marți, 14 septembrie 2010

Reactivitatea semnelor și planetelor

                Cheia relațiilor dintre semne și planete o găsim în astrologia clasică, exceptând planetele nou
descoperite – Uranus, Neptun și Pluto. Mugurele neural include caracterisitici succesive până să se desprindă din ele mezodermul, endodermul și ectodermul. Acestea sunt în stăpânirea semnelor negative pe când membrana exterioară care căptușește mugurele neural este sub puterea semnelor pozitive.
Partea din interior este reprezentată de sextile și trigoane, dar cu toate acestea aspectele majore dintre semnele pozitive și negative rămân pătratul și opoziția.
                Pornind de la Berbec care este guvernat de Marte, observăm că acesta din urmă este în inconjuncție (quincunx) cu Scorpionul celălalt semn stăpânit de el. La fel, Gemenii guvernți de Mercur. Planeta este în pătrat cu fecioară celălalt semn pe care îl stăpânește. La fel, semnele Leu și Rac care sunt guvernate de Soare și de Lună. Mergem mai departe. Săgetătorul guvernat de Jupiter este în pătrat cu Peștii, celălalt semn guvernat de acesta din urmă. Singurele semne în semisextil cunt Capricorn și Vărsător dar acest aspect minor învecinează semnele pozitiveși pe cele negative doar înainte și după ele.
                Astfel semnul Taurului care este negativ se învecinează cu semnele Berbec și Gemeni care sunt pozitive. Înlănțuiea pozitiv – negativ se regăsește la nivelul simptomatologiei diverselor boli. Gâtul roșu, (Taur), de exemplu, se poate complica cu o otită bilaterală (urechea stângă ține de Berbec) sau cu o laringită ori faringită care sunt caracteristice semnului Gemeni. Orice traumă a coloanei vertebrale, zona lombară (Balanță) se resimte la nivelul gâtului (Taur) sau orice infecție renală (Balanță) poate da dureri de cap (Berbec). Mai departe, enfizemul pulmonar (Gemeni) poate duce la o decompensare cardiacă (Leu). Agravarea unor infecții la nivelul sânului, inclusiv cancerul, care este stăpânit de Rac, poate fi relevat de un trigon cu Scorpionul, unde găsim cancerul cervical.
                De pătrat și opoziție vorbim și în cazul bolilor coronariene (Leu) – aritmia cardiacă este sugerată de semnul opozabil (Vărsător) sau o răceală a gâtului (Taur) are reflex în semnul opozabil (Scorpion) printr-o infecție urinară, cum este pielita.
                Dacă planetele lente sunt în aspecte grele, gradul de maleficitate depinde dacă aspectele se fac între semne de aceeași categorie sau sunt mixte. 
Categorii astrale
·         masculin / mezomorfic, stenic;
·         feminin / endomorfic, picnic;
·         neutru / ectomorfic, ascetic.

                De exemplu, pătratul dintre Lună și Neptun poate să nu fie chiar atât de rău pentru că ambele planete sunt feminine. Jupiter care întrunește ambele genuri, feminin și masculin, generează un ameste de grupe – Jupiter în pătrat cu Neptun sau Jupiter în pătrat cu Pluto. Când nu este neutru, Jupiter este mai puțin malefic în pătrat cu Mercur decât în pătrat cu Soarele ori cu Luna, dar poate devnei cu adevărat malefic când este în pătrat cu Saturn sau cu Uranus.
                O serie de aspecte sunt greu de categorisit, nu putem spune că sunt bune sau rele (aspectele dintre Mercur și Jupiter sau dintre Mercur și Soare), acest lucru depinde și de celelalte planete implicate, dar sistematizat, aspectele pe care trebie să le urmărim în astrologia medicală, rămân totuși: conjuncția, pătratul, opoziția, seschipătratul și inconjuncția, dar nu trebuie uitate nici aspectele minore care pot nuanța gradul de maleficitate.
Conjuncţia - unghi de 0 gr, orb 8 gr
                În astrologie, conjuncţia semnifică fuziunea dintre două forţe planetare, care pot amplifica sau pot diminua în funcţie de aspectele pe care le primesc de la celelalte planete. Condiţionat de planete şi de forţa acestora, aspectul mai poate sugera şi drumul prin care putem opera asupra problemelor individuale.
                Un exemplu bun în acest sens este conjuncţia dintre Soare şi Neptun. Conjuncţia poate sugera un individ înzestrat cu foarte multă imaginaţie care poate vedea ce se întâmplă în viitor, dar pe de altă parte poate indica ipohondrul care ştie totul despre boli şi cum simte o mică slăbiciune este convins că e bolnav de moarte.
                Conjuncţia cu Luna trebuie tratată cu foarte mare atenţie deoarece Luna reprezintă tiparul nostru habitual, iar o planetă în conjuncţie cu Luna poate însemna un obicei vicios greu de depăşit. De exemplu, Luna conjunctă cu Neptun poate sugera probleme cu drogurile, cu alcoolismul sau cu fumatul, obiceiuri foarte greu de abandonat, nu întâmplător se spune că obişnuinţa este a doua noastră natură. Un fumător înrăit poate face cu uşurinţă cancer la plămâni (conjuncţia este în Gemeni sau în Balanţă) deşi poate se iluzionează cu ideea că…nu mi se poate întâmpla tocmai mie!?
Pătratul - unghi de 90 de gr, orb 8 gr
          Cuadratura sau pătratul creează probleme şi afectează indiferent de semnele şi planeteleimplicate în aspect, cu particularitatea că acţionează specific în funcţie de tipul şi natura semnului dar şi a planetelor între care se produce cuadratura.
              Am spus într-unul din materiale precedente că semnele şi planetele sunt de trei categorii: cardinale, fixe şi mutabile. În astrologia medicală acest lucru ajută la o mai bună înţelegere a fenomenului dar, în funcţie de locul unde se produce cuadratura în astrogramă să poate determina tipul de boală spre care este predispus nativul. Când apar mai multe cuadraturi, iar unele sunt legate între ele printr-un aspect numit cruce astrologică, se poate vorbi despre boli specifice crucii în semne cardinale, în semne fixe sau în semne mutabile.
Opoziţia - unghi de 180 de gr, orb 8 gr
                Tradiţional, opoziţia este interpretată drept nevoia de compromis între casa şi semnul polar faţă de casa şi semnul în care este localizată ea. Problemele opoziţiei sunt rezolvate printr-un compromis dacă se poate spune aşa, între factorii care ţin de particularităţile individuale din harta nativului şi o serie de factori posibil determinanţi, din afară, în speţă aspectele care se formează în tranzite şi progresii. În mediul în care trăieşte nativul există factori declanşatori de boală precum şi o anume sensibilitate a nativului spre respectiva boală şi astfel ajungem la problemele de natură interpersonală. Atâta timp cât există un echilibru în această stare de date nu se întâmplă nimic, dar în momentul în care intervine un element care să dezechilibreze armonia se vor produce manifestările fizice ale bolii la care persoana în cauză este sensibilă.
                Opoziţia Casa a 3-a – Casa a 9-a, de exemplu, sugerează că individul {care} nu ştie să asculte ce au ceilalţi de spus (Casa a 9-a) va avea probleme cu propria expresivitate şi comunicarea va fi greoaie (Casa a 3-a). Să spunem că două persoane încearcă să lege o conversaţie. Cel care nu ştie să îi asculte pe ceilalţi are serioase probleme de exprimare, mai ales când este vorba despre propriile sentimente, şi ne aflăm în faţa frustrării care este deja un simptom de natură psihică. Iubind oamenii (Casa a 9-a) şi ascultându-le problemele, este la rândul său iubit şi ascultat, (Casa a 3-a). La fel se întâmplă la nivelul Casei a 11-a şi a 5-a. Această polaritate poate simboliza unele probleme legate de exprimarea iubirii, dar atunci când nativul îi spune persoanei pentru care nutreşte dragoste ce simte pentru ea, lucrurile se schimbă. Dacă nu, intervine iar frustrarea şi iar vorbim despre boală.
Seschipătratul - unghi de 135 gr, orb 2 gr
            Seschipătratul este un indicator care trebuie luat în serios atunci când se pune problema echilibrului vieții de zi cu zi, indiferent dacă apare în tema natală, în tranzit sau în progresii. El poate reprezenta o provocare la nivel fizic cum ar fi o dereglare genetică cauzată de un defect congenital sau mai poate reprezenta un comportament vicios, ușor de schimbat.
            Dacă considerăm aspectul ca formându-se cu Ascendentul înseamnă că trebuie să fim atenți ce se petrece la nivelul Casei a 5-a și a semnului în care cade aceasta. Acuitatea lui se poate estima ca fiind ceva între un trigon care tocmai s-a desfăcut și a unui quincunx care tocmai se pregătește să se formeze.
            Seschipătratul reprezintă adesea calități sau defecte puternic stimulate de inconștient și care ne provoacă și face să nu ne gândim prea mult la urmări. Scopul acestuia este de departe diferit de rezultatul scontat și duce în cu totul altă parte decât am dori asta, poate și pentru că seschipătratul este un aspect care irită, face să nu te simți confortabil în pielea ta, aduce supărare, proastă funcționare a unei funcții organice, inadaptare sau neliniște într-un final.
            Mulți sunt tentați să ignore acest aspect dar eu am încercat să îl observ cât mai bine în analizele mele. Eu una cel puțin, l-am considerat drept o provocare a subconștientului cu reacție organică imediată. Schimbarea caracteristicilor seschipătratului reclamă decodificarea conștientă a acestor vicii (inclusiv a mediului în care trăim) sau modificarea acestora sub influența tranzitelor prin realizarea unei inconjuncții (quincunx) cu Uranus, Neptun ori Pluto. De ce spun asta? Păi ce este în fond un seschipătrat? Un trigon și un sfert de sextil (15 grade) care îmbină automat o cantitate de energie echivalentă cu un șoc ceva mai puțin intens. Cele 15 grade trebuie să facă parte dintr-un grup armonic care să includă quincunxul sau semi-sextilul, pentru că ambele aspecte pot deturna tiparele știute. Asta ar fi partea bună a lucrurilor.
            Pe de altă parte însă, să ne gândim la un pătrat (90 gr) și la o jumătate de pătrat (45 gr) care arată clar că este vorba despre o acțiune fermă care influențează destul de puternic comportamentul nostru în raport cu sănătatea noastră fără să înțelegem prea bine ce se întâmplă. În sfârșit, aspectul mai poate reprezenta preferințele mărunte ale nativului, defecte genetice sau malformații congenitale rare sau pot releva o traumă. Urmarea sunt o destabilizare a tiparului enegetic, posibile blocaje sau un plus de energie care modifică comportamentul nostru.
Inconjuncţia sau quincunx - unghi de 150 de gr, orb 2 gr
                Inconjuncţia este unghiul de 150 de grade care în mod normal atunci când se pune problema de sănătate indică cu foarte mare precizie decesul din motiv de boală. Atunci când suntem în faţa unei inconjuncţii şi trebuie să dăm un sfat referitor la sănătate trebuie să stăpânim foarte bine interpretarea acestui aspect cameleonic, mai ales că este vorba despre traume vechi, adânci foarte greu de scos la lumină dacă nu cunoşti tehnicile psiho-astrologiei. Poate semnifica revelarea unei faţete ascunse a personalităţii şi a vieţii individului dar poate însemna şi nevoia de a da un sens vieţii, în acelaşi timp. Dar cum nu iese fum fără foc, este nevoie de ceva efort ca să te obişnuieşti să lucrezi cu acest aspect. Frământările rezultate de pe urma acestui tip de aspect, cum spuneam mai sus se pot clasifica şi ca simptom pentru boală. Pentru astrologia medicală însă nu este ceva  neobişnuit să calculezi cu răbdare problemele de sănătate indicate de inconjuncţie.
                Acestea se pot manifesta mai rapid decât am crede sau nu se vor manifesta niciodată, mai ales dacă este vorba despre lentoarea cu care se mişcă planetele grele care pot fi implicate atunci când fac inconjuncţie cu planetele natale implicate în aspect.
                Psihologic, inconjuncţia ar trebui interpretată drept dorinţa de a avea ceea ce nu poţi să ai, iar frustrările rezultate de pe urma eforturilor zadarnice de a atinge acest deziderat, pot duce la serioase probleme, mai ales cu stomacul şi cu sistemul nervos, în ultimul caz putându-se ajunge chiar la forme serioase de patologie psihiatrică şi care pot culmina cu sinuciderea.
                Pentru acurateţea unor aspecte de fineţe ne sunt utile şi aspectele dinamice  minore: novi – unghi de 40 gr, orb 1 gr; semipătrat  – unghi de 45 gr, orb 2 gr; septil - unghi 51,42 gr, orb 1 gr; semiquintil – unghi de 36 gr, orb 1 gr; quintil – unghi de 72 gr, orb 2 gr; biseptil – unghi de 102,8 gr, orb 1 gr; biquintil – unghi de 144 gr, orb 2 gr.
 Configurația de tip cruce
                Crucea cosmică este formată din 4 planete, aflate la aproximativ 90 de grade una de cealaltă (pătrat) formând 2 opoziții care se intersectează, de unde și numele de cruce. Există o legătură puternică între regiunile anatomice guvernate de semnele aflate în opoziție. Astral, configurația semnalează tensiuni, stres, o serie interminabilă de dificultăți, numeroase probleme.          
                    Crucile cosmice, în astrologia medicală, sunt legate de diversele regini anatomice asociate cu semnele în care se formează. Fiecare din cele trei cruci concentrează sau interacționează diverse funcții fiziologice. Semnul în care se află lucrează prin polaritate cu semnul pereche, la care se adaugă caractersticie planetelor aflate în aspect. Deși medicina alopată nu poate explica acest lucru, aspectul sugerează extrem de bine o serie de simptome caracteristice  unor boli. De exemplu, tulburările renale (d) pot duce la retenție de apă în organism (a) cu edeme vizibile la nivelul feței (^). De aceea este foarte important să înțelegem contribuția planetelor la simptomele care apar în semnul opozabil.
Crucea cardinală
                Este un aspect care reglează, structurează și protejează. Este asociată scheletului, sistemului imunitar și cu membranele esterne și interne ale gladelor endocrine.
                Berbec ^ – stăpânește, cum bine știm, adrenalina, hormonul secretat de glandele suprarenale, care acționează asupra echilibrului glucidelor din organism (balanța glicemică). Stimulează rinichii să păstreze echilibrul sodiului (d)care are importanță în reglarea circuitului apei în organism (a).
                Pe de altă parte, glandele suprarenale se află sub controlul stric al lobului anterior al hipofizei (neurohipofiza) stăpânit de Capricorn.
                Rac a - ca și Capricornul și Racul guvernează toate prțile corpului care vin în contact cu mediul extern sau cu substanțe care vin din afară, cum ar fi membrana tractului digestiv, de la gură la anus (din afara și în afară), inclusiv sfincterele intestinale cu deschideri în diverse organe interne.
                Sunt situații în care aceste deschideri au loc altfel decât la nivelul tractului digestiv, cum se întâmplă în cazul porilor pielii (tulburarea acestui ciclu se poate vedea foarte bine în cazul eczemelor alergice). Pielea (g ) ca si memebranele mucoaselor ( a) constituie prima linie de apărare a aorganismului în fața agresiunilor din mediul exterior (^ ), de la lovituri și răni deschise, la diverși agenți patogeni.
                Balanță d - stăpânește rinichii care au rol în controlul echilibrului dintre sărurile organice și apa din organism (a ) și în reglarea nivelului de calciu în oase (g ) prin intensificarea absorbției la nivel intestinal (a ).
                În aceeași măsură stimulează activitatea măduvei osoase (g - oase, a -  măduva) ca să producă celule roșii care au rolul, în cicrulația sanguină, de a duce oxigenul până la cea mai depărtată celulă din organism. Păstrarea nivelului de oxigen din sânge este esențial pentru activitatea mușchilor mobilizați la acțiune (^).
                Renina, secretată de rinichi, dă startul unui uriaș lanț de reacții în organism cum este intensificarea secreției de testosteron de către suprarenale (^,g) care echilibrează nivelul electroliților din sânge și din fluidele organice, secreția hormonului antidiuretic (a), cel care ordonă organismului să rețină apa.
                Capricorn g - stăpânește, printre altele, și pielea și lobul anterior al hipofizei care reglează activitatea suprarenalelor și stimulează sistemul imunitar (prima linie de atac ^), pregătește și organismul femeii pentru sarcină și alăptare (a) și, în același timp, ajută la menținerea echilibrului activității pancreatice, mai precis a Insuleleor Langerhans (d) cele car produc insulina.
Crucea în semne fixe
                Este considerată crucea funcțiilor vitale și este asociată mai ales cu aparatul cardiovascular, cu sistemul reproducător și cu cel excretor, cu centrul nervos al reflexului și instinctului de supraviețuire din creier. Ceea ce se petrece în regiunile anatomice, în care se formează această configurație, asigură supraviețuirea și,de regulă, semnele implicate acționează 2 câte 2, în tandem sau prin polaritate, cum se mai spune.
                Semnele fixe urmează celor cardinale, consolidând și prelungind impulsul inițial al acțiunii până la finalizarea acesteia. De aceea semnele fixe sunt considerate semne care agregă, care coagulează, cu tendință de a acumula toxine și de a prolifera celule atipice în regiunile anatomice aflate sub guvernarea semnelor în care se formează. Bruce Davidson spune că interesul acestor semne este inima și întregul cortegiu de afecțiuni asociate. Jean Ridder Patrick însă, este de părere că tendința de a amplifica aceste probleme o au Taurul (_) și Scorpionul (e) nicidecum Leul (b) sau Vărsătorul (h), cum ar fi de așteptat. Mi se pare normal să fie așa dacă ne gândim că Marte și Pluto, cei care acutizează și malignizează, sunt stăpânii Scorpionului, semn implicat.
                Perechea Taur _ - Scorpion e -  Există foarte multe legături între problemele gâtului (_) și organele genitale (e). Despre acestea se vorbește atât în folclor cât și în medicină. Tonul alterat al vocii poate arăta statusul hormonilor sexualiȘ băieților li se schimbă vocea la pubertate exact când se trece în faza de maturizare a organismului, implict sexual. V-ați întrebat vreodată de ce marile cântărețe, fie ele de muzică clasică, ușoară sau populară, își aleg cu foarte mare atenție momentele turneelor și ale concertelor? Ei bine, răspunsul este foarte simplu, în timpul ciclului menstrual timbrul vocii se schimbă pe parcursul celor câteva zile. Este explicația pentru fenomenul Imac Sumah, celebra interpretă peruană a cărei voce reușea să acopere întreaga gamă de registre muzicale sau a divei Callas care își alegea momentele premierelor exact în această perioadă și care din păcate, în tumultul schimbărilor hormonale datorate menopauzei nu și-a mai putut controla vocea și a pierdut-o.
                În evul mediu, tinerele proaspăt căsătorite voiau să știe (este dacă vreți și un mijloc de contracepție, depinde perspectiva din care abordați informați!) când este cea mai bună perioadă pentru a rămâne însărcinate. Purtau în jurul gâtului o panglică de mătase. Cînd strânsoarea ei începea să deranjeze (în perioada de ovulație tiroida lucrează intens și își mărește volumul) știau că este momentul pentru a concepe un copil.  Dar atunci când și paratiroidele se măresc, vorbim deja despre boală, adică despre celebrul oreion. La bărbați, oreionul poate induce orhita (inflamarea testiculelor) iar la femei ooferia (inflamarea ovarelor), adică reflexul în semnul opozabil, Scorpion, este foarte puternic.
                În ultimii ani, cercetările medicale au pus în evidență o legătură strânsă între scoaterea amigdalelor (_) în copilărie și fertilitatea (e) de mai târziu, dar creșterea frecvenței apariției cancerelor ovariene și de testicul.
                Perechea Leu (b) – Vărsător (h) – Legătura dintre inimă și tulburările circulatorii este cunoscută. De exemplu, mult timp nu a fost clar care era importanța rolului pe care îl joacă mușchii gambei (h)  - gastrocnemian, pronatori şi supinatori ai piciorului, flexori şi extensori, în întoarcerea sângelui de la picioare la inimă. Circulația sângelui la acest nivel este centripetală adică de la periferie spre inimă, și este influențată de aceași factori care determină circulația venoasă, la care se adaugă contracția vilozităților intestinale care funționează ca niște pompe împreună cu contracția mușchilor scheletici.
                Comenzile care se dau prin tractul corticospinal (h) trec de la regiunea motoare din creier, direct la măduva spinării(b).
Crucea în semne mutabile
                Este numită și crucea metabolică, în greaca veche s-ar traduce prin  schimbare pentru schimbare. Semnele mutabile sunt focalizate pe sistemul respirator, digestiv și nervos.
                Aceste semne au reputația de a fi cele mai slabe, probabil datorită vitalității lor scăzute și de aici ideea dar și realitatea că sunt vulnerabile și susceptibile la infecții de tot felul.
                Rolul lor în organism este acela de mediator. Fecioara (c) și Gemenii (`) sunt punctul din care se separă și se divide totul în timp ce Peștii (i) și Săgetătorul (f) au rol integrator.
                Perechea Gemeni (` ) – Săgetător (f ) – Gemenii (`) sunt mesagerul dintre lumea exterioară și mediul intern; adună, colectează stimulii, veniți din afară, și îi transmite mai departe iar Săgetătorul (f), ca semn opozabil, este implicat în procesarea acestor informații inconștiente, în forma lor primară.
                Deși lucrează în afara tiparelor, rațional însă, reacția este normală pentru că orice stimul nou reprezintă o agresiune iar până la identificarea caracterului acestui agresor, este informat centrul de coamandă, adică creierul. Este schema obișnuită de transmitere a influxului nervos. Semnele Gemeni (`) și Săgetător (f) sunt implicate în transmiterea influxului nervos și, tot împreună, concură la posibilitatea de a respira, a gândi, logica și perpecpția asupra lucrurilor sau a faptelor de care avem nevoie pe moment.
                Perechea Fecioară (c) – Pești (i) sau axa imunitară cum mai este cunscută. Fecioara (c) guvernează sistemul nervos la nivelul abdomenului (mezenteric) și posibil să stimuleze și ramura simpatică a sistemului nervos autonom, nu întâmplător vechii greci vorbeau despre acest semn ca fiind legătura dintre minte și trup (psiche – soma). Acolo unde se produce o breșă, caompliațiile apar sub forma tulburărilor psiho-somatice.
                Peștii ( i) oscilează de-a lungul acelei limite extrem de fragile dintre EU și SupraEU. Ei tânjesc după uniunea cu Marele Întreg, cu Absolutul, și de aceea mulți dintre nativi sfârșesc prin a cădea în patima alcoolului, drogurilor sau a depednenței de medicamente. De aceea trebuie observat în ce casă cade semnul Peștilor, atunci când ne aflăm în fața unei configurații de tip cruce, loc care trebuie analizat cu atenție.
                O altă manifestare în plan fiziologic, a semnului Pești (i), sunt bolile imunitare, momentul în care organismul se prăbușește în tentativa de a distinge între sine și agresorii patogeni. De aceea există o distincție atât de puternică între calitatea alimentației și sănătate pe care o propune Fecioara (c) și compromiterea imunității (i) prin stresul pe care îl implică efortul în muncă. Ca să fim mai delicați, putem spune că viziunea creatoare a Peștilor (i) pune în valoare ideea de sănătate pe care o propune Fecioara (c).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu