marți, 14 septembrie 2010

Tranzitele şi progresiile în astrologia medicală


Una dintre provocările astrologiei medicale este capacitatea acesteia de a prevedea la ce este supus organismul, de-a lungul timpului sau într-un moment dat, din punct de vedere a sănătăţii. Acest lucru se stabileşte cu  ajutorul tranzitelor şi progresiilor. Bazându-se pe această analiză astrologul poate spune unde vor fi problemele dar şi de ce natură vor fi ele. Din acest punct de vedere, astrologia medicală şi medicina alopată se situează în acelaşi plan.
Pe lângă prevenirea unei igiene generale, a unei diete, a nutriţiei şi a sănătăţii, în general, la care se limitează ambele tipuri de medicină, în astrologia medicală multe probleme medicale pot fi descoperite şi ţintite specific, ba chiar poate spune care sunt punctele de forţă ale organismului în ce priveşte sănătatea, cu ajutorul tranzitelor şi progresiilor. 
De exemplu, tranzitul lui Uranus poate fi extrem de provocator şi cu impact serios asupra sistemul nervos. Cunoscând acest lucru cu 2 – 3 luni înainte ne putem pregăti organismul prin creşterea vitalităţii organismului şi implicit întărirea sistemului nervos. Dacă Uranus în drumul său urmează să facă un aspect interesant cu Luna, ne vom pregăti organismul pentru această întâlnire. Vom ţine o cură de detoxifiere a căilor digestive – stomacul, vezica biliară şi colonul cu ajutorul plantelor stomahice, carminative şi tonice care să optimizeze funcţia gastrointestinală.
Cheia pentru tranzitele carte fac aspecte semnificative sau trec prin case angulare (puternice energetic) este dată de configuraţia care se formează. Tranzitul sugerează natura procesului, schimbarea sau influenţa, iar planetele implicate în tranzit indică organul sau funcţia fiziologică afectată.
                Tranzitele sunt de luat în considerare şi trebuie să ţinem seamă de ele în Astrologia medicală mai ales dacă se formează aspecte grele cum sunt conjuncţiile, pătratele sau opoziţiile. Deoarece un aspect dizarmonic este dinamic prin însăşi natura sa, tranzitele care le implică precipită puseele medicale acute şi manifestările patologie ale acestora. Aspectele frumoase cum sunt trigonul sau sextilul nu acţionează atât de violent şi patologic cum o fac aspectele disonante.
                În astrologia medicală, puseele acute sunt tipice mai ales în pătrarele Lunii sau perioadele de staţionare şi în retrogradările lui Mercur.
  De regulă, tranzitul planetelor personale este destul de uşor în afara de situaţia când acestea accentuează un anume aspect, sunt în domiciliu sau în exaltare, ori la polul opus, plasate în punctele critice ale temei astrale. Să nu uităm că Omul este o fiinţă senzitivă, sensibilă la mişcarea planetelor peste cele din tema natală şi va fi afectat într-un fel sau altul.
                Caracteristicile generale ale planetelor rapide în tranzit pot avea aceeaşi natură şi acelaşi temperament cu planetele peste care trec:
                Jupiter are un temperament sanguin şi semnalează excese, expansiune, creştere în greutate, neînfrânare ş.a.
                Marte are un temperament coleric şi indică febră, inflamaţii, teniuni, stres, impulsivitate, paraziţi intestinlali, tulburări biliare, accidente etc.
                Venus este o teperamentală de tip sanguin şi anunţă o sexualitate debordantă, tulburări renale, dureri de spate (partea inferioară), probleme cu glicemia.
                Mercur are un temperament mixt nervos / melancolic şi aduce afecţiuni spasmotice sau nervoase, oboseală mentală, tensiune, problemele respiratorii.
                Tranzitele care provoacă eveniemnte majore şi schimbări esenţiale în viaţa noastră cum sunt naşterea sau moartea unui om sunt supuse capriciilor planetelor lente – Saturn, Urnus, Neptun şi Pluto, l-am adăugat şi pe Saturn având în vedere maleficitatea sa.
Tranzitul acestor planete declanşează în special mecanismul rapid de manifestare deşi procesul este unul insidios, planetele grele anunţând aspectul, cum se întâmpă cu Pluto, de exemplu, chiar şi cu un an înainte. Dar să le luîm pe rând.
Saturn
                Acest tranzit este de natură melancolică şi tinde să accentueze patologia de acest tip. Normal, sunt implicate oasele, articulaţiile şi ţesuturile interstiţiale, dar şi dinţii. Întrucât, clasic, Saturn stăpâneşte două semne opozabile domiciliului Soarelui şi Lunii - Capricorn şi Vărsător, energia şi vitalitatea luminariilor sunt supuse unor serioase provocări.
                Dar pentru că Saturn mai are în grijă şi maturitatea şi procesul de îmbătrânire, tranzitele majore ale acestuia tind să declanşeze senilitatea şi bolile degenerative sau să le accentueze în cazul că aceste procese s-au instalat deja.
                Dacă tranzitul saturnian ţinteşte Soarele natal atunci va avea de suferit vitalitatea, imunitatea, catabolismul, iar arderile metabolice pot suferi modificări, cum ar fi secreţia de pepsină necesară digestiei, de exemplu. 
                Dacă tranzitul ţinteşte astrul nopţii, Luna, au de suferit procesele anabolice, poate produce modificări ale proceselor vegetative şi nutritive ducând la deficienţe nutriţionale, se acutizează tulburările artritice şi cresc condiţiile de manifestare a puseelor reumatismale şi a depresiilor.
                Dacă tranzitul îl vizează pe Mercur atunci se va remarca tendinţa de a se amplifica tulburările neurologice – ticuri, nevralgii, epuizare nervoasă. De asemenea, funcţia respiratorie poate avea de suferit – scade capacitatea respiratorie ceea ce va duce şi la o slăbire a organismului, vor fi alterate funcţia vorbirii şi auzul.  Multe dintre alergii se manifestă mai ales atunci când Saturn se află într-un semn mutabil şi tranzitează Mercur.
                Dacă tranzitul o vizează pe Venus atunci schimbările şi provocările se vor face resimţite la nivel nutritiv, procesul anabolic încetinind, poate afecta fertilitatea femeii, pot apărea probleme ale organelor genitale – chisturi ovariene, fibrom uterin, cancerul de col, boala pelvină, ciclul menstrual ori impulsul sexual. Tranzitul se resimnte la nivelul pielii, acutizează problemele renale dar şi deficienţele tiroidiene. Pătratul cu Venus poate declanşa hipertiroidismul, de exemplu.
                Când tranzitul îl vizează pe Marte, acesta implică atât latura melancolică a temperamentului care se va manifesta prin rigiditate sau obstrucţia unor funcţii fiziologice, pusee artritice şi reumatice puternice, dar şi latura colerică prin apariţia de iritaţii şi inflamaţii, pierderi de fier, anemii, agravarea tulburărilor biliare.
                Când tranzitul îl implică pe Jupiter atunci vizat este ficatul, şi poate semnala schimbarea sau dezechilibrarea balanţei metabolice.
                Cînd tranzitul se face peste Saturn natal cele mai mari probleme se vor semnala la nivelul articulaţiilor, oaselor, ţesuturilor interstiţiale de susuţinere cum sunt ligamentele, rupturile musculare ş.a. şi se întrunesc condiţiile pentru instalarea osteoporozei. Este o perioadă în care nivelul mineralelor din organism şi, în special, al calciului, trebuie urmărit cu atenţie.
                Tranzitul care îl implică pe Uranus tinde să amplifice problemele spasmotice la nivelul nervilor periferici, dar să şi exacerbeze tensiunile mentale şi frustrările. Tendinţa de a renunţa la vechile tabieturi. Dureri de cap inexplicabile.
                Tranzitul care îl implică pe Neptun semnalează toxicitatea din sânge sau din limfă şi încetinirea procesului de eliminare a toxinelor din organism. De asemenea, aduce simptome greu de diagnosticat. Sensibilitatea la medicamente creşte şi ea de a ceea este nevoie de foarte mare atenţie în administrarea, mai ales, anxioliticelor dar şi a antibioticelor. Pot  apărea crize de hipoglicemie, tulburări respiratorii dar şi alergii alimentare.
                Tranzitul care îl implică pe Pluto este provocator prin faptul că duce la criza care duce la transformarea interiroară şi care implică frica sau, dimpotrivă, durere profundă, pot apărea probleme cu colonul.
Uranus
                Uranus în tranzit are tendinţa să fie foarte stresant şi provocator mai ales că este vorba despre sistemul nervos, aceasa întrucât el este octava superioară a lui Mercur. Dacă adăugăm la hiperexcitabilitatea şi destabilizarea sistemului nervos, tulburările sistemului endocrin ne putem face o idee de ce este în stare Uranus.
                Cele mai comune probleme rămân însă spasmele la nivelul sistemului nervos periferic, dar adesea se pot petrece şi lucruri bizare, nespecifice lui Uranus dar şi accidente neaşteptate. Uranus are tendinţa să zdruncine din temelii situaţii ce păreau cât se poate de stabile, mai ales dacă acestea au devenit prea statice ori prea rigide pentru a lăsa nativul să înceapă o viaţă nouă.
                Când tranzitul vizează Soarele atunci adesea sunt implicate inima, aparatul cardiovasular şi sistemul nervos simpatic, mai ales dacă cele două planete se află pe axa Leu – Vărsător. Poate da hiperexcitabilitate, depresii maniacale, hipertensiune, poate duce la atacuri de cord. Pentru un nativ cu Soarele în Casa a 8-a acest tranzit poate însemna un virtual accident de maşină, cu distrugerea iremediabilă a bolidului şi cu spaimă de nedescris pentru şofer.
                Când Uranus în tanzit vizează Luna atunci apar probleme cu insomnia şi colici, afecţiuni nervoase şi spasme intestinale ori stomacale, poate aduce sarcini nedorite dar în acelaşi timp, poate aduce avortul spontan. O situaţie aparte o reprezintă inseminarea in vitro care se poate realiza cu succes pe un asemenea tranzit.
                Tranzitul peste Mercur epuizează mai ales sistemul nervos, dar poate da şi tulburări respiratorii de genul tuse spasmotică, poate creşte frecvenţa crizelor epileptice (Heinrich Daath, Medical Astrology).
                Dacă tranzitul o vizează pe Venus acesta se manifestă printr-un comportament care vizează licenţiosul şi nimfomania, dar şi plăcerea pentru promiscuitate. Este atinsă latura dermatologică – dermatite, neurodermite, eczeme, poate declanşa psoriazisul. De asemenea, cresc ca număr şi ca intensitate litiazele biliare şi renale, dar şi disfuncţiile tiroidiene.
                Când tranzitul îl atinge pe Marte de notat este tendinţa spre accidente produse din impulsivitatea cu care împinge la acţiune, la erupţii cutanate pe fond de oboseală şi de tensiune, la pusee de febră, la inflamaţii de orice fel, la epuizare energetică, creşte sexualitatea nativilor, cine îşi doreşte un copil este bine să urmărească macest tranzit pentru că este propice sarcinii, în acelaşi timp însă, mai ales dacă Uranus în tranzit este conjunct cu Marte natal, femeile pot suporta intervenţii chirurgicale de genul histerectomie, chist ovarian, ligatura medicală a trompelor şi hemoragii. Mai pot apărea erupţii cutanate greu de diagnosticat, urticariile ş.a.
                Dacă este vorba despre Jupiter, tranzitul lui Uranus are grijă să destabilizeze tot ceea ce însemnă metabolism şi sistem glandular în organism şi să dea funcţia hepatică şi pancreatică peste cap. Pot interveni crize de ulcer, dureri de stomac fără o simptomatologie precisă, indigestii ca urmare a scăderii secreţiei de bilă, substanţă secretată de către ficat.
                Cânt acest  tranzit îl ţinteşte pe Saturn, depresiile pot lua o turnură neaşteptată agravând boala în sine. Putem avea probleme dentare, fracturi, dislocări de articulaţii dar şi pusee de artrită şi de reumatism.
                Dacă tranzitul vizează Uranus-ul natal, aşteptaţi-vă să faceţi faţă epuizării nervoase, insomniei, să se accentueze afecţiunile spasmotice care pot pune terapeuţii în faţa unor probleme serioase. Multe femei încep pe acest tranzit, să se confrunte cu probleme de menopauză şi cicluri menstruale neregulate. Uranus în Vărsător şi Peşti duce la declanşarea bolilor de sânge – leucemii, trombocitopenii, sindrom Qunqhelle, alergii de natură autoimună, accentuează sau declanşează boli de natură imunitară şi limfocitară – leucemii, lupus, scleroză multiplă, anumite tipuri de distrofii, creşte frecvenţa transplantului şi autotransplantului medular, intervenţii încheiate adesea, cu succes.
                La fel, când tranzitul îl atinge pe Neptun, ne confruntăm cu insomnii şi tulburări de somn. Acm este momentul unor tratamente cu tranchilizante de slabă intensitate. Tranzitul mai poate declanşa senilitatea precoce dar şi maladia Alzheimer, accidente ciudate, urmate de pierderea memoriei definitiv sau temporar.
În schimb cel cu Pluto vizează transformări interioare radicale cum sunt pierderea kilogramelor în plus, schimbarea tonusului muscular şi al pielii, a texturii părului, a culorii acestuia, a unghiilor, calviţia proeminentă, vedere slabă, instalarea definitiv şi irevocabil a bolilor degenerative.
Neptun
                 Tranzitele lui Neptun pot avea multiple manifestări. În general, slăbiciunea se resimte la nivel imunitar, în special dacă sunt atinse puncte vulnerabile din tema natală. Pot apărea alergii care cresc sensibilitatea organismului şi de aici tendinţa de a amplifica predispoziţia alergenă la alimente şi medicamente.
                De asemenea ne putem confrunta cu probleme de eliminare a toxinelor din organism – sânge sau limfă. Creşte predispoziţia pentru intoxicaţii cu metale grele, infestarea cu fungi şi diverse ciuperci organice şi în funcţie de predispoziţiile din harta natală, duce la probleme cu alcoolul şi cu drogurile.
                Deoarece orice tranzit a lui Neptun tinde să vedem lucrurile confuz, trebuie să fim extrem de precauţi dacă se pune problema de intervenţii chirurgicale sau alte procedee medicale complexe, inclusiv operaţia la dinţi, mai bine cereţi opinia unui alt medic. Adesea un procedeu medical simplu se poate complica, dăunând în loc să facă bine, va acţiona invaziv şi insiduos, vă va face să luaţi decizii greşite sau vă va da speranţe deşarte vizavi de intervenţia chirurgicală, mai ales dacă este vorba despre estetica corporală.
                Dacă tranzitul neptunian implică Soarele ne putem confrunta cu reacţii alergice – declanşează rinitele alergice şi se remarcă o creştere a sensibilităţii.
Tranzitul peste Lună poate duce la probleme oftalmologice şi de vedere. Luna natală conjunctă cu Neptun în tranzit poate semnala intervenţii chirurgicale la ochi. De asemenea, prin reflex lunar pot apărea probleme renale de tip litiază, malformaţie de ureter, probleme de filtrare a urinei. Tot pe un asemenea tranzit ne putem confrunta cu probleme digestive sau cu alergii alimentare.
Deoarece Neptun stăpâneşte epifiza, orice tranzit peste luminarii poate induce tulburări de somn sau dereglări ale ciclului veghe – somn.
Tranzitul peste Mercur amplifică tulburările nervoase, asociate cu confuzia sau halucinaţiile. Se pot produce căderi nervoase, adesea urmate de spitalizare.
Tranzitul peste Venus poate declanşa probleme tiroidiene, dezechilibre ale balanţei glucidelor şi zaharurilor, abuz de alcool şi de dulciuri.
Tranzitul peste Marte poate duce la anemii, în special la pierderi de fier. Pot apărea infecţii în organism greu de diagnosticat, dar tot acum se pot începe diete, mai ales de slăbire, de succes.
Tranzitul peste Jupiter antrenează tulburări metaboolice cum ar fi hipoglicemia. Se poate remarca şi o creştere a toxinelor la nivelul ficatului iar secreţia de bilă poate scădea şi ea, poate duce la declanşarea hepatitei mai ales dacă Neptun în tranzit este în pătrat cu Jupiter. Se produc excese alimentare şi de băutură.
Tranzitul peste Saturn se poate simţi pe mai multe căi. Creşte intensitatea şi frecvenţa crizelor de artrită. Marcia Stark în Astrology Key to Holistic Health şi Judith Hill în Medical Astrology susţin că dinţi care se tocesc rapid la copiii care au  Saturn în Gemeni în opoziţie cu Neptun aflat în Săgetător.
Tranzitul peste Uranus stimulează activitatea sistemului nervos care accentuează momentele de confuzie şi de dezorientare fapt pentru care mulţi vor fi tentaţi să apeleze la calmante sau la alcool. Tot sub acest tranzit se pot accentua reacţiile alergice, mai ales dacă Uranus natal se află în semne mutabile.
Tranzitul peste Neptun natal poate da bătăi de cap celor care ştiu că în copilărie s-au confruntat cu probleme de alergie. Pot apărea rinite şi neurodermite, alergia la părul de animale, reacţii care se credeau neutralizate.
Tranzitul peste Pluto poate induce schimbarea obiceiurilor alimentare în favoarea unora sănătoase, alţii, cei cu Pluto în Gemeni în opoziţie cu Neptun în Săgetător mai ales, pot suferi intervenţii chirurgicale cu ablaţia unor organe sau a unor părţi de organe – plămân, splină, o parte din ficat, ovare, prostată ş.a.
                De asemenea, sub tranzitele neptuniene ni se pot întâmpla lucruri dintre cele mai trăsite, improbabile sau bizare. După Saturn, Neptun este probabil planeta cea mai implicată în patologia cronică. Trecerea oricăreia dintre ele trebuie să ne dea de gândit, din punct de vedere medical, deoarece condiţiile de cronicizare a unor boli sunt deosebit de crescute.
Pluto
                Tranzitele lui Pluto aduc cu sine transformări radicale, restructurarea unor funcţii organice şi chiar pierderea unor organe –a splinei, în urma unui accident, a unui rinichi sau a unui plămân din motive de boală, totul depinde de planetele implicate în aspect.
                Aceste transformări adesea seamănă cu un test final sau reaşezarea lucrurilor de asemenea manieră încât să permită reconstruirea – ficatul de exemplu regenerează, sau reorganizarea unei funcţii după pierderea unui organ. De exmeplu, pierderea splinei implică funcţia hematopoezei, ea conlucrând la producerea celulelor roşii. Odată cu pierderea ei această funcţie va fi preluată de alte organe cum ar fi măduva spinării.
Indiferent de planeta sau de partea temei natale pe care o traversează Pluto, această mişcare implică o enigmă a cărei soluţie trebuie să o găsim noi. Pe de o parte poate fi vorba despre sexualitate care include manipularea sexuală, puterea şi controlul acestuia, pe de alta problemele nedorite - sarcină, avortul sau boala cu transmitere sexuală, dar cea mai profundă este moartea ca ultima fază a transformării: - cancerul în fază terminală sau alte boli cu aceeaşi consecinţă ireversibilă.
Omar Garrison in Medical Astrology spune că psihologic, persoana marcată de tranzitul plutonian se va confrunta cu partea întunecată a personalităţii sale care poate lua forme dintre cele mai diverse, de la dorinţa inconştientă de moarte, la tendinţele autodistructive, la secrete de familie – incestul sau violul, de exemplu sau la moştenirea unor boli transformatoare – psihice, de regulă până la forme macabre, interzise sau încălcarea unor tabuuri. Violul şi incestul mai sunt semnalate şi prin poziţia lui Chiron în Casa a 5-a.
                Tranzitul peste Soare afectează sistemul circulator. Pătratul sau opoziţia cu Soarele induce adesea circulaţie periferică proastă.
Tranzitul peste Lună poate intensifica tulburările digestive şi este recomdat să se recurgă la o dietă. Se agravează predispoziţiile spre alergii, în special rinite alergice, dar şi dermatite şi eczeme. De asemenea, se pot produce avorturi spontane sau decese la naştere fie a copilului, fie a mamei şi a copilului.
Tranzitul peste Mercur aduce probleme neurologice de tipul parezelor, accidentelor vasculare dar şi de epuizare nervoasă.
Tranzitul peste Venus poate aduce erupţii cutanate, boli venerice – gonoree sau sifilis, indigestii care sfârşesc pe masa de operaţie – peritonite sau ocluzii intestinale.
Tranzitul peste Marte poate duce la accidente ca urmare a exploziei vilolente de energie urmate de epuizare fizică. Probleme cu sistemul excretor dar şi cu hemoroizii. Pot surveni o serie de transformări în urma unor intervenţii chirurgicale grele, de durată însoţite adesea de moartea clinică, un accident grav de circulaţie urmat de amputarea unor membre, toate acestea pot afecta şi schimba viaţa unui om.
Tranzitul peste Jupiter induce transformări puternice. Este momentul pentru cure de dezintoxicare, chiar cure de slăbire deoarece pot apărea probleme cu ficatul ori cu pancreasul.
Adesea, cancerul este diagnosticat pe fondul tranzitului peste Saturn. Tot acum mai pot apărea probleme osoase şi articulare, se pot instala astrită, spondiloza sau spondilita.
Tranzitul peste Uranus, mai ales cu Pluto aflat în Balanţă, normal problemele vor fi de natură renală. Dacă Uranus este în Berbec şi în opoziţie cu Pluto ne putem aştepta la probleme ale ochilor – conjunctivite, blefarite ş.a. Dacă Uranus este în Rac şi face pătrat cu Pluto, tinerele să se aştepte la probleme ginecologice -  chisturi ovariene sau sarcini extrauterine.
Tranzitul peste Neptun este responsabil de transformarea interioară. Se accentuează sensibilitatea la anumite alergii şi tendinţa spre hipoglicemie.
Tranzitul peste Pluto natal aduce schimbarea unor stări de boală sau vindecări prin intervenţii chirurgicale care implică tehnici de ultimă oră – laser, inginerie genetică, transplant de organe. Pentru femei, Pluto natal, în Rac, în pătrat cu Pluto în tranzit poate semnifica histerectomia parţială sau totală datorită intensificării secreţiei de hormoni dar şi schimbări în ciclul menstrual.

Progresia primară şi progresia secundară
 Progresiile sunt folosite în astrologia predictivă prin rotirea (progresia) temei astrale în funcţie de cât timp a trecut din momentul naşterii. Această tehnică poate da informaţii folositoare referitoare la evenimentele, provocările, schimbările majore din viaţa noastră de-a lungul timpului, constituind ceea ce în termeni laici s-ar numi experienţa de viaţă.
Mult mai folosită însă este progresia secundară, calculată o zi pentru un an, în care fiecare planetă sau punct important este mişcat conform raţionamentului amintit, o zi considerându-se un an. De exemplu, harta progresată a cuiva care are 10 ani 1 lună şi 2 zile vom adăuga la data şi momentul naşterii 10, 12 zile.
În esenţă, la tema progresată în comparaţie cu tema natală, principiul de calcul este adăugarea la data şi ora naşteri a unui număr de zile care corespund vârstei nativului, în timp ce progresia secundară se bazează pe timpul solar, (Soarele are o perioadă de revoluţie de 365,24 zile) adică o zi – un an.

Calculul temei progresate
                     1 zi                                                    1
                ------------         =  -----------------------------------------   = .00274  (rotiri)
                    1 an                        365.2422 (revoluţia soarelui)
Cum aflăm cât a trecut de la naştere:
Data curentă / Perioada de timp -  Data naşterii / Perioada de timp, în zile
Data progresată / Perioada de timp = Data naşterii / Ora naşterii + Data curentă / perioada de timp în zile

Regresia secundară se calculează similar principiului de calcul a progresiei cu excepţia că aceasta se deduce din momentul naşterii şi prin progresie se ajunge la momentul dorit de dinainte de naştere.
Revoluția solară
             Această tehnică presupune acea temă natală care se ridică anual, când poziția Soarelui este în același grad și la același minut și secundă cu Soarele din tema natală. De reținut că această poziție este o variabilă, deoarece momentul producerii revoluției solare poate să nu coincidă cu ziua și ora nașterii, ea putând să se producă mai repede sau mai târziu cu o zi și la o oră diferită de ora nașterii. De exemplu, pentru un nativ născut la 07.02.1958, ora 06.19, revoluția solarăpentru anul 2009 s-a produs pe 06.02. la ora 14.20.
            Odată stabilit momentul revoluției soalre, se analizează atent relațiile dintre Ascendentul, Descendentul, Mijlocul Cerului, Fundul Cerului, cuspidele caselor, semnle și planetele natale și cele din momentul revoluției solare.
            Ascendentul rezultat prin revoluție solară mai este numit și Ascendent anual și nu coincide cu Ascendentul natal.
            Revoluția solară poate da indicații serioase asupra stării de sănătate a unui nativ în anul pentru care se face aceasta.

Arcul solar
Această tehnică se bazează tot pe progresia secundară doar că în acest caz, se calculează distanţa în grade dintre poziţia Soarelui natal şi poziţia Soarelui progresat, număr de grade care se adaugă la toate celelalte poziţii planetare pentru a se ajunge la o nouă temă astrală care, de această dată este funcţie de arcul solar.
                Să luăm un exemplu. Dacă Soarele natal se află la 3 gr şi 23 min în Vărsător iar Soarele progresat la 19 gr 05 min Peşti, atunci arcul solar claculat va fi de 45 gr 48 min. Dacă Venus era la 0 gr Berbec în harta natală, conform direcţiei solare Venus se va afla la 15 gr 48 min în Taur.
        Putem folosi 4 metode de calcul a arcului solar:
§  Cea mai uzitată este: Arcul solar (în grade) = Poziţia Soarelui progresat – poziţia Soarelui natal
§  Aceeaşi poziţie a Soarelui pentru fiecare an care ne interesează
§  Arcul solar (în grade) = ziua de naştere din fiecare an - ziua de naştere iniţială
§  Sau apelăm la sistemul 1 gr pentru un an de viaţă.
Reciproc direcţiile inverse sau regresive sunt calculate similar direcţiilor arcului solar cu excepţia că pentru ele se calculează distanţa dintre poziţia Soarelui natal şi poziţia Soarelui progresat, invers sensului de rotire a zodiacului.

Paralela şi contraparalela
 Paralela – PA şi contraparalela – CP se măsoară prin declinare mai de grabă, decât prin longitudine. Declinarea este distanţa unghiulară dintre poziţia unei planete, măsurată în grade deoparte şi de alta a ecuatorului ceresc. Ecuatorul ceresc este o proiecţie în spaţiu a ecuatorului terestru după cum însuşi pământul are o proiecţie infinită în univers care se numeşte sferă cerească.
 La fel se întâmplă şi cu cei doi poli tereştri care au şi ei o proiecţie în spaţiu şi care se numesc, bineînţeles, poli cereşti. Declinaţia poate ajunge până la 26 gr Nord sau Sud, se ia în considerare un orb de 1 gr.
Două planete sunt paralele – PA, dacă declinaţia lor este aceeaşi, adică ambele se află în emisfera nordică sau ambele sunt în emisfera sudică.
Când una se află la Nord de ecuatorul ceresc, iar cealaltă la Sud, vorbim despre contra-paralelă - CP.
Mai trebuie spus că paralela are aceeaşi influenţă ca şi conjuncţia, iar contra-paralela ca şi opoziţia. De exemplu,  Marte este la 7 gr Săgetător iar Jupiter la 14 gr Varsator. Spunem că cele două sunt paralele cu ecuatorul ceresc. În timp ce Marte şi Jupiter sunt paralele, în emisfera sudică este Saturn la 13 gr Rac şi este contra-paralelă faţă de celelalte două.

Alte tehnici
 O altă tehnică de evaluare este sistemul cunoscut sub denumirea de case derivate. Aceasta este  o tehnică mai puţin uzitată, care pune de acord semnul şi planeta cu Ascendentul.
În sfârşit, o altă tehnică este şi cea a caselor egale pe semne egale în care atât casele cât şi semnele au 30 de grade ş.a.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu