vineri, 24 septembrie 2010

Semnele mutabile

                Semnele mutabile – Gemeni, Fecioară, Săgetător şi Peşti descriu boli tipice acestor semne. Bolile au caracteristicile acestora şi vizează braţele, umerii şi plămânii, ficatul, coapsele, pancreasul, intestinul subţire, sistemul imunitar şi picioarele. Ele pot avea origine psihogenă şi tind să se acutizeze cu timpul. Altfel, putem spune că bolile semnelor mutabile sunt boli care revin periodic. Acest lucru se petrece doarece ele sunt semne flexibile şi adaptabile iar energia lor este dispersivă, motiv pentru care este şi uşor epuizabilă. De aceea ele se confruntă cu tot felul de complicaţii minore care apar şi dispar. Este de la sine înţeles că vitalitatea şi rezistenţa la boli a semnelor mutabile este scăzută şi tind să fie extrem de sensibile, ca să nu mai spun alergice. Semnele mutabile guvernează tractul digestiv şi respirator, care totdeauna sunt în contact strâns cu mediul înconjurător şi prin urmare predispuse la alergii şi tulburări imunologice.


      Fișă de lucru: - Gemeni 


                 Categorie elementară: aer
Mod de exprimare: cald, umed
Mod vibratoriu: mutabili
Temperament: sanguinic, subsanguinic
Gen: masculin
Tip: diurn
Anatomic: mâini, braţe (fără coate), degete, traheea, bronhiile, partea inferioară a esofagului, lobii superiori ai plămânilor, scapula, clavicula, pleura (impreună cu semnul Racului), nervii motori (împreună cu Mercur), vorbirea, auzul (cu semnul Taurului), capilarele.
Muşchi: deltoid, biceps, radius, supinator, subclavicular, triceps, pectorali, palmari, serratus auticus minor,
Artere: subclaviculară, brahială, bronhiale, intercostale, radiară şi ulnară.
Vene: pulmonară, basică, subclaviculară, azyos, venele care irirgă timusul şi mediastinul.
Oase: clavicula, scapula, humerus, radius, ulna, carpiene, metacarpiene, coastele din partea superioară a cutiei toracice.
Boli: astm bronşic, pneumopatii, bronşite, pleurezie, anxietate, insuficienţă respiratorie, probleme respiratorii, isterie, boli nervoase, nevralgii, defecte de vorbire, enfizem.
Endocrin: -
Sare: Kali Muriaticum

Este primul semn din tetrada mutabilă  şi este guvernat de Mercur. Este un semn mutabil iar acest lucru se regăseşte în felul cum le vin ideile, cum vorbesc şi cum se mişcă, îşi schimbă frecvent opiniile ca să nu mai spun că încep multe lucruri deodată dar le abandonează pe parcurs pentru că se plictisesc. Tradiţional unul din Gemeni este bărbat, celălalt femeie.
Din punct de vedere anatomic, Gemeni corespund umerilor, braţelor şi mâinilor. Intern, Gemenii au în stăpânire tot ceea ce înseamnă tub, de la trahee prin care aerul ajunge la plămâni, sistem nervos central, la trompa lui Eustaccchio, uretere, uretră, trompele uterine, vasele deferente, bronhii şi limbă.
Cu Mercur ca guvernator reprezentând Eterul, forţa vitală, Gemenii mai sunt conectaţi în  particular şi cu sexualitatea. În acelaşi timp, Gemenii şi  descriu comunicarea prin sexualitate.
Combinaţia Aerului cu inconstanţa şi curiozitatea lui Mercur, îl fac pe nativul născut sub semnul acestei zodii anxios şi temător. Preocupările sale intelectuale şţi vorbăria îl pot face însă neglijent cu sine însăşi, cu stări de labilitate emoţională, leneş şi duplicitar. Iată măcar câteva motive pentru care ar trebui ca un nativ Gemeni să înveţe să fie consecvent, să aibă o alimentaţie fixă şi la timp, să se odihnească mai mult, să doarmă cât trebuie şi să practice drumeţiile şi activităţile în aer liber.
Cum este de aşteptat acestea se situează la nivelul umerilor – artroze, dislocări, claviculă ruptă, a braţelor şi mâinilor. Formal se mai spune că Gemenii  sunt legaţi şi de boli reumatismale cauzate de circulaţie proastă la nivelul încheieturilor mâinii, care se umflă şi sunt dureroase. Ei trebuie să fie atenţi la medicamentele pe care le iau deoarece consumul calmantelor se poate transforma în obişnuinţă, iar atunci când fac injecţii intravenoase, pot foarte uşor să contracteze infecţii şi chiar să facă cheaguri de sânge datorită fragilităţii vaselor capilare.
Versatili, multi – talent, Gemenii se îmbolnăvesc foarte uşor deoarece ei încearcă să facă totul şi dintr-odată dacă este posibil şi vă daţi seama cât de tensionat este la un moment dat sistemul lor nervos. Gemenii sunt întotdeauna în priză, combustaţi de bombe energetice care de dovedesc la un moment dat epuizante. Ei nu ştiu să-şi dozeze efortul. Cu toate acestea, mulţi Gemeni cum se îmbolnăvesc de rapid, la fel se şi vindecă. Dacă ceilalţi au nevoie de 7 - 8 zile ca să se recupereze după câte un puseu de gripă, Gemeni o fac în 3 - 4 zile.
Un aspect care trebuie să le dea de gândit Gemenilor este predispoziţia spre răniri la nivelul mâinilor, braţelor şi umerilor, dar mai ales sensibilitatea respiratorii şi în special, plămânii. Sensibilitatea la răceli a plămânilor fac din acest organ zona cea mai sensibilă a Gemenilor. Astfel că nu este de mirare că bronşitele şi pneumonia cunosc rata cea mai mare în rândul acestor nativi. O modalitate de a ţine departe aceste neplăceri sunt exerciţiile yoga şi meditaţia.
Tot Gemenii sunt cei care guvernează trompa lui Eustachio, cornetul care asigură auzul, şi fac legătura, prin urechea internă, cu lanţul ganglionar limfatic. Un alt canal stăpânit de Gemeni sunt trompele uterine la femei şi ureterul şi uretra, în general.

Gradele cu risc de boală ale Gemenilor
 (după Judith Hill și C.H.Cornell)
  3 – 4 gr    – inflamaţii pulmonare, răceli
  9 – 10 gr  – febră tifoidă
12 – 13 gr   – febră reumatică
14 – 15 gr   – muţenie sau defecte de vorbire,  
                        sensibilitate   respiratorie
15 – 16 gr   – astm, pneumopatii
        16 gr   – SIDA (punct sensibil după Bob Millard şi
                        asociaţii)
16 – 19 gr  –  maladia Bright, tulburări de somn,
                        somnolenţă
17 – 18 gr  –  astm alergic
18 – 23 gr –  defecte de vedere
21 – 22 gr –  apendicită
24 – 26 gr – neurastenie
24 – 25 gr – ulcer duodenal
27 – 28 gr – tuberculoză, tulburări digestive,
                        tuberculoză osoasă.
28 – 30 gr  - depresie
29 – 30 gr  –angor pectoris, ulcer gastric

      Fișă de lucru: - Fecioară

Categorie elementară: pământ
Mod de exprimare: rece, uscat
Mod vibratoriu: mutabil
Temperament: melancolic
Gen: feminin
Tip: nocturn
Anatomic: pancreas, lobii inferiori ai ficatului, apendicele, intestinul subţire, cecum, colonul ascedent, cavitatea abdominală, canalele biliare (coledoc), diafragma (cu semnul Rac), sistemul imunitar (împreună cu semnul Peştilor constitutie axa imunităţii), splina (după Cornell, însă Carter o subordonează semnului Rac), unii o leagă de uter(alături de semnul Raculi şi de Scorpion), plexul solar, vezica biliară.
Muşchi: oblic abdominal, transversal şi piramidalii rectali.
Artere: gastrică şi mezenterică superioară şi inferioară
Vene: portală, hepatică, ombilicală şi intestinală
Oase: -
Boli: tulburări intestinale, duodenite, gastrite, diaree, malnutriţie, constipaţie, peritonită,paraziţi intestinali, colici, apendicită, tulburările nervoase ale stomacului, balonare, colons spastic, colon iritabil, colite de fermentaţie şi de putrefacţie (alături de Pluto), ocluzie intestinală, depresie.
Endocrin: pancreasul endocrin
Sare: Kali Sulphuricum

Fecioara, semn de pământ, este guvernată și ea de Mercur, planeta mentalului. Este un semn mutabil asociat cu analiza, raţionamentul şi organizarea.
Din punct de vedere anatomic Fecioara corespunde sistemului digestiv, mai precis intestinelor şi splinei, inclusiv. Răspunde de formarea bolului alimentar în stomac şi apoi de transportul acestuia prin intestine, de digestia alimentelor, în general, de descompunerea acestora în elemente nutritive pentru buna funcţionare a organismului.
Combinaţia dintre semnul de pământ şi limbariţa şi curiozitatea lui Mercur fac din acest semn un hipercritic şi un pisălog fără egal. Este o bombă cu efect întârziat datorită imensei energii nervoase generată de lupta pentru aş materializa idealurile. Această tensiune nervoasă este uşor de disipat în organism şi are un puternic impact mai ales asupra intestinelor şi, în general, asupra digestiei. Un  vechi proverb chinezesc spune să nu te aşezi la masă atunci când eşti nervos sau supărat.
Stările nervoase se resimt la nivelul colonului, de exemplu, prin simptome caracteristice cunoscute sub numele de sindromul colonului iritabil. Acestea includ balonare, constipaţie sau diaree, acompaniată de dureri abdominale mai ales în partea inferioară a abdomenului, deshidratare şi chiar scaune cu sânge.
Aceste simptome se pot agrava de la gluten, o proteină specifică existentă în grâu şi în cereale, în general. Digestia lentă cu încetinirea evacuării resturilor alimentare în colon pot duce la celebra colită de putrefacţie, atunci când spunem că „ne chiorăie maţele”.
Pe de altă parte, Fecioara este şi ea atinsă de depresie generată de suferinţă. În a doua parte a vieţii, Fecioara se poate trezi cu mici tumori intestinale cum este polipoza sau cancerul de colon sau ocluzia intestinală când se produce obstrucţia intestinală şi digestia este imposibil de finalizat fără intervenţie chirurgicală.
Paraziţii cum sunt viermii intestinali se găsesc tot aici.
Fecioara mai este legată de funcţia hematopoetică a splinei dar şi cu proasta dispoziţie generată de disfuncţionalitatea celei dintâi.
Nimeni nu are conştiinţa propriei sănătăţi aşa cum o are Fecioara. Fiecare germen, bacterie sau virus, stă sub cercetarea atentă a acesteia. Şi nimeni nu este mai rezistent la infecţii ca Fecioara, deci să nu vă surprindă că se spală foarte des pe mâini, doar din dorinţa de a nu fi contracta vreun virus sau nu transmite vreun parazit.
Fecioara este tipul excelent pentru regimul pe bază de cereale, legume, fructe şi carne albă (pui sau peşte). Este de asemenea, cea mai predispusă spre diete vegetariene şi ajunge o vegetariană convinsă, mai mult decât oricare alt nativ al vreunui alt semn. Carnea, de regulă, nu le place, poate singura excepţie o face pentru măruntaie. Din acest motiv duodenul este şi el sub guvernarea Fecioară.
Fecioara guvernează multe, anatomic vorbind; printre acestea sunt ficatul care este uzina organismului, formarea enzimelor în ficat, locul din care digestia este coordonată şi de unde deşeurile toxice după ce sunt degradate metabolic sunt apoi eliminate. Un alt organ este pancreasul, cel care păstrează echilibrul zahărului din sânge, în momentul în care balanţa nu mai este echilibrată facem fie hipoglicemie când scade brusc cantitatea de zahăr din sânge, fie hiperglicemie şi atunci vorbim despre diabet.
Multe Fecioare fac frecvent indigestii şi aceasta din cauza unui ficat leneş nicidecum din cauza vreunei slăbiciuni a stomacului. Iată cele mai sensibile puncte ale Fecioarei – ficatul şi pancreasul, la care se adaugă intestinul subţire şi de aici şi formarea aminoacizilor în intestin. Din nefericire, când este prea stresată Fecioara are probleme cu diareea.

Gradele cu risc de boală ale Fecioarei
(după Judith Hill și C.H.Cornell)
   4 – 5 gr     -  astm
   9 – 10 gr   -  febră reumatică
14 – 15 gr     -  retenţie de apă în organism
16 – 18 gr     - apendicită, diabet
22 – 23 gr    -  apendicită
23 – 24 gr    -  miopie
24 – 25 gr    -  cancer, gută, artrită
25 – 26 gr    -  neurastenie
27 – 28 gr    -  maladia Bright, exeme,
                          tuberculoză, diabet
28 – 29 gr    -  dependenţă de medicamente,
                          abuz de  medicamente

  
                                    Fișă de lucru: - Săgetător
           
Categorie elementară: foc
Mod de exprimare: cald, uscat
Mod vibratoriu: mutabil
Temperament: coleric, subcoleric
Gen: masculin
Tip: diurn
Anatomic: coapse, femur, şolduri, fese, nervul sciatic, arterele împreună cu Jupiter, sistemul nervos central, voluntarismul nervilor periferici prin opoziţie cu semnul Gemenilor, împarte cu Fecioara sistemul nervos simpatic.
Muşchi: iliac, iliopoas, pectines, sartorius, rectali, quadripces extensor, glutens.
Artere: iliacă exterioară, femurală şi sacrală.
Vene: sacarlă, iliacă şi marea savenă.
Oase: iliac, femur, coccigian şi sacral.
Boli: reumatism, gură, accidente la nivelul coapselor, accidente la nivelul şoldurilor, sciatică, ciroză hepatică, obezitate, hepatită.
Endocrin: pancreas
Sare: Silica

Săgetătorul este guvernat de Jupiter şi este poate cel mai sănătos semn zodiacal. Rare ori îl vei auzi plângându-se de probleme de sănătate şi chiar dacă răceşte, va zace 24 de ore dar apoi va fi în picioare gata de treabă. Jupiter, planeta guvernator, le dă vigoare şi îi favorizează în ce priveşte sănătatea.
Face parte din categoria semnelor mutabile şi de aceea este expansiv, recunoscut pentru bonomia, entuziasmul şi energia pe care o împrăştie cu dezinvoltură în stânga şi în dreapta. Spiritual este însetat de cunoaştere şi caută noi orizonturi. Iubeşte călătoriile, provocările şi sportul.
Din punct de vedere anatomic, Săgetătorul corespunde coapselor şi şoldurilor, având astfel în guvernarea sa: osul iliac, femurul, osul sacru, nervul sciatic, vena safenă. Din punct de vedere fiziologic are în grijă procesul expiraţiei pulmonare, respiraţia sacadată şi superficială este sindromul caracteristic Săgetătorului şi Gemenilor, zodia polară. Deci, dacă nu învăţaţi să respiraţi adânc veţi avea serioase probleme de sănătate. Frecvent, nativele Săgetător vor avea coapsele mari şi şolduri proeminente.
Pentru că sunt guvernaţi de Jupiter prin funcţia de stocare a grăsimilor la nivelul ficatului, Săgetătorii pot fi extrem de indulgenţi cu ei însăşi când este vorba despre mâncare şi băutură. Urmările festinelor se regăsesc în durerile artritice care afectează şoldurile dar şi în problemele ficatului – colesterol,  steatoză, ciroza şi chiar cancerul hepatic.
Asemenea celorlalte semne de Foc, Berbec şi Leu, şi Săgetătorul este asociat frecvent cu febra.
Greutatea le va da de furcă odată cu înaintarea în vârstă şi nu vor putea face nimic să oprească această degenerare. Un singur lucru trebuie specificat, predispoziţia spre rănire - feselor, fracturi de bazin sau de femur ş.a.
În mod normal, bolile tipice acestui semn ating coapsele şi şoldurile, cele mai multe lovituri sau accidentări le au în această regiune. Rănirea este asociată frecvent cu sporturile care le implică cum ar fi, de exemplu, călăria, cursa cu obstacole ş.a. Durerea sciatică este pusă în legătură cu acest semn de foc de foarte multă vreme, orice inflamaţie a acestui nerv care inervează zona spinală dorsală, vă poate da dureri la propriu, pentru că aceasta se reflectă în regiunea pelviană dorsală şi de-a lungul piciorului până în călcâi. Pentru Săgetători, sciatica este o problemă serioasă, deoarece periodic se vor confrunta cu ea.

Gradele cu risc de boală ale Săgetătorului
(după Judith Hill și C.H.Cornell)
   2 -  3 gr   – susceptibilitate la boli contagioase
   3 – 4 gr   – apendicită
   6 – 7 gr   -  pneumopatii
10 – 11 gr   – febră tifoidă
16 – 17 gr   – sciatică, AIDS (cf. Bob Millard &
                       Jerry Boskovitch)
19 – 20 gr  – sensibilitate pulmonară la fumul de
                        ţigare
21 – 22 gr  – balbism (bâlbâială)
22 – 23 gr  – apendicită
25 – 26 gr  – neurastenie, gută, orbire
28 – 29 gr  – vedere slabă, tuberculoză


Fișă de lucru: - Peşti

Categorie elementară: apă
Mod de exprimare: rece, umed
Mod vibratoriu: mutabil
Temperament: flegmatic, subsanguinic
Gen: feminin
Tip: nocturn
Anatomic: tălpile picioarelor, limfa şi sistemul limfatic, dudenul (împreună cu semnul Fecioarei), sângele (împreună cu Luna, Marte şi semnul Vărsător), degetele picioarelor, călcâiele.
Muşchi:micul extensor şi micul flexor ale degetelor de la picioare, abductor al degetului mare , accesor şi flexor ale degetelor de la picioare.
Artere: plantară internă şi externă, tarsială şi metatarsială.
Vene: plantară externă (tălpile)
Oase: tarsiene, metatarsiene, falangele, maleola, talus, halucele, calcaneul (împreună cu semnul Vărsător)
Boli: gută, tumori limfatice, retenţie de apă, edeme ale labelor picioarelor, deformarea picioarelor (monturi), infecţii virale, mucozităţi din abundenţă,  probleme pulmonare, alcoolism, boli psihosomatice, picior plat.
Endocrin: timus (alături de Neptun şi semnul Leu)
Sare: Ferrum Phosphate

Peşti sunt al treilea semn al triadei de Apă şi al doisprezecelea semn al zodiacului, guvernat de Jupiter şi Neptun. (Unii astrologi îl includ şi pe Chiron ca guvernator – n.a.). Pentru Peşti, sănătatea stă sub semnul structurii emoţionale. Este unul dintre cele mai sensibile semne din zodiac alături de Rac şi de Scorpion şi sănătatea sa este direcţionată direct de sentimente.
În general Peştii sunt recunoscuţi pentru disiparea afectivităţii. Pentru că însemnul grafic include doi peşti, zodia a fost asociată picioarelor. Le plac plimbările în răsărit de soare sau la apusul acestuia. Armonia cu sine însuşi se datorează unor instincte foarte bine stăpânite cât şi propriei cunoaşterii.
Este adevărat însă că reprezentarea sugerează un peşte care merge în josul apei şi un altul care merge în sus-ul apei. Se spune că de fapt reprezentarea ar sugera dilema omului pus să aleagă între divin şi pământean, între aspiraţia spirituală şi bogăţia materială. Combinaţia dintre Apă şi expansivitatea lui Jupiter şi dispersia lui Neptun, dau nativului adevărate puteri extrasenzoriale dar şi de vindecător, prin Chiron. Nu întâmplător întâlnim foarte mulţi Peşti printre adepţii şi practicanţii terapiilor alternative.
De regulă, bolile Peştilor se situează în regiunea inferioară a picioarelor şi amintim din patologia acestora artrita, guta, ulcerul varicos şi degerăturile. Ca semn de apă şi Peştii sunt legaţi de lichidele din organism – bronşita, bronşiolita, astmul, bronşita astmatiformă.
Pe de altă parte, Peştii sunt direct conectaţi cu picioarele, mai precis cu regiunea plantară (labele picioarelor). Lovituri, răniri, tăieturi, julituri şi chiar intervenţii chirurgicale la acest nivel sunt tipice Peştilor. Circulaţia periferică proastă, celebrele picioare reci stau tot sub patronajul Peştilor, în timp ce datorită lui Neptun, semnul Peştilor este asociat cu bolile psihice iar împreună cu Jupiter, cu bolile neurologice. Mulţi nativi Peşti au probleme cu bătăturile, ca să nu mai spunem că platfusul sau piciorul de atlet este cel mai des întâlnit la nativii acestui semn.
Iată nativii care sunt puşi la pământ de o simplă gripă sau răceala. Sistemul lor limfatic este cel mai uşor de lovit. Muşchii sunt inima sistemului limfatic, deci exerciţiile fizice sunt mai mult decât indicate pentru ei. Apa este mediul lor, deci înotul este cea mai bună cale pentru a întreţine sistemul limfatic. E ca şi cum Peştii ar putea conversa cu trupul lor, mediat de tălpile picioarelor sprijinite pe pământ.  Meditaţia şi yoga îi sunt benefice, după cum şi înotul care îi poate aduce mari satisfacţii.

Gradele cu risc de boală ale Peştilor
(după Judith Hill și C.H.Cornell)
  3 – 4 gr     -  apendicită
  4 – 5 gr     -  astm
  9 – 10 gr   -  febră reumatică
11 – 12 gr    -  maladia Bright
19 – 20       -  tulburări digestive provocate de un
                        mod de alimentaţie vicios
21 – 22 gr  -  febră tifoidă
22 – 24 gr  -  febră, apendictomie
25 – 26 gr   -  gută, cancer, neurastenie,
                         insuficienţă imunitară
27 – 28 gr  -  eczeme, maladia Birght, pielonefrită acută
28 – 29 gr  -  diabet, hipoglicemie, hemoragii cu
                        distrugerea elementelor figurate, în
                         bolile sângelui, depresie
29 – 30 gr  -  boli ale sângelui, insuficienţă
                         respiratorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu