marți, 14 septembrie 2010

Punctele mijlocii

Punctele Mijlocii (Pm) sunt frecvent folosite în analiza unei teme astrale şi indică cu o precizie aproape matematică regiunea anatomică sensibilă sau vulnerabilă la boală.
Punctul mijlociu este cea mai senzitivă  poziție  aflată  echidistant între 2 planete sau 2 puncte luate ca reper, creând un mecanism simbolic, în care două regiuni distincte din tema astrală  pot interacţiona.
De-a lungul timpului astrologii au descoperit o mulţime de combinaţii de puncte mijlocii într-o temă astrală care au o semnătură proprie. Această semnătură astrală o găsim de exemplu, în PM dintre Saturn - Neptun care este cunoscut în astrologia medicală drept axa bolilor. Similar, PM dintre Marte-Saturn este considerat axa morţii deoarece în 99 % din tranzitele peste acest punct pot fi puse în legătură cu moartea accidentală – autoturism, avion, înec ş.a. La fel PM dintre Marte – Uranus numit şi axa rănirii. În harta medicilor vom întâlni frecvent un PM = Jupiter – Uranus care este tipic pentru carieră sau un PM dintre Saturn – Mercur care arată profesionistul.
Această interacţiune poate lua locul aspectului adesea daca legătura dintre cele 2 planete sau puncte nu este evidentă. Evidenţa acestei interacţiuni este definită şi reliefată de natura planetei sau punctului, numit Focar, care ocupă aceste loc ultra-senzitiv. De multe ori suntem înclinaţi să acordăm mai multă atenţie acestui punct decât ar trebui; spun asta deoarece conceptul punct mijlociu este mai mult logic şi matematic decât magie sau ghicit.
Mai mult decât aspectele, ele conectează , de multe ori, nu doar 2 planete sau 2 puncte, ci 3 planete diferite sau puncte în aşa fel încât pot contribui la o mai mare detaliere sugestivă,  care corespunde aşteptărilor şi rezultând astfel o triplă interacţiune.
Aspectele pot fi provocatoare şi dificile (pătrate, opoziţii etc.) sau uşoare şi ajutătoare (trigon, sextil ş.a.) dar întotdeauna prin natura lor, vor sugera tensiunea.
 Tensiunea descrisă de punctual mijlociu este greu de ignorat. Ne motivează şi ne conduce spre a face ceva legat de ea. Prin conştientizarea acestui potenţial, atât negativ cât şi pozitiv, putem alege cum să folosim, cât mai bine, influenţa lui.
Pentru ca un PM să fie activ este nevoie ca una din planetele lente – Saturn, Uranus, Neptun sau Pluto, să fie în aspecte disonante cu o altă planetă sau cu un punct important din horoscopul natal – Asc, Des, FC sau MC. Aceste aspecte sunt conjuncţia, pătratul, opoziţia şi semipătratul. Ca să fie active aceste aspecte trebuie să se producă sub un orb de 1,5 grade.
                În astrologia medicală PM simbolizează tensiunile ori conflictul dintre două funcţii fiziologice reprezentate de planetele implicate în aspect creând dizarmonii. În unele situaţii, funcţiile planetei sunt activate chiar de către PM. Aceste PM sunt numite auto-reactive.
În alte situaţii, planetele însăşi sunt în aspecte foarte strânse, cu un orb foarte mic, astfel că PM au o mulţime de lucruri în comun cu aspectele stresante în sine.
Unele combinaţii din temele astrale sugerează cu certitudine boala mai ales dacă sunt şi aspecte care să sprijine supoziţia.
Reinhold Enbertain, întemeietorul astrologiei uraniene, a descoperit semnătura astrală a peste 79 de boli şi care se şi verifică. Aşa sunt PM = Marte –Neptun pentru boala infecţioasă, Lună- Pluto pentru schizofrenie şi tulburări de afectivitate, Soare – Saturn boli cronice cu pusee periodice, Soare - Neptun – Pluto pentru poliomielită sau boli ale sângelui, Marte – Saturn – Pluto pentru sinucidere şi tentativă de suicid, Saturn – Pluto – Nodul Nord pentru cancerul la vârsta adultă, Soare – Saturn – Marte pentru tumorile cerebrale, Mercur – Uranus – Neptun pentru epilepsie, Lună – Neptun- Pluto pentru alcoolici.
PM importante în astrologia medicală
 PM Soare – Lună: cel mai important PM în astrologiea medicală . Din punct de vedere medical, reprezintă punctul focalizat pe echilibru metabolic dintre Foc şi Apă. Psihic, reprezintă esenţa personalităţii nativului şi a expresia acesteia.
                Semnul în care se află PM Soare – Lună va sugera temperamentul nativului şi felul metabolismului – lent sau rapid. Dacă acest punct este în Rac, temperamentul va fi flegmatic, dacă este în Berbec, coleric. Casa în care este plasat va arăta ce este mai important în viaţa nativului pentru ca acesta să fie fericit, sănătos sau să se bucure de o sănătate înfloritoare.
                Planeta activată de PM Soare – Lună va fi responsabilă de sănătatea şi de starea de funcţionare a metabolismului. Dacă această planetă este provocată, debilă – în exil sau în cădere, ori afectată, va reprezenta cauza bolii şi calea spre vindecare. Dacă este puternică şi bine plasată, ea va sugera o sănătate de fier şi vitalitate. Uranus aflat la mijlocul distanţei dintre Soare şi Lună dă indicii că este vorba despre un nativ caracterizat de hiperkinetism, agitaţie extremă şi un temperament nervos pe măsură. Cu Saturn drept punct mijlociu, nativul va fi incapabil să-şi exprime emoţiile, vitalitatea sa va fi scăzută și va avea o predispoziţie clară spre probleme articulare gen artrită sau reumatism.                            
PM Lună – Marte de exemplu, exprimă puterea interioară, tăria şi rezistenţa (fizică şi emoţională) a respectivei persoane, după cum bine remarcase colegul meu Dan Ciubotaru, la un moment dat. Într-adevăr acest punct arată capacitatea unei persoane de a trece peste problemele care apar, fiind şi un indiciu al longevitatii.
PM Marte – Neptun sau PM Imunitar: Marte concentrează tot ceea ce poate însemna putera şi energia răspunsului imun, pe când Neptun arată slăbiciunea şi vulnerabilitatea. Punctul mijlociu dintre cele două planete reprezintă PM Imunitar. Planeta ţintită de PM imunitar reprezintă organul sau funcţia fiziologică a cărei imunitate este vulnerabilă sau locul în care imunitatea este slăbită. De regulă acest punct sugerează intoxicaţiile, predispoziţia spre infecţii de orice fel, susceptibilitate la epidemii sau aplecarea către droguri, alergiile.  Soarele aflat la mijlocul distanţei dintre Marte şi Neptun indică hipersensibilitatea la infecţii şi intoxicaţii, în timp ce Luna, în cazul femeilor, poate sugera infecţii pelviene, iar la bărbaţi probleme de spermatogeneză.
PM Jupiter – Saturn sau PM Metabolic:  Jupiter şi Saturn sunt cei care reglează metabolismul organismului, Jupiter care indică un temperament sanguinic, favorizează excesul iar Saturn, un temperament melancolic, favorizează abstinenţa. Locul în care apar ar trebui să fie un punct de echilibru între nutriţia şi metabolismul organismului. Planetele ţintite de Jupiter sau de Saturn reprezintă organul cu probleme sau locul în care funcţia metabolică ori de nutriţie sunt în dezechilibru. Dacă se întâmplă ca ea să fie într-o poziţia debilă sau afectată,  va confirma odată în plus care este cauza dezechilibrului metabolic.
Mai există alte câteva puncte mijlocii importante în astrologia medicala care se cer analizate când studiem o hartă natală.
PM Jupiter – Neptun este punctul intoxicării şi otrăvirii. Sugerează toxicitatea la nivelul ficatului; de asemenea tendinţa spre dependenţa de drogri, medicamente sau alcool. Planeta implicată va sugera organul, funcţia sau regiunea anatomică vulnerabilă la intoxicaţii, otrăvire sau dependenţă.
PM Jupiter – Pluto este asociată cistitelor frecvente, tumorilor sau excrescenţelor ciudate. Jupiter sugerează expansiunea şi creştere, Pluto malignitatea. Cum este de aşteptat planeta implicată va sugera organul, funcţia sau regiunea anatomică vulnerabilă.
PM Saturn – Neptun, în conformitatea cu cele analizate de astrologii  Marcia Starck, Omar Garison,  Alan Leo sau Heinrich Daath, este punctul mijlociu este cel mai important în ansamblul unei teme astrale, este punctul cardinal al bolii. Planeta implicată în aspect va reprezenta organul sau funcţia a căror sensibilitate se va croniciza în timp.
 Combinaţia dintre Pluto, Saturn, Venus sau Neptun poate sugera diabetul. Jupiter aflat în punctul median dintre Saturn şi Neptun sugerează adesea probleme cu ficatul ori cu pancreasul. Forma de manifestarea este adesea severă, persoana poate avea diabet, hipoglicemii repetate sau să fie insulino-dependent, poate să sufere de hepatită fără să ştie sau poate contracta oricare altă boală de ficat sau de pancreas a cărei evoluţie să fie problematică.
                Pluto punct median între Saturn şi Neptun poate indica accidente urmate de infirmităţi în preajma vârstei de 40 de ani.
PM Venus – Neptun este asociat cu infecţiile cronice din organismul femeii. Poate arăta, de asemenea, putrefacţia sau fermentaţia, ştiut fiind că Venus este asociată cu fermentaţia iar Neptun cu mucegaiul, fermenţii şi diverse ciuperci. Apare frecvent în bolile digestive – colite, colon iritabil, bola Cohn ş.a.
PM Marte – Saturn este punctul de obstrucţie sau blocaj. Mai poate da indicii asupra oboselii cronice, rănirilor sau a traumelor grele. Colericul Marte agită şi dispersează, pe când melancolicul Saturn blochează şi inhibă. Venus sau Uranus punct median între Marte şi Saturn pot sugera probleme tiroidiene, de regulă hipofuncţia. O femeie cu asemenea aspect în tema natală poate avea probleme serioase cu greutatea.
PM Marte – Uranus este asociat şi el accidentelor, rănirilor şi traumelor, dar şi sistemului nervos. Planeta implicată în aspect arată care parte a corpului este expusă traumelor şi rănirilor. Persoanele cu un sistem nervos sensibil sau cu boli neurologice au de multe  ca punct mijlociu -  Soarele, Luna sau Asc.
PM Marte – Pluto poate indica malignitatea, problemele de replicare celulară, distrgerea ţesturilor, iar planeta implicată focalizează acest potenţial patologic – tumori, malformaţii, boli genetice – fenilcitonuria, cistonuria, talasemia, hemofilia etc. Acest punct mijlociu este deosebit de activ în hărţile femeilor care avortează spontan. Aceaşi situaţie o putem întâlni când Soarele, Luna, Asc, Venus sau Neptun apar ca puncte mijlocii ale acestui aspect.
Apoi, toţi suntem caracterizaţi de temepramente şi tendinţe pentru că ele se spune, constituie echilibrul interior al fiecăruia. Sănătatea este factorul de echilibru al acestei balanţe dintre organism şi felul nostru de a fi de a acţiona şi a reacţiona.
Punctele Mijlocii umorale
 Pot arăta că balanţa este dezechilibrată, mai exact poate sugera tendinţele spre exces şi agravarea acestora, care se asociază anumitor manifestări patologice. Cu un PM colerc activ, de exemplu, predispoziţia spre manifestări biliare, febră şi inflamaţii este foarte mare.
Dacă PM umorale ţintesc ori activează o a treia planetă, aceasta reprezintând cum bine ştim, un organ sau o funcţie organică, ori o anumită regiune anatomică, devine focarul patologic incriminat. Dacă PM coleric loveşte în Jupiter, de exemplu, ficatul poate focaliza patologia de tip coleric; cu Saturn activat, problemele aduc în centrul atenţiei splina, sau oasele, articulaţiile şi ţesuturile conjunctive de susţinere (interstiţiale).
Adesea, însăşi cele două planete implicate sunt activate de PM umorale. În aceste situaţii, cele două planete sunt, de obicei, într-un aspect disonant (patrat sau opoziţie). Iată că avem şi indicatorul specific al predispoziţiei spre o anumită boală. În aceste cazuri însăşi predispoziţia este problematică şi constituie subiect de morbiditate patologică.
Semnul sau Casa în care se află PM umoral va arăta care organ sau parte a organismului va fi afectată de activitatea celor două planete implicate în aspect. Semnul în care se află PM umoral indică predispoziţiile native iar Casa momentul în care boala va debuta, mai devreme sau mai târziu. Planetele implicate în PM umoral sunt cele ale căror natură şi temperament caracterizează umoarea în discuţie. PM umorale cel mai importante sunt după cum urmează:  Soare – Marte = PM coleric; Venus – Jupiter = PM sanguinic; Mercur – Saturn =  PM melancolic; Lună – Neptun = PM flegmatic.
                De asemenea, perechile de semne din horoscop care formează axele de sănătate, au şi ele punctelor lor mijlocii. Ele corespund, de regulă, domeniilor medicale care implică polaritatea respectivă. Aşa avem:
·         Marte – Venus / Berbec – Balanţă =  PM renal;
·         Venus – Pluto / Taur – Scorpion =  PM al procreerii;
·         Mercur – Jupiter / Gemeni – Săgetător = PM al respiraţiei;
·         Lună – Saturn / Rac – Capricorn = PM emoţional şi structural;
·         Soare – Urans / Leu – Vărsător = PM cardio-vascular;
·         Mercur – Neptun / Fecioară – Peşti =  PM digestiv sau imunitar.
                Ca şi PM umorale şi PM al polarităţilor  pot fi autoreactive şi prin aceasta un indicator clar a axei patologice implicate în aspect. Şi iată iar cum aceste puncte care exprimă impactul unui aspect greu pot fi indicatorul unei boli potenţiale sau a stresului.
                Să vedem ce se întâmplă când punctul mijlociu este una din plantele cu care lucrăm:

Soarele punct mijlociu între:
●  Saturn – Neptun:  probleme de sănătate toată viaţa.
Marte – Saturn: vitalitate scăzută, nativul trebuie să înveţe să îşi fortifice organismul.
●  Marte – Uranus: sistem nervos deosebit de sensibil, dar cu un organism puternic, capabil să susţină eforturi prelungite. Posibile accidente sau intervenţii chirurgicale atunci când punctul mijlociu este aspectat de tranzite sau de progresii.
●  Marte – Neptun: susceptibilitate crescută la intoxicaţii medicamentoase mai ales, la infecţii de orice fel.
●  Marte – Pluto: condiţii clare de cronicizare a unor boli, dar şi o mare putere de regenerare.

Luna punct mijlociu între:
●  Saturn – Neptun: tulburări ginecologice la femei, depresii dar şi abilitatea nativei de a se restructura emoţional.
●  Marte – Saturn: inhibiţii la nivel afectiv prin imposibilitatea exprimării sentimentelor şi emoţiilor; pentru femei posibile probleme de fertilitate. Prin educaţie poate dezvolta un control al afectivităţii.
●  Marte – Uranus: un sistem nervos deosebit de sensibil, posibile intervenţii chirurgicale la nivel ginecologic pentru femei, dar aduce şi intuiţie şi insiraţie.
●  Marte – Neptun: tendinţa spre infecţii pelviene, spre alergii şi intoxicaţii alimentare, spre hipoglicemie; un psihic foarte puternic şi o intuiţie extraordinară.
●  Marte – Pluto: probleme de fertilitate, o emotivitate crescută, emoţii puternice şi profunde.

Mercur punct mijlociu între:
Saturn – Neptun: tulburări endocrine, renale.
Marte – Saturn: inhibiţia funcţiei tiroidiene şi posibile probleme cu fertilitate pentru femei dar şi abilităţi reale în a-şi structura creativitatea.
Marte – Uranus: posibile dezechilibre hormonale, alterarea funcţei tiroidiene, posibile intervenţii chirurgicale la nivelul organelor genitale.
Marte – Neptun:infecţiile pelviene, bolile venerice, infecţii renale, cistite, boli ale vezicii urinare.
Marte – Pluto: tulburările de fertilitate, hemoroizi, probleme ale sistemului excretor, puterea de a-şi sublima energia sexuală.

Marte punct mijlociu între:
Saturn – Neptun: că nativul este slab energetic, vitalitate scăzută, probleme ale măduvei spinării, diminuarea activităţii suprarenalelor.

Jupiter punct mijlociu între:
Saturn – Neptun: posibile disfuncţii ale ficatului şi ale pancreasului şi pierderi masive de greutate.
Marte – Saturn: probleme metabolice, funcţionarea lentă a ficatului şi a pancreasului în schimb, arată o mare rezistenţă a sistemului osos la şocurile traumatice.
Marte – Uranus: disfuncţii hepatice, mai ales cele cu caracter acut şi tranzitoriu, disfuncţii pancreatice – hipoglicemia; protecţie în caz de accidente sau de intervenţii chirurgicale neaşteptate.
Marte – Neptun: dificultăţi în metabolizarea carbohidraţilor şi tendinţa spre insuficienţă pancreatică însoţită de hipoglicemii frcvente.
Marte – Pluto: capacităţi extraordinare de recuperare şi regenerare, dar cu toate acestea indică şi tulburări conice ale ficatului şi pancreasului.

Saturn punct mijlociu între:
Marte – Uranus: blocaje în transmiterea influxului nervos mai ales în bolile neurologice, accidente grave cu caracter mutilant, intervenţii chirurgicale multiple.
Marte – Neptun: vitalitatea scăzută, boli degenerative ale sistemului osos care se instalează la vârste relativ tinere ( este des întâlnit în cazul polartritei reumatoide şi a spondilitei cronice avansate), artrite, reumatisme.
Marte – Pluto: boli grele şi cronice şi în special bolile cronice legate de fertilitate atât cea feminină cât şi cea masculină – anexite sau prostatite cornice, de exemplu.

Uranus punct mijlociu între:
Saturn – Neptun: boli ascunse, inexplicabile sau greu de diagnosticat; tulburări nervoase.
Marte – Neptun: boli neurologice cronice, paralizii parţiale sau totale.
Marte – Saturn: accidente vasculare cu urmări neurologice ireversibile.
Marte – Pluto: condiţii de dezabilităţi neuromotorii; intervenţii chirurgicale grele şi repetate.

Neptun punct mijlociu între:
Marte – Saturn: scăderea vitalităţii ca urmare aintoxicaţiilor alimentare repetate sau a consumului  îndelungat de medicamente ori alcool.
Marte – Uranus: posibile infecţii post-operatorii cu evoluţie de multe ori letală (septicemii) sau ale unor răni deschise.
Marte – Pluto: capacitatea slabă de recuperare sau regenerare dar bună pentru a urma dezalcoolizări sau dezintoxicări.

Pluto punct mijlociu între:
Saturn – Neptun: boli grave, dizabilităţi cronice – tetrapareze, distrofii.
Marte – Saturn: diformităţi osoase sau organice cum ar fi lipsa unui orga pereche, a unei enzime sau incapacitatea de a metaboliza anumite susbatnţe.
Marte – Uranus: boli spasmotice (sindromul Tourette), intervenţii chirurgicale în cascadă; mental creativ
Marte – Neptun: infecţii, risc crescut de intoxicaţii care la rândul lor să inducă boli grele, care să se cronicize şi să ducă la infirmităţi.

Un punct median special – Careul în T
 Aceeaşi axiomă se aplică şi atunci când în aspect sunt impicate 3 planete cum este cazul Careului în T. Iată câteva combinaţii frecvent întâlnite:

Marte – Jupiter – Neptun – dificultăţi în metabolizarea carbohidraţilor, unul din semnale fiind hipoglicemia, dezechilibrul suprarenalelor prin epuizarea acestora, intoxicaţii repetate datorate ficatului şi pancreasului (adesea aspectul este întâlnit în tema astrală a alcoolicilor - v.tema astrală a lui Adrian Pintea). Aceşti nativi au, în general, nevoie să ronţăie tot timpul de aceea acestora le este recomandat ca între mesele principale, să consume grăunţe, iar alimentaţia lor să fie bogată în legume, proteine uşor de digerat - peşte, iaurt sau produse lactate, fructe şi sucuri de fructe – tomate, merişor sau mere verzi, fără dulciuri sau miere (acestea pot fi înclocuite cu malţul de orz sau siropul de orez), fără sare, fără alcool şi cu cantităţi mici de carbohidraţi.

Venus – Jupiter – Neptun – dificultăţi în metabolizarea carbohidraţilor, consum exagerat de dulciuri, excese alimentare. Aspectul este frecvent întâlnit tot în temele astrale ale alcoolicilor dar şi a diabeticilor. De asemenea, la cei care apelează frecvent la diete de orice fel.

Marte – Saturn – Neptun – dezvoltă condiţii pentru manifestarea unor boli care ţin de oase cum ar fi artrita, poliartrita rematoidă, problemele dentare şi în general, problemele reumatice. Nativi cu o asemenea configuraţie în tema natală, au nevoie de un aport sporit de calciu, magneziu, complex B. Alimentaţia lor trebuie să cuprindă pe lângă produse lactate şi orez, diverse seminţe şi cereale şi să consume cât mai puţină carne roşie.

Marte – Venus – Neptun – sugerează disfuncţiile glandulare şi carenţa de iod. Alimentaţia unor asemenea nativi trebuie să fie bogată în peşte, alge, fructe de mare, să bea ceaiuri din plante şi să introducă în alimentaţie plante aromate bogate în fier şi iod.

Saturn – Neptun – Venus – indică tendinţa spre diabet şi spre hipotiroidie. Alimentaţia trebuie să includă mici cantităţi de fructe şi din abundenţă cereale, legum, peşte, alge, fructe de mare şi cât mai puţine dulciuri, zahăr sau miere.

Marte – Venus – Uranus – arată tulburări nervoase şi respiratorii, alergii şi astm alergic.  Au nevoie de suplimente de complex B şi magneziu, elemente care se găsesc în legumele şi fructele verzi, trebuie să consume cât mai puţine lactate.

Marte – Pluto – Lună – sugerează anemia prin carenţa de fier din organism, tulburări menstruale. Nativii au nevoie de o alimentaţie bogată în fier: ficat, cereale, sfeclă roşie, cireşe, prune, complex B, vitamina E şi seleniu.

Soare – Lună – Neptun – vitalitate şi tons scăzut. Aceşti nativi au nevoie de somn, să înveţe să respire corect, să facă mişcare şi alimentaţia lor să fie echilibrată, mai ales balanţa dintre proteine şi fibre.

Tranzitele şi progresiile peste Punctele Mijlocii
 Tranzitele şi progresiile sensibilizează aceste puncte mijlocii transfrmându-le în eroi, buni sau răi, ai perioadei.  Potenţialul unor puncte mijlocii indicate de horoscopul natal poate fi inactiv dar progresia, şi mai ales tranzitul, unor planete lente îl poate activa. De exemplu:
·         Soare n = (Uranus – Soare)tr – posibil accident de autoturisn
·         Chiron tr = Venus - Neptun – depresia
·         Chiron tr = Neptun - Asc – nativul are de trecut un test serios în ce priveşte boala
·         Asc = (Saturn şi Nepun)tr – pusee spontane de boală infecţioasă
·         Asc = (Saturn şi NN) tr – posibil deces din motive de boală
·         NN = (Neptun şi Pluto) – pot declanşa boala
·         MC = (Neptun – NN) tr – un moment bun să mergem la medic pentru un consult de specialitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu