vineri, 17 septembrie 2010

Structural prin semne



Fișă de lucru:
               Din punct de vedere elementar, fiecare zodie aparţine unuia din cele patru elemente Foc, Aer, Apă şi Pământ. Dintre cele 12 semne, 3 sunt asociate fiecărui element ( 12 : 4 = 3), formând triadele elementare:
·         Foc – Berbec, Leu, Săgetător,
·         Aer – Gemeni, Balanţă, Vărsător,
·         Apă – Rac, Scorpion, Peşti,
·         Pământ – Taur, Fecioară, Capricorn.
              
În funcție de reactivitatea lor:
·         Semnele de Foc - Berbec, Leu şi Săgetător sunt considerate semnele  cele mai energice şi pline de vitalitate dintre toate semnele. 
·         Cele de Aer - Gemeni, Balanţă şi Vărsător vin pe locul doi ca reactivitate la stimuli externi după semnele de foc. 
·         Cele de  Apă - Rac, Scorpion şi Peşti au o stare afectivă şi emoţională duală, cu schimbări bruşte de dispoziţie.
·         Iar semnele de Pământ – Taur, Fecioară şi Capricorn posedă o mare  stabilitate şi anduranţă la efort în comparaţie  cu semnele de foc sau de aer.

În funcţie de caracterul sau modul vibratoriu semnele sunt:
·         cardinale
·         fixe
·         mutabile


                În astrologia medicală, modul vibraţional vorbeşte despre tiparele reactivităţii sau ale răspunsului organismului la factorii patogeni prezenţi şi la manifestarea bolii.
                 Organismul nostru este relaționat, anatomic și structural, cu semnele, pe când fiziologic și funcțional, cu planetele. De exemplu, inima sau cel puțin musculatura ei stă sub semnul Leului(b), dar funcțional sub cea a Soarelui (¤). Sau hipotalamusul, ca strucutră este guvernat de Taur (_), dar secreția de adrenalină de către Marte (E). Aceste lucruri duc la o altă idee, și anume că stăpânul semnului nu este semnul în sine. Să nu uităm că anatomia, ca știință, include embriologia și anatomia comparată, despre corp vorbindu-se în termeni de sistem -  muscular, osos, digestiv, circulator, endocrin sau de aparat - loco – motor ori uro-genital  sau de organe de simț. Fiecare sistem s-a dezvoltat în manieră specifică din mugurii sau embrioni endodermului, mezodermului sau ectodermului.
                Din punct de vedere vibraţional se poate observa o altă particularitate, şi anume că indiferent de natura lor elementară, semnele parcurg ciclul cardinal – fix – mutabil.
                Revenind la astrologie, tradițional, stăpânii semnelor zodicaului au cunoscut prea puține schimbări de când Manilius îi definea, acum vreo două milenii. De aceea vorbim despre semne alternativ pozitive (+) sau negative (-), alternativ puternice, nestăpânite (energice) și active sau slăbite, secătuite de energie și pasive.
                Semnele pozitive corespund țesuturilor care ne ajută să ne integrăm și să interacționăm cu mediul și factorii externi, pe când cele negative corespund țesuturilor de susținere (conjunctiv, ligamente, inserții șa.a) care ajută la dezvoltarea organismului. Oasele și mușchii sunt în semne pozitive, pe când articulațiile și ligamentele sunt în semne negative; organele din interiorul cutiei toracice (plămânii, inima și trahea) pe când activitatea lor este susținută de energia care nu le este proprie, ci provine de la viscere care au rolul de a suține și de a hrăni organismul și care sunt în semne negative.
                Semnele pozitive, inclusiv stăpânii lor, spun textele clasice, sunt: Berbec – Marte, Gemeni – Mercur, Leu– Soare, Balanță – Venus, Săgetător – Jupiter, Vărsător – Saturn. Cele negative sunt: Taur – Venus, Rac – Luna, Fecioară – Mercur, Scorpion – Marte, Capricorn – Saturn și Pești – Jupiter. La acestea, specific s-au adăugat și transsaturnienele sau planetele descoperite, relativ târziu:Uranus (+), Neptun ( - ) și Pluto ( - ).
                Un semn însă nu va fi niciodată cauza reactivității la boală cum se întâmplă cu o planetă care poate fi chiar stăpâna semnului implicat. Și mi se pare normal să fie așa atâta timp cât fiziologic planeta este mai profund implicată, deși ea nu stă pe loc ci își continuă mișcarea pe cerul virtual cu care lucrăm. La fel organismul și implicit metabolismul celular, își continuă și ele activitatea cotidiană, instinctul de a merge înainte este poate cea mai mare calitate a vieții.
                Organe specializate aduc în organism substanțe pe care le pregătesc pentru utilizare (anabolism) în timp ce altele deja le fosolsec (catabolismul). Carbohidrații de exemplu, când ajung în organism sunt digerați și convertiți în glicogen care se stochează în ficat printr-un complex proces de anabolizare. Când organismul are nevoie de energie, glicogenul este transformat în energie și folosit pentru procesele catabolice.
                Astrologic putem spune că semnele pozitive (+) răspund de catabolism pe când cele negative (-) de anabolism dar această împărțire acoperă doar în parte ideea de metabolism care implica diverse grade de complexitate și de specializare a unei întregi palete de formațiuni organice și anatomice care se implică în desfășurarea acestor procese. Altfel spus, nu trăim sub influența unui semn ci trăim sub influența mișcării planetelor, pentru că, în esență, totul este mișcare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu