vineri, 24 septembrie 2010

Semnele fixe

                Semnele fixe – Taur, Leu, Scorpion şi Vărsător, descriu boli aparţinând semnelor fixe, boala este localizată într-un semn fix şi are atributele acestuia. Bolile se referă la gât, tiroidă, organele genitale, inima, partea inferioară a spatelui şi circulaţia sângelui. E regulă, semnele fixe sunt semne foarte rezistente şi au, în general, au o mare vitalitate. Dar odată instalată, boala evoluează, de cele mai multe ori insidios devenind în timp, cronice. Funcţia de eliminare a semnelor fixe este de asemenea înceată şi lentă, la fel şi detoxifierea; odată toxinele şi agenţii patogeni fixaţi în organism este foarte greu să le elimine, să scape de ele.

Fișă de lucru: - Taur

Categorie elementară: pământ
Mod de exprimare: rece, uscat
Mod vibratoriu: fix
Temperament: melancolic
Gen: feminin
Tip: nocturn
Anatomic: urechea dreaptă, gât, carotidă, vasele sângelui de la nivelul gâtului, glandele salivare, vertebra cervicală superioară, mandibula, baza craniului, corpul cerebelos, receptorii gustativi, corzile vocale, partea superioară a esofagului, amigadalele, receptorul auditiv (împreună cu semnul Gemenilor), dinţii (împreună cu Saturn şi semnul Berbecului), limba (alături de Mercur), receptorii gustativi (împreună cu Marte), bărbia.
Muşchi: sternocleidomastoidian, sternohioidian, mastoid, trapez, esofagian, stilofaringian, splenius, complex, lung, scalen, biventres şi spinalis cervias.
Artere: carotida externă, artera bazilară
Vene: occipitală, jugulară şi vena care irigă tiroida.
Oase: vertebra cervicală
Boli: otită, dureri de gât, mărirea tiroidei, sufocare, oreion, tumori ale gâtului, abcese amigdaliene, limfoame la nivelul gâtului, probleme tiroidiene, gingivite, laringite, faringite, traheite, aftoze, amigdalită.
Endocrin: tiroida
Sare: Natrium Sulphuricum

Taurul este primul semn din tetrada fixă și este guvernat de planeta Venus. Ca semn fix Taurul este asociat cu lumea obiectelor şi tot ce acoperă ideea de material.
Datorită funcţiei de agregare pe care o îndeplineşte alături de Scorpion, perechea sa polară, poate fi implicat în formarea tumorilor de orice fel şi controlează şi funcţia glandele salivare, dar şi insulele Langerhans, din pancreas, care produc insulina.
Din punct de vedere anatomic, Taurul corespunde părţii superioare a spatelui şi a gâtului, de aceea semnul care reprezintă zodia este analogă gâtului şi spinării (partea superioară) a animalului. De aceea mai stăpâneşte: gingiile, amigdalele, gâtul, corzile vocale, adenopatiile de la nivelul gâtului, faringele, laringele, irisul, urechea mijlocie, palatinul (bolta gurii) şi mandibula.
Combinaţia Pământului cu senzualitatea planetei Venus care guvernează zodia Taurului, dau semnului o înclinaţie aparte spre mâncare, cu alte cuvinte am putea spune ca Taurul este un…gurmand.  Iubeşte deci sexul şi mâncarea bună, mai ales ciocolata şi bucătăria rafinată. Ca fire este mai de grabă sedentar, poate datorită metabolismului scăzut. Cu toate acestea dacă se privează de ceea ce îi place brusc, poate avea căderi nervoase însoţite de căderea metabolismului, aşa că dacă doreşte să se apuce de o dietă, trebuie să o facă treptat pentru a nu-şi  da peste cap organismul. 
Sunt nativi cu un bun gust impecabil. Nimeni nu iubeşte mâncarea mai mult decât voi, gurmanzi şi degustători de calitate. Şi de aici problemele cu kilogramele în plus. Nici un semn zodiacal nu simte o aşa mare atracţie pentru mâncare, fie că este vorba despre fructe sau legume ori despre pâine şi carne, cum o simt nativii Taur.
Acesta este un alt motiv pentru luarea în greutate tipică Taurului – glanda tiroidă. Pielea lor este când uscată, când are un conţinut ridicat de apă şi devine pufoasă, de altfel, retenţia de apă le este proprie şi Taurilor, dar acest lucru în funcţie de constituţia elementară a nativului. Căderea părului în aceste condiţii devine inevitabilă. Surmenajul şi oboseala fizică sunt o trăsătură tipică Taurilor care trebuie urmărită cu atenţie. Hipotensiunea este o altă problemă a acestora.
În general bolile semnului sunt focalizate cu precădere în zona gâtului. Acestea includ inflamaţia acestuia cum ar fi laringita, faringita şi traheita, suferinţe care pot merge de la puseul acut până la cronicizare. De asemenea, îi corespund adenopatiile limfatice, cum sunt nodulii care acompaniază aceste inflamaţii – amigdale, tiroidă, paratiroide ş.a.
Venus este legată de formarea salivei şi a flegmei, ultima fiind adesea simptomul inflamaţiei gâtului, cum de altfel, o pot face şi lactatele.
Guşa endemică şi mărirea tiroidei, cum aminteam mai sus, pot fi puse pe seama acestui semn.
Taurii în special femeile, au probleme cu gâtul, mai ales cu răguşeala, atunci când simt răcoarea şi care le face să se simtă mizerabil. Ca să numai spunem că Taurii sunt susceptibili la infecţiile cu streptococi sau au probleme mult timp cu gâtul, mai ales cu amigdalele, mai mult decât celelalte semne. Toate acestea pot fi evitate dacă se respectă un regim alimentar şi de viaţă echilibrat.

Gradele cu risc de boală ale Taurului
(după Judith Hill și C.H.Cornell)
  0 – 6 gr     -  înecare, asfixie
  8 – 9 gr     -  alcoolism
  9 – 13 gr   -  neurastenie
17 – 18 gr   -  apendicită
19 – 23 gr   -  alcoolism
19 – 20 gr   -  guşă endemică
22 – 23 gr   -  reumatism, defecte de vedere
27 – 28 gr   -  alcoolism


Fișă de lucru: - Leu 

Categorie elementară: foc
Mod de exprimare: cald, uscat
Mod vibratoriu: fix
Temperament: coleric
Gen: masculin
Tip: diurn
Anatomic: spatele în general, coloana vertebrală, măduva spinării, nervii spinali, inima, teaca de mielină a terminaţiilor nervoase.
Muşchi: lungi şi laţi dorsali, transversali, ai diafragmei şi ai inimii.
Artere: aorta, coronara anterioară şi posterioară.
Vene: cavă şi coronariană
Oase: vertebrele dorsale şi lombare
Boli: meningită, pusee de febră, insolaţie, dureri de spate, probleme ale măduvei spinării, miocardită, cardiomiopatii, infarct miocardic, angină, anemie, tensiune arterială, tulburări circulatorii ş.a.
Endocrin: timus
Sarea organică: Magnesia phosphorica

Leul este guvernat de soare. Este un semn fix foarte puternic, asociat cu mândria şi consecinţele ce decurg din aceasta.
Din punct de vedere anatomic Leul corespunde inimii şi spatelui. Combinaţia elementară a Leului se bazează pe energia creativă a Soarelui ceea ce face ca egocentrismul să fie cuvântul de ordine al Leilor.
Când energia este canalizată pozitiv, Leul poate deveni un lider extrem de carismatic. Când energia creatoare a Leului este blocată în funcţie de subordonat, obligat să execute ordine care îi displac, Leul devine vulnerabil la infarct şi stop cardiac. Predispoziţiile maladive ale Leului predomină tot ceea ce implică inima şi circulaţia sanguină. Mai precis, blocajul arterelor cu cheaguri ceea ce provoacă atacul cerebral. Tensiunile nervoase ale semnului se pot manifesta prin palpitaţii şi aritmii care în timp, vor afecta inima.
Ca semn de Foc, Leul mai este asociat cu febra. În particular cu pericardita şi reumatismul cardiac, cu stările febrile care pot afecta direct inima. Acestea pot cauza dureri care radiază în coaste şi în spate cum se întâmplă în pleurezie, care, astrologic, şi ea este sub patronajul Leului.
Pentru că este un element de Foc, Leul este legat de procesele biochimice care duc la formarea bilei în ficat. Atunci când secreţia acesteia este blocată, lucru care se petrece mai ales pe fond nervos şi abia apoi organic, pigmenţii biliari se pot vărsa în sânge şi în scurt timp, culoarea pielii se va schimba, devenind galbenă.
Alături de Soare, Leul este implicat în orice inflamaţie a ochilor. Tradiţional, Leul este considerat un semn steril.
Leul aşa cum stă bine unui rege nu se poate lăuda decât cu probleme circulatorii sau de inimă, să mai spunem că el guvernează vena cavă, superioară şi inferioară, aorta, arterele coronare şi pulmonare.
Leul este un semn fix care semnifică opinia clară, ideile şi căile pe care alegem să le parcurgem, în viaţă. Decepţiile pentru un Leu vizează activitatea cardiacă şi este îndeajuns numai acestea pentru ca inima să înceapă să bată mai puternic ori să aibă probleme de ritm, de altfel exact de partea musculară a inimii răspunde el. Deci, să nu surprindă pe nimeni de ce mulţi Lei, în special bărbaţi, au atacuri de cord când traversează momente dificile în activitatea ori viaţa sa. Leul are nevoie de aer curat, să meargă pe jos sau să practice joggingul ori să practice o formă mai uşoară de exerciţii fizice atât cât să pună sângele în mişcare.
                Dacă din diverse motive, Leii devin sedentari şi nu le place să iasă din mediul lor, problemele circulatorii cu care se vor confrunta frecvent vor fi flebitele care dacă nu sunt tratate din timp şi corespunzător, pot cauza chiar moartea. Se mai pot confrunta cu probleme cum ar fi furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor, alteori dacă se apleacă şi se ridică repede pălesc şi ameţesc, în acelaşi timp, sau încep să respire sacadat este semn că sistemul lor circulator este în suferinţă. Deci, ar fi bine să ia lucrurile aşa cum sunt fără să le mai pună la inimă!

Gradele cu risc de boală ale Leului
(după Judith Hill și C.H.Cornell)
  7 – 8 gr      – anemie, febră
  8 – 9 gr      – arsuri
  9 – 10 gr    – afecţiuni ale vezicii biliare, alcoolism
22 – 23 gr    – apendicită
23 – 24 gr    – reumatism
25 – 28 gr    - otrăvire, asfixiere, şoc anafilactic
26 – 27 gr    – guşă endemică
28 – 29 gr   – nevrită, leuconevrită


Fișă de lucru: - Scorpion 

Categorie elementară: apă
Mod de exprimare: rece, umed
Mod vibratoriu: fix
Temperament: flegmatic, subcoleric
Gen: feminin
Tip: nocturn
Anatomic: colon, rect, prostată, vezică urinară, organele genitale feminine şi masculine, cervixul, porţiunea glandulară a colului uterin, glandele sexuale, pelvisul, coccisul, porţiunea sacrală, nasul.
Muşchi: cremaster, sfincterian, elevator, penieni, clitoridieni, sfincterul vezicii urinare.
Artere: iliacă internă
Vene: spermatică, mezenterică, colică şi hemoroidală.
Oase: simfiza pubiană, pelvis, tuberozitatea iliacă şi tuberozitatea ischiadică, spina iliacă anterioară.
Boli: rupturi interstiţiale, hernii, fistule, hemorizi, boli venerice (inclusiv SIDA), menstre neregulate la femei, boli genitale, probleme ale prostatei, litiază renală, retenţie urinară, catar.
Endocrin: testiculele
Sare: Calcarea Sulphurica

Scorpionul, al treilea semn al tetradei fixe, se află sub guvernarea lui Marte şi a lui Pluto. Este un semn fix iar în particular, este recunoscut drept cel mai senzitiv şi mai senzual semn din întreg cercul zodiacal. În ce priveşte organismul, Scorpionul este asociat, în particular, cu organele sexuale şi în general, cu zona pelviană.
Combinaţia dintre elementul de Apă, dinamismul lui Marte şi renaşterea tipică lui Pluto, fac din Scorpion un semn deosebit de pasional, cu sentimente puternice dar şi resentimente pe măsură, capabil să retrăiască pasiunea trupească iar şi iar. Emoţionalitatea Apei îl pot conduce pe Scorpion la gesturi greu de înţeles şi greu de perceput de către ceilalţi.
De regulă acestea sunt centrate pe vezica urinară, anus şi organele sexuale. De regulă, Scorpionul este legat de cistită ori de inflamaţiile tractului uro-genital, infecţii urinare şi ale vezicii urinare. De asemenea, formarea microcalculilor în vezica urinară în cazurile de infecţii urinare cronice, trebuie puse tot pe seama Scorpionului. De altfel, orice problema a circuitului apei, limfei sau produşilor de excreţie din zona reno-pelviană sunt legate tot de Scorpion.
Din patologia mai grea a aparatului uro – genital care intră sub patronajul Scorpionului, nu putem să nu amintim de dificultăţile la urinare, cum se întâmplă bărbaţilor la senectute, legate de funcţionarea prostatei, după cum excesul de urină sugerează un diabet sau incontinenţa urinară. Similar, la femei, Scorpionul răspunde de problemele ginecologice inclusiv de boala inflamatorie pelvină.
Pentru că tot răspunde de zona pelviană, tot sub guvernarea Scorpionului putem pune hernia inghinală, fistulele anale, hemoroizii, varicocelul sau hidrocelul. Cum plăcerile trupeşti nu-i sunt indiferente acestui semn, Scorpionul a fost legat de boli venerice cum sunt sifilisul şi gonoreea.
Scorpionul este unul din semnele cele mai viguroase, cel mai sănătos, parţial şi datorită energiei cu care se nasc. Are capacitatea de aş păstra aceste caracteristici toată viaţa dacă ştie să se protejeze şi să se menajeze, dar dacă ignoră aceste lucruri şi ascund sentimentele şi emoţiile care la ei sunt foarte puternice, senzorialitatea lor de excepţie fiind recunoscută din cele mai vechi timpuri, vor avea serioase probleme de sănătate.
Una din marile sale probleme după cele ale aparatului urinar, este intestinul gros în special regiunea colonului. Suferinţa crâncenă a Scorpionilor legate de cele spuse mai sus este constipaţia. Pot să o prevină bând foarte multe lichide, consumând multe fibre şi făcând multă mişcare. De multe ori, doar simpla mişcare poate preveni constipaţia. Foarte important pentru ei rămâne aspectul senzorial, sentimentele şi emoţiile de aceea trebuie să vorbească despre ceea ce simt.
Un alt punct sensibil în sănătatea Scorpionilor o constituie organele genitale, testiculele, prostata, ovarele şivaginul. Fiind foarte puternici şi sexualitatea lor este pe măsură aşa că să nu mire pe nimeni dacă aude că potenţa lui poate merge până la o noapte de dragoste sau până la o succesiune nelimitată de împreunări. De aceea este şi cel mai predispus semn spre bolile cu transmitere sexuală sau mai rău spre infecţia cu HIV şi sfârşind prin declanşarea bolii propriu-zise.

Gradele cu risc de boală ale Scorpionului
(după Judith Hill și C.H.Cornell)
  0 – 6 gr    -  insuficienţă respiratorie
10 – 11 gr   -  neurastenie
12 – 13 gr   -  maladia Bright
14 – 15 gr   -  pericol de otrăvire
16 – 17 gr   -  abcese
18 – 19 gr   -  apendicită
20 – 22 gr  -  pericol de otrăvire
23 – 24 gr  -  reumatism
24 – 26 gr  -  alcoolism
25 – 26 gr  -  adenopatii, muţenie, amigdalită, fracturi, oase rupte
27 – 28 gr  -  senilitate, memorie slabă,
                        intoxicaţii
28 – 29 gr – dependenţă la droguri, depresie,
                       medicamente, intoxicaţii grave,
                       ftizie, dureri acute.
29 – 30 gr  -   orbire, astigmatism, depresie,
                       dureri  musculare, infecţii de pe  
                       urma înţepăturilor de  insecte.


Fișă de lucru: - Vărsător 

Categorie elementară: Aer
Mod de exprimare: cald, umed
Mod vibratoriu: fix
Temperament: coleric, subcoleric
Gen: masculin
Tip: diurn
Anatomic: gambe, călcâie, tendonul lui Ahile, circulaţia periferică, venele (împreună cu Venus şi cu semnul Balanţei), oxigenarea sângelui, electricitatea din organism alături de uranus (încărcătura electrostatică).
Muşchi: tibiei, peroneului tertius, tendonul lui Ahile, gastrcnemius şi solens.
Artere: tibială
Vene: safena internă
Oase: tibia, fibula, calcaneu interior şi exterior
Boli: luxaţii şi fracturi de glezne, toxemie, probleme circulatorii, crampe musculare, ulcer varicos, boli nervoase, edeme ortostatice, otrăviri, septicemie, boli ale sângelui, hipoxie, incompleta oxigenare a sângelui, palpitaţii, aritmii.
Endocrin: paratiroidele (împreună cu Saturn)
Sare: Natrium Muriaticum

Văsătorul sau Udătorul sau Cel care varsă apa este cel de-al patrulea semn al tetraplicității fixe.  Vărsătorul este una din zodiile care se bucură de o dublă guvernare: Uranus explozivul, excentricul, generosul, avangardistul şi Saturn taciturnul, înţeleptul, ponderatul.         
Ca semn fix, Vărsătorul defineşte ideea şi principiile progresisite. Din punct de vedere anatomic Vărsătorul are în grijă gambele şi gleznele. Combinaţiile Aerului cu neprevăzutul pe care îl propune Uranus şi înţelepciunea lui Saturn fac din nativii acestui semn nişte rebeli care se împotrivesc oricărei forme de conducere, sistem social ş.a. Când sunt prea negativişti, Vărsătorii tind să devină dogmatici şi iconoclaşti.
Relaţiile afective sunt punctul sensibil al oricărui Vărsător căci el nu se poate acomoda cu constrângerea indiferent de forma ei, socială sau afectivă. De aici şi nervozitatea şi excitabilitatea excesivă.
Bolile Vărsătorului sunt de regulă legate de buna funcţionare a picioarelor şi mai ales ale gleznelor. Cea mai frecvent întâlnită maladie sunt tulburările circulatorii care pot lua forma unor varice inestetice, a crampelor musculare sau pur si simplu proasta circulaţie periferică.
Nici bolile sângelui, în general, nu îi sunt străine Vărsătorului, cum nu îi sunt străine nici durerile provocate de sciatică. Pentru că tot răspunde şi de circulaţia sanguină, Vărsătorul guvernează şi valvele inimii şi tot în rândul acestor semne leucemiile se pateu că sunt cele mai frecvente.
Cartofi, pâine, macaroane cu brânză, spagheti, paste şi multe alte produse pe bază de făinoase este mâncarea favorită a Vărsătorilor. Da, este o mâncare excelentă când este consumată în grup, cu moderaţie, dar din păcate Vărsătorul nu este moderat deloc când este vorba despre mâncare. După ce au mâncat bine, la vreo jumătate de oră – o oră, li se face somn, datorită amidonului îngurgitat. Lucru foarte rău pentru un Vărsător dacă mai şi conduce ori trebuie să facă şi altceva şi are nevoie să fie cu mintea limpede.
Iată măcar un motiv pentru care ar trebui să se reorienteze spre un alt grup de alimente, mai ales că astral el răspunde de procesele oxidative din organism. Fiţi siguri că dacă mănâncă o salată iar la desert, un fruct proaspăt nu li se va întâmpla nimic rău. Dar pentru a face asta, mai întâi trebuie să sufere.
Cu timpul Vărsătorul se poate confrunta cu probleme oculare care îi poate afecta corneea şi retina.

Gradele cu risc de boală ale Vărsătorului
  (după Judith Hill și C.H.Cornell)
 0 – 1 gr    -  pericol din partea reptilelor
   1 – 2 gr    -  boli degenerative, grăsimi
   2 – 3 gr    -  obezitate
   8 – 9 gr    -  anemie
12 – 13 gr   -  înţepături ale insectelor veninoase
13 – 14 gr   -  reumatism, febră reumatismală
17 – 19 gr   -  maladia Bright
20 – 26 gr  -  alcoolism
22 – 23 gr  -  apendicită
23 – 24 gr  -  intoxicaţii grave, reumatism
26 – 27 gr  -  neurastenie, alergii
27 – 28 gr  -  guşă endemică, intoxicaţii grave
29     – 30 gr  -  nevrită, leuconevrită

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu