sâmbătă, 23 octombrie 2010

Jupiter

Cu Jupiter şi Saturn, planete a căror cicluri sunt din ce în ce mai lungi, deschidem drum planetelor transpersonale cele care supraveghează creşterea şi dezvoltarea organismului. Totodată, cele două planete reglează şi păstrează echilibrul metabolic al organismului.


Categorie elementară: Foc
Exaltat: Rac
Domiciliu: Săgetător, Peşti
În cădere: Gemeni, Fecioară
În exil: Capricorn
În armonie: Berbec, Scorpion
Mod de exprimare: cald şi umed
Mod vibratoriu: mutabil
Temperament: sanguin
Fiziologic: ciclul creşterii, schimbările din adolescenţă, metabolismul carbohidraţilor, maturizare, protecţie, reglare metabolică – digestia, asimilarea şi eliminarea toxinelor hepatice, nutriţia şi asimilarea, implicat în producerea bilei, procesul respiraţie-inspiraţie. 
Anatomic: ficatul, circulaţia arterială, pancreasul, nervul sciatic, aparatul locomotor, peritoneu, pleură, meninge, plămâni, cutia toracică. 
Boli: obezitate, tulbuări hepatice prin hipertrofierea ficatului şi a splinei, dispepsii, reflux grastro-esofagian, ulcer gastric, pancreatita, ciroza, boli pulmonare acute, edeme şi tumefierea articulaţiilor, probleme biliare, grăsimile din sânge, anemia, diabetul (împreună cu Venus).
Endocrin: lobul posterior al hipofizei şi pancreasul endocrin
Minerale: magneziu, zinc, crom, sulf.
Vitamine: B2, B5, B6, B12, B15, E, F
Biolelemente: cholină, niacină, coenzima Q10, lecitină, carnitină, biotină, inozitol
Medical: echilibrul funcţiilor metabolice şi creşterea

Jupiter este în domiciliu în Săgetător şi Peşti, semne pe care le guvernează. Este în cădere în Gemeni şi în Fecioară, semnele opozabile celor pe care le guvernează. Este exaltat în Rac şi bineînţeles, în cădere în Capricorn. Natura lui Jupiter este fierbinte şi umedă ca şi acelorlalte elemente de foc.             
În mod normal Jupiter guvernează plămânii şi în acelaşi timp şi cutia toracică.  În procesul respiraţie/inspiraţie, cutia toracică prinde volum şi aerul este adus în organism pentru a fi purificat şi apoi împrăştiat în tot organismul. Ficatul care este cel mai mare organ, situat imediat sub cutia toracică în partea superioară dreaptă este  de asemenea, guvernat de Jupiter. Ficatul are un rol important în reglarea proceselor fiziologice în care este implicat sângele.
Tradiţional, rolul lui Jupiter în ce priveşte ficatul este acela de a păstra echilibrul dintre elementele care compun sângele şi prin acesta de a asigura circuitul fluidului vital prin întreg organismul. Totodată, Jupiter este conectat cu circulaţia sângelui prin artere şi reţeaua de capilare.
De asemenea, Jupiter răspunde de transportul oxigenului din aerul inspirat, filtrat de plămâni, la ţesuturi pentru ca metabolismul celular să se producă în cele mai bune condiţii. Importanţa acestei funcţii este demonstrată de faptul că celulele creierului nu pot trăi fără oxigen mai mult de câteva minute. Natura fierbinte şiu umedă a lui Jupiter mai este pusă în legătură şi cu digestia care se desfăşoară  pe tractul gastro-intestinal, începe în gură şi se termină la nivelul intestinului gros.
În general, bolile jupiteriene sunt caracterizate de natura sa elementară – căldura şi umezeala, ceea ce duce în cazul excesului la o vitalitate fără precedent. Din acest motiv bolile jupiteriene pot fi severe dar de scurtă durată, după care bolnavul se simte bine multă vreme.
Săgetătorii au nevoie de mişcare aşa cum au nevoie de apă deşi le vine foarte greu să facă acest lucru, de aceea încă din copilărie au tendinţa de a începe să adune kilograme. Din nefericire, femeile Săgetător se confruntă la maturitate cu depuneri de grăsime în zona coapselor şi a şoldurilor ca să nu mai spun că afecţiunea frecventă cu care se confruntă, de astă dată, toţi Săgetătorii, şi anume sciatica, artrita coapselor şi guta care în timp, dau probleme cu mersul
Bolile asociate lui Jupiter sunt, cum era de aşteptat, cele legate de plămâni şi includ inflamaţii cum sunt pneumonia, cu întreg cortegiul de neplăceri pe care îl induce – tuse, febră, spută, hemoptizia sau tusea cu sânge, dificultăţi respiratorii sau pleurezia.
Problemele ficatului sunt şi ele sub semn jupiterian – hepatita, ciroza sau icterul care acompaniază de multe ori hepatita, drept efect al deversării sucurilor hepatice în sânge.
Circulaţia periferică proastă însoţită de edeme, umflarea articulaţiilor, crampele musculare şi mâncărimi ale pielii(când cantitatea de acid uric sau de bilirubină din sânge este prea mare) sau infecţiile din organism care pot duce la septicemie ori toxemie, pot fi puse tot pe seama lui Jupiter.
Din punct de vedere hormonal influenţa lui Jupiter se reseminte la nivelul hipotalamusului a  a hipofizei - cunoscută sub denumirea de glanda maestru care reglează producţia de hormoni şi creşterea, el fiind stăpânul secreției de hormoni, în general. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu