatea fiecăruia de a-şi găsi locul în societate şi în universul material poate fi găsită pe axa 6 – 12. Dar omul are dorinţe contradictorii; nu toată lumea reuşeşte să-şi găsească locul în societate, dar, în acelaşi timp, doreşte să îi fie recunoscut statutul de individ unic care are propriul său drum. Aceste conflicte se regăsesc la nivelul axei 3 şi 9 dar şi la cel al Caselor a 6-a şi a 12-a pentru că ele sunt în pătrat, indiferent de situaţie, cu fiecare casă astrologică.
Alte cuvinte care pot caracteriza polaritatea Casa a 6-a – Casa a 12-a sunt muncă, sănătate şi serviciu. Va reuşi nativul să se integreze mai bine, in situaţia în care trebuie să muncească împreună cu ceilalţi? Cum asimilează organismul său substanţe străine, cum este hrana, de exemplu? Serviciu poate fi gândit ca un ajutor dăruit celorlalţi (Casa a 6-a) acceptând în acelaşi timp ajutorul acestora (Casa a 12-a).
Dar multe alte cuvinte sunt asociate Casei a 12-a – spitale, puşcărie, librărie, cercetare (are prioritate descoperirea celuilalt), bunăstarea şi beneficiu din partea societăţii. Fiecare durere şi suferinţă este asociată Casei a 12-a, toate acestea servind la conturarea şi formarea personalităţii care se regăsesc în Casa 1.
Sănătatea noastră depinde de cum funcţionează organele interne care îşi joacă rolul şi funcţia pentru care au fost create şi, în acelaşi timp, lucrează la unison, ca un întreg ce sunt. Bunul mers al unei comunităţi umane depinde esenţialmente de aceste abilităţi ale fiecăruia dintre noi. Individuali şi sociali, aceste două caracteristici trebuie să fuzioneze pentru ca o societate să meargă bine, să supravieţuiască în orice condiţii; dacă nu sunt întrunite aceste condiţii, nativii acelei comunităţi se vor complace să trăiască într-un mediu viciat şi obscur. La fel, educaţia, călătoriile şi comunicaţiile duc la diferenţele dintre noi şi ceilalţi membrii ai societăţii (3 –  9). Prin muncă şi serviciu ne ducem spre integrarea noastră în social (6 – 12). Când reuşim să realizăm toate acestea cu interferenţe şi frustrări minime, sănătatea noastră este bună; interferenţele şi frustrarea împreună cu efortul de a realiza ceva neapărat, pot duce la manifestări fizice prin problemele de sănătate pe care le induc.
Cât timp suntem sănătoşi, organismul este capabil să funcţioneze dependent de cât de mult dorim să-l ajutăm pe cel în nevoie şi de cât de bine funcţionează mentalul nostru. Obişnuim să gândim că mintea şi corpul sunt două entităţi distincte şi separate şi lucrurile acestea sunt egale pentru un observator neexperimentat, dar nici unul, corp sau minte, nu pot funcţiona unul fără celălalt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu