miercuri, 15 septembrie 2010

Despre elemente

                Explicam într-o emisiune de televiziune de ce zodiile sunt polare două câte două: pentru că întotdeauna cele de Aer vor face pereche cu cele de Foc iar cele de Apă cu cele de Pământ. Mai mult vă istoriseam şi tâlcul foarte vechi al acestei împerecheri. Aerul simbolizând intelectul, se împrăştie cu repeziciune şi se ridică sus, spre înălţimi celeste atunci când este cald, iar Focul simbol al energiei şi al acţiunii, este întreţinut de Aer. Parcă aşa spune una din legile fizicii?! Apa care simbolizează afectele, sentimentele, emoţiile, are nevoie de o formă ca acestea să se materializeze şi atunci vine Pământul care îi asigură suportul de care are nevoie. Simplitatea acestei experienţe este fundamentul pentru înţelegerea modului cum a fost percepută sănătatea de-a lungul timpului.
Fișă de lucru: elemente
Din punct de vedere elementar în astrologia modernă vorbim despre:
 Foc,  Aer,  Pământ,  Apă
După modul de acțiune a elementelor ele sunt:
Calde și reci
Combinații elementare:
Foc – foc; foc – aer; foc – pământ; foc – apă.
Aer – aer; aer – pământ, aer – apă.
Pământ – pământ; pământ – apă.
Apă – apă.
                Anticii greci considerau că universul material era format din patru elemente: Foc, Aer, Apă şi Pământ. Exista şi un al cincelea, energetic dar invizibil, care umplea sau mai precis unifica cele patru elemente. Acesta era cunoscut sub denumirea de Prima Materia sau Aether. Eterul este baza celor patru elemente materiale, care în timpul formării Universului s-a transformat mai întâi în Foc, apoi în Aer, după aceea în Apă şi la sfârşit în Pământ. Poate de aceea, Focul este considerat cel mai energic dintre elemente iar Pământul cel mai puţin energetic. Totuşi se credea că universul material stăpânea energia în diferitele sale forme, dar şi energia materiei nedefinite, mai puţin diferenţiată, şi din care la un moment dat a evoluat universul în toată complexitatea sa, a apărut viaţa. 
                Eterul reprezintă partea imperceptibilă, insesizabilă şi invizibilă a forţei vitale care curge prin noi. Această curgere este similară cu mediul afectiv şi substanţa din care iau naştere ideile. În acest fel, eterul este intim conectat cu subconştientul şi conştientul individual. Se poate spune fără greş că eterul este aceeaşi forţă vitală care face ca organismul să se vindece şi să se regenereze şi îl conectează pe individ la propria-i sexualitate.
                Actul sexual demonstrează esenţa legăturii celor 5 elemente. Pământul reprezintă planul fizic al celor două trupuri. Apa, dragostea şi emoţiile dintre cei doi. Focul, atracţia sexuală şi împlinirea ei. Aerul, plăcerea şi împlinirea mentală. Iar Eterul este liantul care uneşte cuplul. Rezultatul este un schimb de forţă vitală materializat într-o nouă fiinţă care are un alt trup – Pământ, cu suflet şi cu senzaţii proprii – Apa, care trăieşte şi se mişcă, are propriile dorinţe – Foc şi care va dezvolta propria gândire şi conştiinţă – Aer.
                Studiind acum ce înseamnă fiecare element în parte, sănătatea fiecăruia poate fi definită drept echilibru celor cinci elemente. Starea ei este exprimată prin armonia dintre aspectul fizic, expresia emoţională şi echilibrul mintal şi creativ care vine să completeze rezultatul şi să amplifice curgerea forţei vitale prin fiecare.
                Privită din această perspectivă, sănătatea este mult mai importantă decât absenţa simptomelor fizice, este o stare a existenţei pentru care trebuie să luptăm ca să o păstrăm.
Psihologic, Eterul reflectă lumea interioară a individului. Tot aşa cum oamenii trăiesc în armonie cu natura, sănătatea lor este măsura a felului cum înţeleg să-şi trăiască viaţa şi să-şi întreţină sănătatea.             Alterarea armoniei de care vorbeam poate duce la oboseală, stres şi boli.
                Profilul astral descrie şi constituţia noastră fiziologică. De aceea astrologii încearcă să identifice problemele de sănătate pentru a vă ajuta să vă puneţi în valoare calităţile dar să vă şi protejaţi împotriva unor eventuali factori de agresiune din exterior.
                Fiinţele au creat la rândul lor un ciclu energetic sau metabolism energetic care venea să suplinească nevoia de evoluţie continuă, pe de o parte, iar pe de alta, venea să asigure nevoile fiecărui individ şi care credeau grecii, că a dus la pneuma sau energia vitală prezentă peste tot în jurul nostru şi pe care mai apoi au extins-o şi asupra hranei atât de necesară vieţii. Aş a ajuns fiinţa umană să fie considerată drept un complex elementar format din cele patru elemente amintite mai sus şi care de fapt, conţin forţa vitală sau energia pe care au numit-o pneuma. De aceea se credea că sănătatea depinde de echilibrul energetic al celor patru care, la rândul lor, trebuiau să asigure balanţa energetică.
                Universul material este format din patru elemente: FocAer, Apă şi Pământ.
                Eterul este baza celor patru elemente materiale.
                Focul este cel mai energic dintre elemente iar Pământul cel mai puţin energetic.
Pentru a înţelege acest sistem natural, celor patru elemente li s-au alăturat şi patru calităţi elementare – căldura, uscăciunea, răceala şi umezeala.  Toate aceste calităţi sunt susţinute de eterul care, paradoxal, nu posedă niciuna din ele. Focul este cald şi umed, Aerul este cald şi uscat, Apa rece şi umedă iar Pământul, rece şi uscat.
                Din cele 10 perechi posibile (dacă le  includem și pe cele de tip foc-foc, aer-aer, pământ-pământ și apă-apă), doar 2 combinaţii au afinităţi: Foc – Aer și Apă - Pământ.
·         Prima pereche include cele 2 elemente masculine, Focul şi Aerul, elementele arderii. Focul are nevoie de aer ca să ardă, tot aşa cum flacăra trebuie să crească şi să dea mai multă căldură.
·         A doua pereche include elementele feminine, Apa şi Pământul, elemente ale fertilităţii. Apa înmoaie pământul, iar acesta devine rodnic şi astfel vegetaţia se va dezvolta.
·         A treia pereche este incompatibilă şi nu are afinităţi una cu cealaltă. Include elementele opozabile, Apa şi Focul, o combinaţie extrem de violentă. Focul face Apa să fiarbă iar Apa stinge Focul. De aici tendinţa de a fi o combinaţie explozivă.
·         A patra pereche include şi ea elemente opozabile, de astă dată, Pământ şi Aer, cea mai inertă combinaţie posibilă, ele nu interacţionează nici măcar cât Apa şi Focul.
·         Ultimele două combinaţii sunt antagoniste dar nu de intensitatea celor opozabile.
·         A cincea pereche este formată din Foc şi Pământ. Totuşi Focul pârjoleşte Pământul transformându-l în steril. Pământul ars îşi pierde fertilitatea rezultând cenuşa care nu mai poate susţine Focul.
·         În sfârşit,  a şasea pereche este constituită din Apă şi Aer. Aerul pluteşte pe deasupra Apei formând valuri şi făcând-o pe aceasta din urmă să-şi piardă capacitatea de reflectare. Similar, Apa se evaporă în aer formând picăturile de ploaie şi ceată astfel încât aerul să-şi piardă claritatea.
                Însumând atributele fiecărui element şi fiecare calitate extindem sistemul de corespondenţă la relaţia cu corpul fizic dar şi cu cel divin, la anotimpuri, perioadele de peste zi, influenţa climatică, la proprietăţile alimentelor şi ale plantelor, la medicină, la componentele organismului, la funcţiile psihice, la simptomele bolilor şi la alte lucruri şi fenomene. Ştiaţi, de pildă, că Primăvara este privită ca o prelungire a elementului Aer deoarece  este caldă şi umedă, vara ca o prelungire a elementului Foc deoarece acesta este fierbinte şi uscat, toamna ca o prelungire a elementului Pământ pentru că este rece şi uscat  iar iarna, a elementului Apă pentru că este umedă şi rece?  Sau că Pământul este suportul pentru germinaţie, Apa este solventul universal care udă solul şi face ca vegetaţia să crească, Aerul este gazul pe care îl respirăm şi în sfârşit, soarele, simbolul Focului, dă căldura de care avem nevoie. Luaţi unul din aceste elemente şi veţi vedea că viaţa va dispare! Legătura dintre aceste elemente o asigură Eterul, forţa vitală care animă lumea fizică.
                Aceste corespondenţe erau foarte importante pentru medicina antică pentru că ele au permis observarea directă a relaţiilor şi interacţiunilor din natură care au dus la fundamentarea unui sistem simplu dar eficient, de diagnoză şi tratament, e drept empiric pentru că el s-a constituit pe baza observaţiilor imediate. Acum problema care se pune este cum putem folosi experienţa naturii în plenara ei manifestare ca să descriem starea de sănătate şi bolile.
                 Aceasta este esenţa care face ca trupul nostru şi mintea noastră să lucreze împreună într-o interdependenţă specifică. Numai cunoscând natura temperamentală a unui nativ şi modul său vibraţional putem vorbi despre găsirea unei căi propice pentru păstrarea sănătăţii şi igienei personale şi nicăieri nu le găsim atât de bine reprezentate şi detaliate ca într-o temă astrală.
                Apoi, fiecare semn al zodiacului este caracterizat de propriile nevoi. Semnele de Pământ au nevoie de stabilitate şi de siguranţă. Cele de Apă să-şi potolească nevoia de afectivitate. Cele de Aer să-şi exprime ideile şi concepţiile, iar cele de Foc, nevoia de a acţiona şi de a ne atinge scopurile. Incapacitatea de a potoli aceste nevoi, deranjează şi jenează profund şi pot submina sănătatea noastră. Analizaţi natura elementară a semnului în care se află Soarele natal şi pe cea a Ascendentului, şi veţi înţelege ce anume trebuie echilibrat.
                Heinrich Daath face o sistematizare mai concretă a aracteristicilor fiziologice ale semnelor în Medical Astrology, Kessinger Publishing, 1928. Astfel, semnele de  Foc reprezintă energia de care are nevoie organismul, de la cea motrice până la arderile celulare, căldura, echilibrul energetic al mediului intern. Semnele de Aer reprezinta spațiile intracelulare, respirația celulară, arterele, venel și capilarele. Semnele de Pământ – structura scheletului și a oaselor, sărurile și mineralele din organism, orice formațiune anatomică cu structură dură și în sfârșit, semnele de Apă – toate fluidele din organsim, de la laptele mamar, la secreții digestive și fermenți – sucurile gastrice, biliare și pancreatice, ptialina (d), saliva, chimul alimentar, albuminele; fluidele  finale cum sunt urina sau  menstra (h); mucozitățile pleurale, peritoniale, lichidul sinovial și secrețiile intestinale (l).

Elementul Foc 

                Focul este fierbinte şi purifică. Produce febră care poate ajuta la arderea toxinelor din organism şi distruge viruşii şi bacteriile. De asemenea, el guvernează sistemul digestiv.
                O  persoană care are puţine planete în semne de foc poate avea probleme cu arderea toxinelor din organism ceea ce creşte predispoziţia spre infecţii de orice fel sau persoanele poate avea o digestie lentă şi astfel organismul nu poate metaboliza cum trebuie vitaminele şi mineralele. Din fericire, odată ce o persoană conştientizează că este deficitară sau că are prea multe elemente de acelaşi tip în harta astrală, ea poate acţiona în direcţia echilibrări balanţei.
                Cu un marcaj slab de foc, persoana trebuie să îşi ajute organismul să atingă starea de echilibru foc. Trebuie să ia stimulente digestive de nutrienţi, cum ar fi ghimbirul şi piperul negru. Trebuie spus că înainte de a lua aceste suplimente, nativul trebuie să vorbească mai întâi cu medicul de familie sau cu medicul curant.
                Cei care au un marcaj puternic de foc au arderile interne foarte puternice şi de aici agitaţia care îi caracterizează. Aceste persoane trebuie să-şi conserve mai ales energia psihică prin tehnici care îi învaţă să se relaxeze şi să se liniştească. Excesul de foc duce la o deshidratare rapidă şi de aceea aceste persoane trebuie să consume multe lichide. Vedeţi şi modul de alimentaţia în funcţie de element, publicat tot în revista noastră.
                Anatomic, Focul este legat de sistemul muscular. Muşchii transmit energia lor corpului făcându-l să se mişte. Mai precis, Focul este legat de globulele roşii ale sângelui, cele care duc oxigenul de la plămâni la celelalte celule ale organismului, la ţesuturi, transformând zahărul din sânge în energie.
Apoi, Focul este legat de inimă, şi nu atât de organul anatomic în sine, cât de schimburile substanţe care se petrec la acest nivel şi de pomparea sângelui către cea mai îndepărtată celulă din organism.
                Focul mai este legat şi de temperatura corpului generată de activitatea metabolică a celulelor şi, în particular, de contracţia muşchilor. În procesul evolutiv al bolii, Focul este asociat cu febra şi inflamarea.
Emoţional, Focul reprezintă energia cu care nativul dă expresie afectivităţii sale, sexualităţii şi farmecului personal. Excesul de Foc este astfel asociat impulsivităţii, foamei, clocotului interior, violenţei, poftei nestăpânite.
                Profesional, Focul reprezintă energia depusă la locul de muncă. Abilitatea de a executa, atingerea scopurilor şi obiectivelor propuse. Focul mai poate fi relaţionat şi cu forţa, puterea necesară pentru a face toate acestea. Când ne place ceea ce facem, munca este creativă şi ne dă satisfacţii. În general, când eforturile şi meritele ne sunt recunoscute, ajungem cunoscuţi, ne bucurăm de faimă şi putere.
Mental, Focul este legat de cunoaşterea şi înţelegerea modului cum trebuie direcţionată energia pe care o avem. El se leagă de strategii şi experienţa de care avem nevoie în muncă. În particular, reprezintă afacerea şi felul cum este condusă aceasta, momentul când este mai bine să acţionezi dar şi folosirea timpului cu maximă eficacitate.
            Interconexiunile între aceste niveluri mediate de elementul Foc pot fi demonstrate în situaţii de stres. De regulă, când angajaţii ştiu clar ce direcţie trebuie să urmeze dar ezită să o facă, în particular, frustrare şi creativitate scăzută. Ei sunt incapabili să pună suflet în ceea ce fac. Cu timpul, frustrările se adună ducând ulterior la tensiune şi la anxietate. Iar aceste stări acţionează asupra organismului creând diverse probleme cum sunt hipertensiunea arterială, atacul de cord, ulcerul şi chiar probleme de dinamică sexuală, de ambele părţi.
                Focul guvernează arderile interne şi digestia – arderea şi absorbţia elementelor nutritive necesare proceselor fiziologice. De asemenea, Focul curăţă organismul de toxine, viruşi, bacterii şi fungi. Focul mai semnifică şi lupta cu boala în faze acute. Organismul prin constituţia şi reactivitatea sa la mediu se poate confrunta cu creşterea temperaturii şi inflamaţii care se manifestă sub forma puseelor acute.
                Semnele de foc atunci când sunt în dezechilibru din cauza excesului, sunt înclinate spre oxidarea acestui exces mai intens decât celelalte semne. Aceste semne, de regulă sunt neliniştite din fire. Focul în exces se exprimă prin creşterea cantităţii de adrenalină, nativii fiind agitaţi şi impulsivi. Focul în exces îi poate face pe nativi nerăbdători şi repeziţi iar intern acest exces se manifestă prin creşterea tensiunii, probleme cardiace, ulcer sau dureri acute – puseele reumatice şi artritice fiind cele mai frecvente.
                Excesul de elemente Foc poate fi echilibrat prin alimente reci, supe sau ciorbe, alimente care în general, celorlalţi li s-ar părea greu de digerat, mâncăruri călduţe care să nu accentueze dezechilibrul, dar mai ales alimente care să nu fie preparate prin ardere cum ar fi seminţele şi legumele. Alimentele care stimulează Focul sunt cele picante sau carnea roşie. Le sunt recomandate plantele care relaxează cum este muşeţelul sau aroma de lămâie, şi cele sedative cum este valeriana ori gura lupului, care ajută organismul să se liniştească, oxidarea elementelor se produce mai repede, energia scade şi se dispersează.
                De regulă aceşti nativi sunt predispuşi la boli acute şi infecţii de tot felul. Digestia şi absorbţia alimentelor este greoaie. Alimentele care ar trebui consumate sunt cele fierbinţi, uşoare, sucuri din fructe ş.a. Să evite consumul alimentelor reci. Sunt indicate condimentele şi alimentele acide ca lămâia şi iaurtul şi mâncarea gătită cu mai mult ulei. Alimente cum sunt napul şi muştarul ajută digestia. Să reducă la minim consumul de mâncăruri reci sau de carne şi să mănânce doar alimente uşoare care să nu îi îngreuneze digestia.
                De asemenea, trebuie să aibă un regim alimentar strict cu 5 mese pe zi şi cel puţin la una să consume alimente care să îi amplifice energia. Le este recomandat să folosească stimulente digestive cum este piperul Cayenne, muştarul sau cuişoarele, alimente care stimulează circulaţia sanguină cum sunt scorţişoara, usturoiul sau ghimberul care stimulează, de asemenea şi digestia.

De r        La nivel emoţional,  Focul reprezintă energia depusă pentru a da expresivitate afectivităţii .
                La nivel mental, energia şi modul de distribuţie a acesteia.
                La nivel profesional, energia depusă la locul de muncă.
                Din punct de vedere a sănătăţii este asociat cu febra şi inflamarea.

Elementul Aer

                Aerul guvernează procesele oxidative din organism. Reactivitatea nervoasă a persoanelor cu prea puţine elemente aer în astrogramă, este destul de lentă şi acest lucru poate fi prevenit prin băi de aer curat, aerisirea permanentă a încăperilor şi biroului precum şi prin exerciţii de respiraţie. De asemenea poate apela la îmbrăcăminte în culorile aerului, albastru deschis sau corai.
                Excesul de aer sugerează probleme intestinale, spasme, nelinişte şi nervozitate. Acest tip de persoană trebuie să înveţe să se odihnească, să mediteze şi să se relaxeze pentru ca sistemul nervos să-şi recupereze şi el energia funcţională.
                Receptivitatea Apei însă va fi întotdeauna egalată de atotcuprinderea Aerului. Din acest ultim motiv,  Aerul reprezintă mentalul. El  cuprinde întreg spectrul mentalului, de la intelect la procesele cognitive, la logică, la idei şi raţiune, dar şi structurile psiho-fiziologice cum sunt atitudinile, vorbirea, mersul, învăţarea, memoria, comunicarea şi cunoaşterea.
                Organic, Aerul este conectat formal cu plămânii care aduc aerul în organism pentru oxigenarea sângelui şi pentru schimburile intercelulare. În acelaşi timp,asocierea Aerului cu tot ce înseamnă procesul gândirii, duc inevitabil şi la legătura cu creierul şi sistemul nervos, la controlul şi coordonarea mişcărilor corpului. De asemenea, Aerul mai desemnează celulele albe din sânge şi imunitatea organismului.
Cât priveşte emoţiile şi afectivitatea implicate în procesul relaţiilor cu ceilalţi, Aerul reprezintă spaţiul atât de necesar cuplurilor ca să reflecte şi să dialogheze cu tot ceea ce are legătură cu ei. Altfel spus, este spaţiul pentru a-şi trage sufletul unul sau ambii parteneri atunci când situaţia ameninţă să scape de sub control ori au nevoie de linişte prevenind astfel o ruptură sau consolidând cuplul şi făcându-l să meargă mai departe.
                Profesional, Aerul reprezintă cunoaşterea şi nevoia de a face altceva decât fac ceilalţi. În special, el este legat de abilităţile de comunicare cu ceilalţi şi efectiv de transmiterea a tot ceea am învăţat, ştim, cunoaştem.
                Pe de altă parte toate aceste niveluri sunt într-o puternică coeziune datorită Aerului. O firmă obişnuită în care angajaţii sunt incapabili să-şi creeze sfera de comunicare, va sfârşi prin a-şi compromite scopurile datorită tensiunilor din interior. Ulterior, performanţele angajaţilor nu vor fi satisfăcătoare situaţie care va amplifica starea de nervozitate, insatisfacţiile transformându-i în morocănoşi şi irascibili. Aceste tensiuni se vor reflecta în starea de sănătate – respiraţie precipitată, senzaţia lipsei de aer.
 În situaţia în care cineva are probleme de respiraţie s-ar putea să se confrunte cu o bronşită astmatiformă sau chiar cu un astm. În acelaşi timp, poate fi vorba şi despre mediul în care lucrează şi unde se fumează probabil, prea mult.
                Aerul stăpâneşte și sistemul nervos şi circulator dar şi funcţiile motrice ale organismului, peristaltismul, urinarea şi respiraţia. Nativii Aer sunt uşor de stimulat, au o reactivitate mentală extrem de rapidă şi de aceea este destul de uşor să i se stârnească curiozitatea, dar la fel de uşor pot trece dincolo de limită şi acţiunile lor pot părea bizare.
                Pentru că este energic, neliniştit, au minte ageră şi iscoditoare dar şi probleme nervoase semnele de Aer pot suferi de insomnie, pierdere sistematică a memoriei, ten, piele şi păr gras. Excesul de element Aer este benefic pentru a alterna momentele de linişte, mai precis de odihnă, cu cele de activitate, cu stimul minim sistemul lor nervos dă dovada unei reactivităţi pe măsura renumelui.
                Energia semnelor de Aer are tendinţa de a se acumula în organism toxinele şi deşeurile de excreţie ori a produşilor rezultaţi din metabolizarea alimentelor, şi de aceea este bine ca ei să opteze pentru o dietă bogată în plante care cresc în pământ şi care pot ajuta la eliminarea produşilor amintiţi şi a toxinelor, cum sunt seminţele şi rădăcinoasele.
                Crudităţile pot agrava tendinţele maladive ale semnelor de Aer şi de aceea ele ar trebui evitate şi consumate doar parţial, vara. Pot mânca în schimb alimente uşoare preparate în aburi sau legume fierte asezonate cu ulei, nuci, alune sau crutoane. Enzimele conţinute de nutrienţii alimentari vor fi mai bine absorbite. Să evite sosurile, produsele fast food şi zahărul rafinat.
                Când elementul Aer este slab reprezentat , energia vitală circulă destul de greu prin organism. Sistemul nervos poate fi susţinut de suplimente de minerale cum sunt calciul şi magneziul iar circulaţia ar trebui stimulată cu Gingko Biloba, piperul sau ardeiul Cayenne, usturoiul şi ghimberul. Gotu kola stimulează activitatea cerebrală. Carenţa de element Aer poate fi remediată printr-o dietă cu alimente uşoare cum sunt iaurtul sau kefirul.
                Alimentele care sunt uşoare, lichide şi stimulatoare sunt suportate mai uşor. Să evite alimentele grele, să mănânce din plin rădăcinoase, să bea sucuri de legume şi să ronţăie seminţe încolţite. Ovăzul sub orice formă – încolţit, sub formă de ceai sau tinctură, tonifiază şi linişteşte sistemul nervos fără să mai fiţi nevoiţi să apelaţi la sedative.  Bitterul din rădăcină de păpădie stimulează digestia şi face energia vitală să circule în sus şi în jos prin corp.
De   La nivel emoţional,  Aerul reprezintă spaţiul necesar desfăşurării
relaţiilor dintre oameni, dar şi reflexia şi dialogul dintre ei.
La nivel mental, reprezintă intelectul,  procesele cognitive
şi structurile psiho-fiziologice  (atitudinile, mersul, vorbire, învăţarea a ş.a.)
                La nivel profesional, reprezintă cunoaşterea, abilităţile de comunicare.
                Din punct de vedere a sănătăţii este asociat cu schimburile
intercelulare, coordonarea şi controlul mişcărilor corpului, cu imunitatea.

Elementul Pământ 

                Elementul Pământ guvernează scheletul şi sistemul excretor. Elementul Pământ este esenţial în creştere, regenerarea şi refacerea ţesuturilor. În schimb, acesta poate să creeze probleme cu greutatea corporală, să inducă tumori şi extinderea acestora precum şi tulburări glandulare, în special cele legate de tiroidă. Excesul alimentar determinat de o dietă abundentă duce la obezitate care este agravată şi de lipsa de mişcare şi de viaţa sedentară. Surprinzător este că aceşti oameni în schimb, au o dentiţie de invidiat şi frumoasă şi puternică.
                Persoana care are un deficit de elemente pământ, de exemplu, nu iubeşte exerciţiul fizic şi mişcarea, în general. Ei tind să devină mai uşori mărindu-şi spaţiul de viaţă - locuinţă, birou ş.a. şi au nevoie întotdeauna de ceva din spate care să îi susţină. Cei care îşi cunosc harta natală vor înţelege că pot echilibra aceste lipsuri printr-o alimentaţie bogată în rădăcinoase sau în alimente grele şi purtând îmbrăcăminte în culorile pământului. Cu cât stau mai mult în mijlocul naturii cu atât le va fi mai bine.
                Acolo unde dimpotrivă, elementul pământ este în exces vorbim deja de obezitate şi de aici nevoia de a învăţa moderaţia. Aceste persoane pot bloca tendinţa organismului de a reţine toxinele printr-o alimentaţie uşoară şi prin foarte multă mişcare. De asemenea, ele trebuie să fie atente la predispoziţia spre intoxicaţia cu metale grele.  
                Să ne gândim o clipă la Pământ ca la un simbol al solidităţii, al nemişcării şi al stabilităţii. Este imposibil să nu asociezi acest lucru cu trupul, partea materială, organică a existenţei umane. În particular, Pământul reprezintă oasele scheletului, parte a corpului care rămân, de-a lungul timpului, după ce ţesuturile s-au descompus. Pe de altă parte, Pământul este relaţionat cu aparatul digestiv cel care este capabil să absoarbă substanţele din alimentele pe care le mâncăm şi să le transforme în substanţe necesare pentru funcţionarea ţesuturilor.
                Lipsa elementului pământ din astrograma unora este legată de malnutriţie, tot aşa cum excesul de elemente pământ sugerează obezitatea. În altă ordine de idei, elementul Pământ este legat de precipitarea şi blocarea unor procese biologice cum ar fi formarea de cheaguri în diverse tromboze, cele care provoacă colonul spastic sau iritabil, constipaţia sau formarea pietrelor la rinichi sau la fiere (bilă). Toate aceste niveluri biologice sunt interconectate astfel încât excesul sau deficienţa pot avea  efecte dezastruoase asupra organismului.
                Prezenţa mică a elementului Pământ în harta astrală a unui nativ poate descrie o persoană  labilă emoţional care caută permanent siguranţa de sine, securitatea emoţională. Fizic, pot apărea stări de nervozitate accentuată sau de permanentă încordare. Viaţa de zi cu zi a acestor nativi este haotică ei având mari dificultăţi de integrare profesională pentru că se acomodează greu în colectivitate. Atunci ei caută să compenseze aceste lipsuri prin diverse tipicuri care îi va individualiza adoptând în acelaşi timp, o mină nefericită.
                Excesele alimentare, literar vorbind, pot fi remarcate după felul cum se îndoapă exact ca şi pământul care se îmbibă cu apă, numai şi numai să găsească echilibrul emoţional de care are nevoie. Dacă aceste deprinderi nu sunt corectate la timp, efectele lor se vor regăsi în obezitate, în kilogramele acumulate care îngreunează scheletul. Creşterea masei de grăsime creşte şi presiunea asupra sistemului circulator. Astfel circulaţia sanguină devine deficitară strangulând vasele periferice. În timp, aceste depozite măresc pericolul trombozelor când cheaguri de sânge blochează circulaţia acestuia spre periferie. Dacă un asemenea cheag ajunge într-un organ vital, blochează pur şi simplu activitatea acestuia. Aşa se întâmplă, de exemplu, când un cheag de sânge ajunge în creier provocând atacul cerebral şi de multe ori moartea.
                Excesul de elemente Pământ poate sugera o persoană care se opune tradiţiilor. Dacă o persoană s-a născut într-o comunitate puternic influenţată de religie sau de opresiunea politică atunci teama indusă de acestea este comună întregii colectivităţi.
                Teama blochează exprimarea liberă ceea ce în timp, îi va transforma pe membri ei în apatici şi letargici. Un nativ provenit dintr-o asemenea colectivitate va interacţiona greoi cu ceilalţi, frica erodează încrederea în sine şi rezultatul va fi un tip timid, introvertit, mereu în căutarea a ceva ce nici el nu poate defini. Adesea relaţiile lui cu ceilalţi sunt tensionate şi nici nu se poate exprima. Acest nativ trebuie să înveţe cum să-şi domine temerile, apoi să se calmeze şi să se relaxeze, să gândească pozitiv. De obicei, aceşti oameni fac cancer.
                Semnele de pământ sunt puternice, deşi impresionabile, şi prospere atunci când trăiesc în strânsă legătură cu Pământul. Poate nu întâmplător a apărut mitul lui Antreu, fiul Gaei, zeiţa Pământului. Devorat de cruzime şi de propria-i invincibilitate, Antreu va fi doborât de Hercule după ce acesta din urmă îi află secretul. Atâta timp cât se afla cu picioarele pe pământ, Antreu era de nebiruit pentru că îşi trăgea forţa şi puterea din pământ, nimeni alta decât mama sa, Gaia. Nu întâmplător semnele de pământ sunt foarte rezistente la gripe şi viroze, comparativ cu semnele de foc şi de aer, sau la bolile psihice, tipice apei, se pot recupera destul de repede după câte o problemă ortopedică dar mai greu după câte o perioadă îndelungată în care nu au făcut nimic.
                Dacă semnul de Pământ domină  se observă, imediat, după conformaţia nativului, destul de înalt şi cu oase late, mari, procesele interne degenerează lent în organismul lor şi cu o mare rezistenţă la efort.         Digestia şi metabolismul sunt greoaie şi de aici dezvoltarea ţesuturilor atipice – îngroşarea pielii prin instalarea diferitelor cheratoze, scleroză, depozite de calciu, tumori sau pilozitate corporală. Acestui tip constituţional îi sunt de ajuns alimentele uşoare – fructe, salate, muguri de plante şi legume fierte la aburi condimentate pentru a aduce şi puţin foc în viaţa lor. Mesele lor să fie bogate în lichide – sucuri de fructe, supe, supe creme şi ceaiuri indiferent dacă ţin dietă ori nu. Să evite brânzeturile şi alimentele reci. Posturile îi ajută mai ales că semnele de Pământ au tendinţa de a reţine toxinele în organism.
                Pot apela la ajutorul tonicelor cum sunt cele pe bază de genţiană sau bitterul suedez, şi la condimente tari cum este ghimberul, piperul negru sau piperul de Cayenne, aceasta pentru a aduce şi puţin Foc în organismul lor pentru a accelera digestia.
                Prezenţa scăzută a elementului Pământ trebuie suplinită pe alte căi. De ce? Pentru că aceşti oameni tind să îşi ignore organismul şi nu posedă instinctul de a intui de ceea ce are nevoie. Au nevoie mai ales de rutină care să îi stabilizeze şi să le dea sentimentul că sunt în siguranţă. Au nevoie de somn mai mult decât celelalte elemente şi le face bine viaţa la ţară şi în aer liber, mersul pe jos şi drumeţiile.
                Alimentele de care au nevoie trebuie să fie bogate în minerale, vitamine şi oligoelemente cum sunt cartofii, cerealele nerafinate, legumele rădăcinoase şi lactatele. Să mănânce de exemplu, legume fierte la abur cu brânză şi unt. Să consume raţional evident, zahăr. Untul şi uleiul sunt bine tolerate dar să nu abuzeze de ele, în schimb fructele, carnea şi produsele din carne să fie consumate în cantităţi cât mai mici. Pentru a grăbi digestia alimentele să fie gătite din plin cu condimente, ceapă şi usturoi.

                La nivel emoţional Pământul desemnează securitatea emoţională şi stabilitatea,
lucruri de care avem nevoie pentru a ne simţi în siguranţă şi confortabil.
                La nivel profesional, simbolizează rutina la locul de muncă.
                La nivel mental, semnifică concentrarea, raţiunea dar şi structurile logice
care ar formula permanent idei, numai că toate acestea
sunt încetinite de la fixitatea ideilor, la inerţie şi conservatorism.
                Din punct de vedere a sănătăţii descrie fenomenul psihologic
şi cel de homeostazie prin care multitudinea de procese biochimice,
celulare şi intracelulare, menţin echilibrul intern şi funcţionarea organismului.

Elementul Apă

                Apa este protectoare şi nativii au un talent înnăscut spre a educa. Ea este legată de sistemul limfatic şi reproductiv şi de lichidele din organism, în general – inclusiv sângele, mucozităţile şi diversele seruri. Apa lubrifiază, dă culoare tegumentului şi păstrează temperatura constantă în organism.
                Semnele de apă sunt extraordinar de sensibile la orice schimbare a mediului lor adică la fungi, bacterii şi virusuri. Dacă elementul apă este prea scăzut fluidele vor avea de suferit prin creşterea gradului de toxicitate din organism. De aceea ele au nevoie periodic de diete care să le ajute să-şi cureţe organismul, de o alimentaţie săracă în grăsimi şi să consume lichide, în cazul focului vorbeam de deshidratare, în cazul semnelor de apă consumul de lichide este indicat pentru eliminarea deşeurilor provenite din procesele metabolice care se desfăşoară în organism. Să consume sucuri de legume şi fructe naturale dar şi cereale.
                Când elementul apă este în exces avem de a face cu o persoană hipersenzitivă care absoarbe cu foarte multă uşurinţă energiile negative din jur. Ea trebuie să înveţe să-şi canalizeze emoţiile pe un drum pozitiv. De asemenea, excesul de apă poate indica şi probleme cu retenţia de apă în organism, de aceea pentru a echilibra balanţa, să consume fructe, mâncare pe bază de porumb şi cereale.
                Pentru aceste calităţi este uşor de remarcat de ce Apa reprezintă experienţa emoţională. De aceea ne şi fuge cu atâta repeziciune printre degete, după cum este la fel de greu să defineşti şi să stabileşti specificul emoţiei. Cu alte cuvinte, putem spune că Apa este folosită în astrologie pentru a descrie curgerea emoţiilor din punct de vedere psihic, emoţiile fiecăruia, sentimente ca dragoste, iubire, foame sau teamă pot fi simţite datorită intensităţii trăirii specifice fiecăruia dintre ele. Dragostea face să te simţi uşor şi în armonie cu tine însuţi, foamea este acută, spaima atât de intensă încât te inhibă şi blochează reacţiile.
                Dacă vă imaginaţi două picături de apă atingându-se şi formând apoi, împreună o picătură mai mare, tot aşa Apa poate descrie relaţiile dintre oameni, începând cu sentimentul iubirii, exprimarea acesteia, la atracţia sexuală şi, mai târziu, la alăptarea pruncului.
                În corp, Apa reprezintă organele reproductive, nu doar ca reflexie a variatelor secreţii organice, de la cele sexuale la ciclul menstrual, ci întreg ciclul evolutiv al acestora, de la stadiul de embrion uman, la cel de făt care se mişcă în voie în lichidul amniotic. Să nu uităm că ruperea membranelor, în termeni populari ruperea apei, constituie debutul naşterii propriu-zise. De aceea, în particular, apa este asociată cu fertilitatea.  Peste 70 % din corpul uman este reprezentat de Apă. Mai precis Apa reprezintă fluidele din organism cum sunt sângele, limfa, bila, urina, lichidul cefalorahidian. Circulaţia sanguină sau secreţia limfei este esenţialmente de natură lichidă.  Astfel Apa este legată nu doar simbolic de vezica urinară şi de rinichi, organe responsabile cu excreţia urinei ci şi de reglarea umorilor din organism. Apa este în relaţie cu glandele endocrine şi secreţia de hormoni în sânge dar şi cu saliva şi transpiraţia. Bolile care includ hemoragii or alte forme de secreţie sunt de natură apoasă.
                Din punct de vedere profesional Apa reprezintă interacţiunea cu ceilalţi oameni. Raportul dintre vânzător şi client dacă vreţi. În funcţie de marfa pe care o vinde, vânzătorul este remunerat pentru timpul şi energia consumate în tranzacţiile pe care le face. Banul poate fi privit din această perspectivă, ca o unitate de măsură pentru energia emoţională folosită ca să vândă ceva ce nu îi aparţine în mod direct.         Această tranzacţie este descrisă cu o metaforă aparţinând apei:  < banul circulă, adică curge >.
Din punct de vedere mental, Apa este asociată Imaginaţiei, doar suprafaţa apei reflectă ceea ce este în jur şi nu adâncimea ei. Tot aşa se formează imaginile în minte. Când alimentăm sistematic imaginaţia găsim şi o cale pentru a ne dezvolta intuiţia, percepţiile subtile ş.a. Expresia negativă  a imaginaţiei dă peste cap realitatea imediată însă.. Şi atunci ne aflăm deja în lumea alienaţilor mintal.
                Conexiunile dintre aceste aspecte unite de elementul Apă  demonstrează că nu putem evolua în afara comunităţii căreia îi aparţinem. Absenţa iubirii crează o multitudine de tensiuni interioare. La femeie aceste tensiuni se regăsesc în manifestările sindromului premenstrual. Rezultatul este o perioadă încărcată şi pierderi mari de sânge care pot duce uşor spre anemie prin pierdere de fier. Netratarea acestor probleme pot duce la şoc hemoragic. Femeia nu mai poate munci şi nici şofa. Această dispersie atenuează şi capacitatea de a imagina.
                Astfel că,  păstrarea sănătăţii la semnele de Apă are o puternică componentă afectivă. Aşa se face că nativii acestor semne sunt ceva mai prăpăstioşi decât ceilalţi nativi. Au tendinţa de a exagera problemele de sănătate şi îşi imaginează ce poate fi mai rău când este vorba despre sănătatea lor, mai ales că alterarea stării de sănătate a semnelor de apă se produce periodic.
                Aceşti nativi tind să aibă o digestie lentă, o asimilare proastă a nutrienţilor alimentari şi un metabolism scăzut. Excesul de Apă se poate manifesta prin creşterea cantităţii de mucozităţi din organism, chisturi, tumori şi diverse scurgeri cum ar fi de exemplu, candida care se vindecă extrem de greu.
                Excesul de Apă se manifestă şi prin problemele de greutate pe care le creează prin instalarea vremelnică a obezităţii. Pentru a ajuta în această situaţie, cea mai bună soluţie este ca împreună cu medicul nutriţionist nativul să stabilească un anumit mod de alimentaţie pe care însă, să îl adopte pentru toată viaţa. Rezultatele se vor vedea în câteva luni când metabolismul va fi mai activ, iar schimbarea alimentaţiei duce la scăderea în greutate, toate acestea acompaniate şi de o serie de exerciţii fizice.
Excesul de Apă poate fi ţinut sub control printr-o alimentaţie compusă din alimente fierbinţi, în special sub formă lichidă. Legumele sunt bine tolerate, mai ales dacă sunt fierte la aburi şi condimentate, dar cu sare puţină. Dulciurile sunt duşmanul de moarte ale elementului Apă. Dacă totuşi vreţi dulciuri atunci consumaţi-le separat de celelalte alimente. Evitaţi mâncărurile grele, grăsimile, lactatele grase, dulciurile, produsele fast - food, pâinea şi sarea. Păstăile şi fructele sunt bune dar evitaţi să mâncaţi prea mult pepene.              
                Cei caracterizaţi de excesul de Apă pot apela la stimulente digestive şi expectorante cum ar fi salvia, busuiocul şi cimbrul. Plantele care ajută diureza cum ar fi pătrunjelul şi fructele de ienupăr ajută la eliminarea apei din ţesuturi. Ceapa, usturoiul şi extractul din frunze de măslin ţin la distanţă bacteriile, fungii şi viruşii.
                Nativii care au puţine elemente Apă în horoscop au probleme cu eliminarea deşeurilor toxice din organism şi se confruntă cu o vâscozitate a lichidelor din organism. Au tendinţa de a fi rigizi şi deshidrataţi şi se confruntă cu probleme de somn. Ei suferă o serie de probleme cu care se confruntă şi nativii în a căror astrogramă elementul Apă domină, adică piele şi păr uscat şi au dificultăţi în ce priveşte absorbţia nutrienţilor alimentari. Pentru aceşti nativi este foarte greu să accepte afecţiunea. 
                Să facă băi, să bea multe lichide şi dacă s-ar putea să trăiască lângă o apă. Lor le este indicată o dietă pe bază de grâu, orez, ovăz, alge, lactate şi zaharuri naturale. Pepenele, castraveţii şi alte legume cu un conţinut ridicat de apă ajută la reechilibrarea organismului. Să evite păstăile, şi diureticele naturale cum sunt morcovii, varza sau ţelina. Să fie atenţi la temperatura exterioară, la soare şi este de preferat să bea apa la temperatura mediului nicidecum cu gheaţă sau de la frigider. Ar trebui să consume ceaiuri din plante care împiedică eliminarea excesivă a apei din organism. Sucurile de fructe diluate cu apă sunt excelente.
                La nivel emoţional,  Apa reprezintă experienţa emoţională.
                La nivel profesional, reprezintă interacţiunea cu ceilalţi oameni.
                La nivel mental, este asociată Imaginaţiei.
                Din punct de vedere a sănătăţii este asociată fertilităţii şi
de funcţia de reglare a fluidelor din organism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu