vineri, 17 septembrie 2010

Semnele cardinale





                Răspunsul la boală a semnelor cardinale – Berbec, Rac, Balanţă şi Capricorn, este prompt, simplu şi concis. Debutul unei boli este de regulă clar şi definit şi la fel este şi vindecarea; adesea, neaşteptat, dramatic manifestarea bolii ori vindecarea pot alterna. Semnele cardinale sunt predispuse spre boli acute şi au debut crescendo, în funcţie de vitalitatea nativului şi rezistenţa organismului la boală  şi descriu boli tipice semnelor cardinale care sunt localizate la nivelul capului, sânilor, stomacului, rinichilor, pielii sau oaselor.


       Fișa de lucru: - Berbec

Categorie elementară: foc
Mod de exprimare: cald, uscat
Mod vibratoriu: cardinal
Gen: masculin
Tip: diurn
Temperament: coleric
Anatomic: cap, urechea stângă, globul ocular, ochiul stâng, cristalinul, maxilarul, creierul, cerebelul, lobii frontali şi laterali, centri motorii din creier, corpul calos, nervul optic, dinţii (împreună cu Saturn şi Taur)
Muşchi: frontali, occipitali, articular, zigomat, temporal, maseter, buccinator, atolens, deprimes, ridicătorul pleoapei, rizorius, pterigoidian.
Artere: temporală şi carotida externă şi internă, arterele vertebrale, artera facială.
Vena: cefalică, auriculară, retromandibulară.
Oase: ale craniului – frontal, parietal, temporal, occipital, sfenoid, etmoid  şi ale feţei – orbita, lacrimal, nazal, zigomatic, maxilar, mandibula, foramen infraorbital, foramen mental.
Boli: inflamaţii ale creierului – encefalită, meningită, abcese, maladii infecţioase – scarlatină, variolă, pojar, varicelă, atac cerebral, migrene vioente, erupţii la nivelul feţei, acnee, nervozitate excesivă, accidente la nivelul capului, congestie cerebrală, ameţeli, febră, comoţie cerebrală, calviție, nevralgii, amețeli.
Endocrin: glandele suprarenale (împeună cu Marte)
Sarea organică: Kali Phosphoricum

Primul semn al tetradei cardinale este Berbecul, semne de foc și diurn. El este guvernat de Marte şi frecvent asociat cu iniţiativa şi acţiunea. Reprezintă energia de care are nevoie organismul pentru a se apăra de atacurile din exterior.
Din punct de vedere anatomic, Berbecului îi corespunde zona capului şi a feţei. Refularea energiei de care aminteam mai sus, de exemplu, duce cu uşurinţă la creşterea tensiunii la nivelul capului. De asemenea, energia nestăpânită a lui Marte se regăseşte în capriciile de moment ale celor născuţi sub acest semn. Când aceste tensiuni nu se exprimă violent împotriva celorlalţi, ţinute în interior duc adesea la dureri de cap la fel de violente.
Astfel că bolile Berbecului sunt localizate la nivelul capului şi a feţei. Cele mai frecvente defecte congenitale sunt cele ale palatinului şi buza crăpată, cunoscute în termeni populari drept gură de lup sau buză de iepure.
Apoi, Berbecul este asociat inevitabil cu febra, cu fierbinţeala. În particular deci, este legat de tot ce înseamnă erupţie cutanată la nivelul feţei.
Tensiunea nervoasă de care aminteam la început, reflectată cum nu se poate mai bine prin zicala când ţi se urcă sângele la cap, este pusă de regulă în legătură cu atacurile cerebrale şi migrenele. Pentru că Berbecul răspunde de cap, acesta este vulnerabil la şocuri de genul loviturilor la acest nivel, sinuzite sau otite precum şi cu ameţelile şi cu anxietatea.
Pielea capului este susceptibilă la inflamaţii şi erupţii cum sunt dermatitele scalpului, mătreaţa, acnea seboreică şi alopecia atopică.
Berbecul este subiectul tuturor complicaţiilor legate de cap – sinuzite, tulburări cerebrale, dureri de cap, de dinţi şi vicii orale datorate gumei de mestecat, calviţie şi este predispus la accidente de tot felul în zona feţei, la accidente vasculare probleme de auz, ale ochilor care pot duce chiar la orbire.
Berbecul este legat anatomic şi de creier şi indirect, de diverşii factori care afectează buna funcţionare a sistemului nervos. Aici putem include atacurile cerebrale în care trombii sau a cheagurile de sânge afectează unele părţi ale creierului. Survine pierderea cunoştinţei sau chiar moartea.
Se pot confrunta cu  probleme biliare, diabet, cu herpes,afazie, meningită, anemie, hipertensiune, amnezie temporară, dislexie, Alzheimer.
Ca semn asociat astrului cu acelaşi nume, mulţi dintre cei născuţi sub semnul Berbecului se nasc cu un semn distinctiv la nivelul capului – de la despicătura bolţii palatine şi a buzei superioare, celebrele gură de lup sau buză de iepure, la hemangioame sau negi şi ticuri faciale.
De asemenea, capul este asociat cu gândirea şi percepţia iar nativii Berbec tind să ia forma şi să aibă aerul comun cu al unui…Berbec. De altfel, ei se plâng frecvent de dureri de cap violente, migrene, congestie cerebrală şi sinuzită.
De regulă cei care supravieţuiesc acestor atacuri rămân cu sechele, mai mult sau mai puţin recuperabile, cum sunt paralizia unei părţi a corpului sau a feţei, afectarea centrului vorbirii or imposibilitatea de ase mai poziţiona în spaţiu când cel afectat cade la pat.
Dacă tot asociem Berbecul cu bolile creierului atunci să ne oprim câteva clipe şi asupra mentalului unde găsim boli precum migrena, schizofrenia şi depresia, e drept că ultimele două sunt legate şi de anumite condiţii şi predispoziţii psihice.
Din perspectivă medicală, Berbecul întotdeauna deschide drumul cu capul. Întrebaţi orice Berbec dacă are vreodată dureri de cap sau a avut vreodată lovituri sau răni la nivelul capului, el va răspunde invariabil că a avut.
Unii nativi Berbec pot avea dureri de cap puternice sau atacuri cerebrale la vârste înaintate cu urmări care să se facă remarcate mult timp după producerea atacurilor propriu-zise.
Berbecul guvernează capul ca regiune anatomică, creierul şi craniul, globii oculari, mai are în grijă urechea externă, nasul şi pielea capului şi a feţei. Mulţi Berbeci se rănesc frecvent, răni care sângerează, senzaţia de zvâcnet a creierului sau dureri de cap asemănătoare bătăilor de ciocan mai ales după ce se înfurie deoarece tensiunea le creşte brusc. Este bine ca Berbecii adulţi să urmărească toate aceste reacţii deoarece au tendinţa să sufere de hipertensiune la bătrâneţe. Este bine ca anual să îşi facă un control riguros al sănătăţii pentru a ţine sub control acest neajuns, altfel se pot trezi că venele şi capilarele din creier pot fi blocate de un cheag de sânge.
Mulţi Berbeci se plâng de dureri de cap cu specificaţia că aceste dureri sunt extrem de variate. Migrenele fac parte din această categorie, doar că ele mai pot fi provocate şi de stres, de oboseală, nu doar de creşterea bruscă a tensiunii sângelui.

 Gradele cu risc de boală ale Berbecului
(după Judith Hill și C.H.Cornell)
  3 – 4 gr      - guşă endemică
  6 – 7 gr      - icter
  9 – 12 gr   – febră
13 – 14 gr    – reumatism, poliartrită reumatoidă,  
                           tumefierea  încheieturilor, pusee de  
                           febră reumatică.
15 – 16 gr    – accident vascular
20 – 21 gr   – abcese
25 – 26 gr   – tuberculoză, tulburări digestive
26 – 27 gr    – orbire, vedere slabă
28 – 29 gr   -  bronşită



           Fișa de lucru: - Rac 

Categorie elementară: apă
Mod de exprimare: rece, 
umed
Mod vibratoriu: cardinal
Temperament: flegmatic
Gen: feminin
Tip: diurn
Anatomic: stomac 
(împreună cu Luna), 
memebranele mucoase, în 
general, sânii şi mamelonul 
(împreună cu Luna), 
cutia toracică, partea inferioară a 
plămânilor, splina, mucoasa gastrică, pluera (împreună cu semnul Gemeni), unii astrologi 
asociază semnul şi cu foiţele meningeale, alţii cu protecţia lacrimală a ochilor, retenţia de 
apă în organism, partea inferioară a esofagului, lobul superior al ficatului (Cornell), uterul 
(împreună cu semnul Fecioarei şi Scorpionul), diafragma (alături de semnul Fecioarei), 
termoreglarea, coatele.
Muşchi: diafragma şi intercostali.
Artere: axilară, diafragmatică, posterior mediastină şi esofagiană.
Vene: diafragmei, gastrică, gastroepopleică şi maneară.
Oase: stern, cartilajul şi o parte din coastele care formează cutia toracică.
Boli: tulburări digestive, problemele stomacului, anemii, retenţie de apă, flatulenţă, 
balonare, boli cauzate de o alimentaţie dezechilibrată, sughiţ, cncer mamar, noduli 
hormonali, indigestie alimentară, stări de vomă, greţuri, ulcer gastric, duodenal, 
pericardită, endocardită.
Endocrin: lobul posterior al hipofizei, ovarele.
Sare: Calcarea Fluorica

Racul este al doilea semn al tetradei cardinale și este guvernat de Lună. Este un semn cardinal asociat cu securitatea emoţională, siguranţa mediului familial, siguranţa în interiorul căminului. Din punct de vedere anatomic, Racul corespunde zonei superioare a trunchiului, sâni, ficat şi stomac. De aceea semnul grafic care reprezintă Racul sugerează sânii.
Combinaţia elementelor de apă cu influenţa Lunii dau semnului o vulnerabilitate ieşită din comun atunci când se pune problema schimbărilor în special, emoţionale. Ca şi celelalte semne de apă şi Racul este introvertit, are o latură secretativă care face ca foarte greu să-şi pună de acord ideile cu ceilalţi. În ce priveşte fecunditatea, Racul este cel mai fertil dintre semnele de apă.
Bolile Racului sunt legate în special de problemele pieptului, sânilor, stomacului şi ficatului. Acestea pot include inflamaţii cum ar fi mastita sânilor, pleurezia, gastrita şi hiperaciditatea gastrică sau hepatita. Semnul este de regulă în ce priveşte umorile, considerat un tip flegmatic şi de aici problemele cu secreţiile de la nivelul pieptului. Stomacul poate produce în exces acidul clorhidric care produce hiperaciditatea gastrică sau ulcerul. Influenţa Lunii asupra Racului se poate recunoaşte în problemele de sănătate cum ar fi echilibrul hidric al organismului. Orice dezechilibru de acest fel produce edeme.
Tot ceea ce înseamnă membrană mucoasă, sinusurile, pleura, endocard, miocard, meninge, glicogenul stocat de ficat, capacitatea de stocare a splinei, săculeţii lacrimali, peritoneul ţin de Rac şi tot el, mai mult decât Capricornul, are în grijă buna funcţionare a veziculei biliare, activitatea de acumulare a acesteia, pe când Capricornul mai de grabă stăpâneşte formarea pietrelor, aspectul de litiază biliară.
Racul este relaţionat de regulă, şi cu orice formă de cancer. Interesant este de semnalat, că formele cele mai comune de cancer sunt puse în relaţie cu Racul sau cu Luna: la plămâni, de sân, stomac şi mai nou cu sistemul limfatic şi cel hematopoetic.
Racii îşi trăiesc într-un fel, viaţa prin intermediul digestiei şi senzaţiilor. Au un excelent simţ al gustului, a texturii şi a aromelor alimentelor pe care le mănâncă. Laptele şi produsele lactate sunt foarte importante pentru ei. Astfel că produsele lactate sunt pentru ei o adevărată dulceaţă.
Pe de altă parte, Racul stăpâneşte tot ceea ce înseamnă săculeţ în organism. Globii oculari, obrajii, uterul, stomacul, sânii sunt toate un fel de pungi care conţin câte ceva – umori, bolul alimentar, limfă şa. De aceea aceste se constituie în cele mai sensibile părţi ale organismului pentru Rac.
De regulă, cele mai frecvente probleme ale Racilor sunt stomacul şi digestia, dar la ei se poate întâlni şi cataracta şi glaucomul mai mult decât la celelalte semne ale zodiacului, pentru că atâta timp cât au în subordine globii oculari, normal să fie şi o zonă sensibilă. Nu înseamnă că dacă v-aţi născut sub semnul Racului musai să vă îmbolnăviţi de cancer.
În schimb, nu se pot ajuta pe sine fiind hipersensibili datorită Lunei care îi guvernează şi care stăpâneşte printre altele şi subconştientul şi emoţiile şi sentimentele ş.a. În schimb, Racii se bucură de o intuiţie extraordinară dar pot fi şi răniţi în aceiaşi măsură.

Gradele cu risc de boală ale Racului
(după Judith Hill și C.H.Cornell)
   0 – 1 gr    -  probleme respiratorii şi de vedere
   5 – 6 gr    -  somn cataleptic, transă
10 – 12 gr   -  alcoolism
14 – 15 gr    -  orbire sau miopie, astigmatism,   
                            dezlipire   de retină
17  - 19 gr    -  sensibilitate la contactul cu 
                            substanţe chimice
22 -23 gr     -  strabism, slăbiciunea progresivă a 
                           vederii
24 – 25 gr   -  pericol de apă, şoc anafilactic în  
                            urmă înţepăturilor de insecte
27 – 28 gr   -  tulburări digestive
27 – 30 gr   -  depresie, instabilitate afectivă şi 
                            psihică
28 – 29 gr   -  tensiune, angoasă
29 – 30 gr   - bronşite



Fișa de lucru: - Balanţă

Categorie elementară: aer
Mod de exprimare: cald, umed
Mod vibratoriu: cardinal
Gen:masculin
Tip:diurn
Temperament: sanguinic,   
subsanguinic
Anatomic: rinichi, regiunea 
lombară a spatelui, echilibrul acido-
bazic, balanţa hormonală, trompele 
uterine, ureterele, nefroni, filtrarea 
şi distilarea urinei, ovarele 
(împreună cu Venus), venele 
împreună cu Venus şi semnul Vărsătorului.
Muşchi: marele pătrat lombar şi sacral
Artere: suprenală, renală şi lombară
Vene: renală şi lombară
Oase: vertebre lombare
Boli: nefrită, dureri de cap provocate de tensiunea renală, erupţii cutanate, tulburări 
sanguine, lumbago, insuficienţă renală, glob urinar, urinare cu durere, epuizare fizică, 
litiaza renală.
Endocrin: - echilibrul hormonal
Sare: Natrium Phosphoricum

Echilibrata Balanţă este cel de-al doilea semn al tetradei cardinale şi este guvernată de Venus. Este semn zodiacal care semnifică noile idei.
Din punct de vedere anatomic, Balanţa corespunde rinichilor şi părţii inferioare a trunchiului. Combinaţia elementului de Aer cu dragostea pe care o inspiră Venus face din Balanţă un semn al echilibrului, armoniei şi de rezolvare a conflictelor în mod diplomatic.
Principalul rol al rinichilor este acela de a elimina produşii metabolici prin urină, prin excreţie, şi de aceea este foarte important ca aceştia să funcţioneze foarte bine şi prin aceasta să păstreze  echilibrul hidric, electrolitic şi acido-bazic din sânge. Îmbolnăvirea rinichilor pot cauza grave disfuncţii organice care la rândul lor pot pune viaţa bolnavului în pericol.
Logic, bolile Balanţelor vor fi cele care implică buna funcţionare a rinichilor, funcţia de filtrare şi distilare aparţinându-i întru totul precum şi cea de vascularizaţie glandulară renală. De aceea un organism mai sensibil poate fi predispus la serioase boli inflamatorii cum ar fi pielonefritele frecvente. Atenţie, odată instalată o problemă renală, în special de tipul infecţie bacteriană, aceasta trebuie urmărită cu atenţie altfel există riscul ca ea să inducă boli grave cum este glomerulo-nefrita, insuficienţa renală şi chiar cancerul renal.
Prezenţa calculozei renale, a pietrelor la rinichi cum se spune, face ca acestea să fie frecvent puse în legătură cu predispoziţia spre bolile infecţioase ale rinichilor. Durerea intensă care se resimte în acest caz, de regulă este în partea inferioară a bazinului, spate. Probleme cum sunt creşterea ureei în sânge, tradiţional sunt atribuite Balanţei prin faptul că semnul răspunde de funcţia renală.
Născute frumoase şi inteligente, Balanţele pot spune că au totul. Bărbat sau femeie, au o frumuseţe interioară de invidiat şi oriunde vor fi remarcaţi datorită căldurii pe care o emană. Aveţi în faţă însă, cel mai frumos chip din zodiac. Unii dintre ei, chiar cheltuiesc sume serioase pentru a întreţine această frumuseţe.   
Apoi probleme ale tenului, pleoapele fiind primele care au de suferit din cauza insuficientei umectaţii lacrimale. La nivelul pomeţilor au probleme cu înroşirea şi iritarea pielii, poate nu întâmplător astrologi atribuie guvernarea sistemul vasomotor Balanţei, dermatite cărora dacă nu li se dă atenţia cuvenită se pot transforma mai târziu în eczeme şi chiar în psoriazis, boală de piele frecventă printre nativii Balanţă.    
Durerile de cap se pot instala insidios din câte se pare, dar nu este o regulă generală. Oboseala şi epuizarea fizică, surmenajul este de asemenea, predominant la aceşti nativi.
Cel mai indicat este să apeleze la o dietă în care laptele, îngheţata şi brânza să fie consumate cel mult odată pe săptămână, să mănânce multe fructe şi legume proaspete, uneori cereale, astfel rinichii se vor curăţa şi vor fi capabili să-şi menţină funcţia la capacitate maximă.

Gradele cu risc de boală ale Balanţei
(după Judith Hill și C.H.Cornell)
  3 – 4 gr    -  abcese
  4 – 7 gr     - guşă endemică
  7 – 11 gr   – icter mecanic, probleme cu rinichii
15 – 16 gr  – exeme, cheaguri de sânge
18 – 19 gr  – maladia Bright
26 – 27 gr  – tuberculoză
28 – 29 gr  – probleme biliare
29 – 30 gr   - bronşite

  Fișă de lucru: - Capricorn  

        Categorie elementară: pămân
         Mod de exprimare: rece, uscat
         Mod vibratoriu: cardinal
         Gen: feminin
         Tip: nocturn  
         Temperament: melancolic       
         Anatomic: genunchi, pielea (cu 
         Saturn şi Venus), glandele  
        sebacee, oasele, unghiile,   
      cuticulele (împreună cu Saturn), 
      dinţii (împreună cu semnul Berbecului şi a Taurului).
        Muşchi: ligamentul patellar şi popliteus. 
        Artere: iliacă şi o parte din cea ileo-popliteală. 
       Vene: poplitea şi savenă exterioară 
       Oase: genunchiul (patella), rotula, epicondilul median şi condilul medial 
        Boli: dislocări de oase, julituri, tăieturi, zgârieturi, reumatism, urticarie, carii dentare, 
        permanenta stare de frig, artrită, gonartroză, coxartroză, boli dermatologice cum sunt 
        neurodermitele şi dermatitele de contact, fracturi, lepră, surditate, înţepenirea articulaţiilor, 
        osteoporoză, asteopenie, probleme de asimilare a calciului.
        Endocrin: paratiroidele (alături de Vărsător), splina, lobul anterior al hipofizei. 
        Sare: Calcarea Phosphorica

Capricornul este ultimul semn al tetradei cardinale,  guvernat de Saturn. Ca semn cardinal este asociat cu planificarea şi materializarea sistematică a proiectelor pe termen lung. Fiinţa simbolizată jumătate peşte – jumătate capră este o combinaţie interesantă.
Din punct de vedere anatomic, Capricornul răspunde de sistemul osos şi, în particular, de genunchi, de dinţi, de unghii, de păr.
Combinaţiile elementelor de Pământ concentrează influenţa lui Saturn şi face ca semnul să fie cel mai disciplinat şi mai plin de resurse dintre semnele de pământ. Dar teama susţinută poate bloca motivaţiile Capricornului generând o atitudine de deferenţă, aspectul de om tăcut, retras şi solidar, şi care în particular de fapt, este un om rănit. Ca şi celelalte semne de pământ şi Capricornul suferă de depresie şi melancolie. Emoţiile acesteia sunt rare ori vizibile sau făcute publice, iar în particular te copleşeşte cu instinctul de conservare şi grija excesivă. Toate acestea pot duce la probleme de sănătate serioase dacă nu învaţă să vorbească despre problemele lor. Dacă nu vorbesc despre sentimentele lor întrunesc toate condiţiile să-şi îmbolnăvească bila (fierea). Capricornii pot fi puşi la pământ de pietrele la fiere, impropriu spus pentru că acestea sunt destul de moi, care sunt rezultatul acizilor graşi pe care îi secretă fierea. Simptomele crizei de fiere se aseamănă adesea cu debutul crizei cardiace care poate fi percepută ca o arsură la mijlocul pieptului ce se propagă apoi cu repeziciune în întreg corpul.
O altă slăbiciune a Capricornilor sunt genunchii. Când vor să se ridice sau să se aşeze, genunchii lor trosnesc şi pocnesc încât celor din jur li se pare amuzant dar nu este deloc aşa. Mulţi Capricorni au probleme cu gonartroza şi pot suferi intervenţii chirurgicale la nivelul acestora. De asemenea, pot avea în zona genunchilor mai multe cicatrici, lovituri, tăieturi sau julituri decât în orice altă zona a corpului. Înotul sau călăria le-ar fi ideal dacă nu cumva le place să se plimbe.
Oasele sunt sensibile la fracturi şi dislocări. Osteoporoza, osteopenia, pierderile de calciu şi imposibilitatea fixării vitaminei D în oase,  stau sub semnul Capricornului şi a unui Saturn prost aspectat.
Apoi tulburările digestive, problemele metabolice la care se adaugă predispoziţia înnăscută spre bolile de piele – dermatite, eczeme, psoriazis, sensibilă la erupţii – acneea, de exemplu, infecţii şi descuamări ş.a., ca şi beineînţeles, de reumatismele de tot felul, de la artroze la poliartrite. De asemenea, reţinerea apei în organism este pusă tot pe seama Capricornului prin polaritate cu perechea sa astrală, Racul.

Gradele cu risc de boală ale Capricornului
(după Judith Hill și C.H.Cornell)
0 – 3 gr   -  orbire
4 – 5 gr  -  transă, diabet
8 – 9 gr  -  astigmatism, cataractă, glaucom
11 -12 gr  -  alcoolism
14 – 15 gr   -   glaucom
17 – 18 gr  -  diabet
                29     – 29 gr  -  depresie severă
                29     – 30 gr   - bronşită


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu