luni, 18 octombrie 2010

Marte

Categorie elementară: foc
Exaltat: Capricorn
Domiciliu: Berbec, Scorpion
În cădere: Rac
În exil: Balanţă, Taur
În armonie: Leu, Săgetător
Mod de exprimare: cald şi uscat
Mod vibratoriu: cardinal
Temperament: coleric
Fiziologic: mirosul, stres, arderile din organism, digestia - secreţiile gastrice, activitatea fizică, răspunsul la excitaţia sexuală, sistemul reproductiv masculin (alături de Pluto), imunitatea celulară şi răspunsul imunitar,  produşii de metabolism, de energia pe care o degajă aceştia, împreună cu Pluto şi Venus răspunde de funcţia reproductivă, dar de astă dată la bărbat, de slăbiciunea indusă de boală, de accidentele musculare, de ciclul menstrual.
Anatomie: capul, craniul, cerebelul, nasul, hemoglobina şi sângele, muşchii, organul sexual masclin, bila, urechea stângă, ochiul stâng, maxilarul, sinusurile, creierul, cerebelul, trunchiul cerebral.
Boli: anevrisme sau chisturi, sistemul muscular striat, organele genitale externe, nasul, arterele de calibru mic , hematiile, hipertensiune arterială, rănile prin ardere, băşicile, ulcer, dureri de cap violente, atacul cerebral, acnee, psoriazis, infecţii acute, meningită, dermatita seboreică ş.a., , iritaţii, ulceraţii, febre, colica biliară, endometrită, bolile mintale care au ca formă de manifestare violenţa cum este deliruium tremens, ameţeli, depresii mai ales atunci când este conjunct cu Saturn, irascibilitate, fracturi osoase, hemoragii, avorturi, tulburări menstruale, reumatism acut, boli venerice ( împreună cu Venus).
Endocrin: suprarenale, adrenalina
Minerale: fier, magneziu, cupru, zinc
Vitamine: B1, B12, B6, B2, E, K, C.
Bioelemente: niacină, acid folic, octacosanol, acidul para-amino-benzoic, bioflavonoide, caroten, carnitină, pancreatină
Medical: evoluţia acută a bolii, stimularea, acţiunea, răspunsul organismului la boală.

Marte este în domiciliu în Berbec şi în Scorpion, semne pe care le guvernează. În exil se află în Balanţă şi respectiv în Taur, semnele pereche ale Berbecului şi Scorpionului. Este exaltat în Capricorn şi în cădere, normal, în Rac. Natura lui Marte este caldă şi umedă în acord cu elementul şi cu celelalte planete din de Foc.
În mod special se poate spune despre Marte că este cel care are în grijă pietrele de la fiere, acel mic sac ataşat ficatului, unde se formează bila, secreţie care mai apoi se varsă în duoden în timpul digestiei. Marte ca şi Saturn are în subordine auzul, în particular, urechea stângă, după cum guvernează şi organele sexuale masculine inclusiv penisul şi testiculele.
Caracteristica generală a bolilor guvernate de Marte sunt cele de natură acută, care generează febră cu devitalizare şi cu zăcut la pat. Cele mai frecvente boi marţiene sunt legate de febră mare cu transpiraţii şi care generează deshidratarea şi o sete de nepotolit. Aşa se face că Marte este legat şi de febra generată de inflamaţii diverse, de la cele de natură traumatică la cele de natură infecţioasă.
În schimb, în contrast cu Saturn, când boala evoluează lent, cele guvernate de Marte, sunt, aşa cum aminteam mai sus, acute. Aceste boli se rezolvă repede iar pacientul se recuperează rapid, dar când boala este de natură infecţioasă poate evolua spre un deznodământ fatal.
Bolile asociate lui Marte sunt cele legate de bilă, fiere, ca atunci când este inflamată cum se întâmplă în colecistite sau în blocarea canalelor prin care bila se revarsă în duoden, cu pietre, când vorbim despre litiază biliară.
Emoţional, Marte este legat de violenţă, de furie. Furia mocnită poate genera la aceşti nativi, tensiuni nervoase care pot duce la pripeală, la izbucniri necontrolate, la purtări nebuneşti. Dacă aceste tensiuni ating paroxismul ele pot cauza hipertensiune, atacuri cerebral, dureri de cap violente, ulcer sau colică biliară. Faptul că aceste tensiuni se exprimă atât de violent a făcut ca, din vechime, Marte să fie asociat furiei fierului şi focului, aluzie la războaie şi revolte.
Aşa se face că Marte mai este asociat arsurilor de tot felul, băşicilor rezultate, rănilor şi tăieturilor. Totodată, pentru că este simbolul masculinităţii active, Marte este în relaţie cu tot ce înseamnă inflamaţie a organelor genitale masculine. Ca să nu mai spunem că el poate genera erupţii cutanate cum este dermatita seboreică, dermatita de contact, acneea şi psoriazisul şi de aceea era conectat cu erupţiile sângerânde cunoscute sub numele de Focul Sf. Anton, care apăreau ca urmare a otrăvirii care în Evul Mediu era o armă redutabilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu