sâmbătă, 23 octombrie 2010

Saturn

Categorie elementară: pământ
Exaltat: Balanţă
Domiciliu: Capricorn, Vărsător  
În cădere: Berbec 
În exil: Rac, Leu
În armonie: Taur, Fecioară, Gemeni
Mod de exprimare: uscat şi rece 
Mod vibratoriu: cardinal
Temperament: melancolic 
Fiziologic:are funcţie retentivă, răspunde de metabolismul mineralelor în special al calciului, stabilizator organic, implicat în formarea oaselor, artiulaţiilor şi a ţesutului conjunctiv (de legătură), procesul de maturizare şi de îmbătrânire. Detemină schimbul de calciu din organism, fenomenele de cristalizare, procesele de reparaţie, de cicatrizare, calcitonina), dureri de dinţi, de orice fel, probleme respiratorii împreună cu Mercur, dureri musculare. 
Anatomic: pielea, părul, unghiile, dinţi, ureche internă, splină, oase, articulaţii, receptorul auditiv, urechea internă, implicit echilibrul. 
Boli: astenie, hipofuncţia splinei, litiazele de orice fel – biliară, renală, pancreatică, flandulară ş.a., îmbătrânire prematură, depresii, anorexie, fragilitatea oaselor, gută, artroze, stenoze, artrite ş.a.,fracturi, dislocări, dureri de dinţi şi de oase datorate unor tumori sau artritei, parodontopatiile, ulceraţii, constipaţie, meteosensibilitate, erupţii cutanate, dermatoze de contact, astm, bronită cronică, pneumonia ş.a., demenţa senilă cu formele sale terminale – Alzheimer, tulburări nervoase – depresia, melancolia, flatulenţa, vezica urinară, rect şi anus împreună cu Pluto, de tendinite, bursite. 
Endocrin: paratiroidele (secreţia de calcitonină)
Minerale: calciu, fosfor, magnesiu, seleniu 
Vitamine: A, C, D şi P 
Bioelemente: - 
Medical: răspunde de tot ce înseamnă deficienţă, scădere, lipsă, hipofuncţie, scleroză, auzul ca simţ, procesele de degenerescenţă.

Saturn este în domiciliu în Capricorn şi Vărsător, semne pe care le guvernează. Este în exil în Rac şi Leu, semnele opozabile ale celor amintite, se exaltă în Balanţă şi este în cădere în Berbec.
În mare, Saturn guvernează oasele şi scheletul care constituie baza pe care ţesuturile se inserează. De asemenea, dinţii sunt asociaţi lui Saturn. Ca organ Saturn are în grijă  splina şi auzul dar şi urechea internă, rolul său fiind legat echilibrul organismului. În particular, Saturn guvernează urechea dreaptă în timp ce Marte o guvernează pe cea stângă.
În general, bolile saturniene sunt cele legate de frig şi umezeală, când organismul pare secătuit de forţă şi de vitalitate. Diminuarea forţei vitale înseamnă face organismul susceptibil la boală foarte greu, Saturn fiind renumit pentru rezistenţa pe care o dă nativului, însă boala macină încet şi sigur. Sunt boli saturniene care se pot finaliza doar odată cu moartea. De aceea numele acestor boli provin de la grecescul Kronos, vechiul nume al lui Saturn.
Bolile asociate lui Saturn sunt legate de splină care în fază cronică de boală poate afecta şi ficatul. Pe de altă parte, Saturn este legat de boli care afectează oasele şi dinţii. Saturn mai este asociat cu surzenia, ameţeala şi tinitusul sau ţiuitul din urechi, mai precis în cea dreaptă.
Saturn este legat şi de blocajele şi obstrucţiile din organism, cum se întâmplă în cazul tulburărilor digestive de gen constipaţie suferinţă care este însoţită de cele mai multe ori de formarea hemoroizilor. Mergând mai departe, constipaţia implică componenta psihică şi îl face pe suferind să devină depresiv ca urmare a digestiei lente şi a evacuării încetinite a deşeurilor alimentare. La fel, când facem intoxicaţii alimentare sau alergii la alimente ne umplem de bubiţe. Această erupţie cutanată este pusă tot pe seama lui Saturn.
Vorbind despre sânge să spunem că Saturn este implicat cu mecanismul formării cheagurilor în sânge, cheaguri care se mai numesc şi trombi şi în consecinţă, Saturn este legat de atacul cerebral şi cel de inimă, când complicaţii ale acestora duc la paralizii, acele tulburări ale pierderii controlului asupra organismului.
Când vorbim despre plămâni, Saturn este legat de secreţia flegmei, secreţie care umple bronhiile şi face respiraţia înecăcioasă. Secreţia obstrucţionează apoi căile respiratorii şi fac respiraţia dificilă. De aceea boli ca astmul, bronşita cronică şi pneumonia sunt legate de Saturn.
Formarea pietrelor la rinichi ţine tot de latura saturniană a bolii. Formarea acestora este strâns legată cu pierderea calciului din oase cauzând porozitatea acestora şi formând în acelaşi timp calculii renali. În funcţie de mărimea acestor formaţiuni, rinichii se pot bloca. Neeliminarea toxinelor din organism poate duce la gută şi la artrită.
Emoţional, Saturn este legat de teamă. Impactul fricii asupra individului are nenumărate forme de la agitaţie şi tremurături cauzate de supralicitarea sistemului nervos la apatie şi depresie. Frica intensă poate duce la obsesii şi fixaţii dar şi la incapacitatea de a ne coordona mişcările sau pur şi simplu la blocaj, la imposibilitatea de mişcare sau la imposibilitatea de a găsi o cale să iasă din starea respectivă. Mulţi dintre aceştia nu pot vorbi despre aceste dificultăţi pe care le întâmpină. Frica şi conştientizarea acesteia poate duce la blocarea circulaţiei forţei vitale urmat de stopul cardiac. Cu asemenea stări, organismul devine, cu timpul, vulnerabil la diverse forme de cancer şi la deficienţe ale sistemului imunitar.  De aceea, la bărbaţi, depresia poate induce impotenţa, de exemplu.
În Evul Mediu planetele exterioare Uranus, Neptun şi Pluto nu erau încă descoperite aşa că Saturn era considerată planeta cea mai îndepărtată care putea fi zărită de pe pământ. Din această cauză Saturn care inspira teamă şi nelinişte a fost numit Marele Malefic, planeta învăluită în mister şi întuneric şi de aceea se spunea că aduce durere, tristeţe şi restricţii în viaţa noastră. Astăzi avem o vedere diferită asupra lui Saturn, deşi unele poveşti continuă să insiste asupra laturii întunecate a acestei planete.
Ea continuă să se arate o planetă tăcută, puternică şi adesea limitativă datorită efectelor constrictive şi condensatoare asupra energiei fiecăruia. Dar ea este dintr-o altă perspectivă o planetă care ne ajută să ne focalizăm şi să ne concentrăm energiile, ne ajută să fim de neclintit şi perseverenţi în ceea ce priveşte scopurile pe care le vrem materializate. Ca şi Jupiter căruia i se spune Marele Benefic pentru că ne ajută să ne înaripăm visele şi ne întinde aripile spre viaţă, Saturn ne ajută să ne clădim o bază pe care să se fundamenteze apoi visele şi dorinţele noastre. Iar cele două planete, au din acest punct de vedere, un numitor comun: ne ajută să ne cunoaştem trecutul pentru a trăi viitorul şi pentru a avea o sănătate pe măsură.
În astrologia medicală, Saturn este legat, în mare, de piele, dinţi şi oase. Aceste părţi ale anatomiei noastre sunt dacă le privim cu atenţie, fundamentul sănătăţii noastre. Pielea este un mecanism de bază care protejează organismul de agresiunile fizice dinspre exterior. Ea ne protejează de infecţii şi de boli. Când pielea este sănătoasă, ea are un aspect lucios, plăcut, este caldă şi moale asemănătoare petalelor unei flori deoarece este bine hidratată.
Dinţii fac parte dintr-un mecanism la fel de important, cel al masticaţiei şi al digestiei cu ajutorul cărora alimentele sunt mărunţite, transformate în particule care pot fi asimilate. Când avem probleme dentare nu putem mânca cum trebuie ceea ce afectează digestia şi prin aceasta integritatea organismului. Scheletul ne ajută la poziţionarea în spaţiu şi implicit pune umărul la sănătatea noastră. Fără sănătatea oaselor care compun scheletul, rezistenţa organismului în faţa bolilor nu ar fi posibilă şi devenim sensibili la atacurile exterioare.
Atunci când Saturn tranzitează punctele puternice din harta noastră, este un moment de limitare dar şi de consolidare în acelaşi timp. Este vorba despre regiunile anatomice în care putem simţi influenţa lui Saturn – oase, dinţi, piele dar şi procese degenerative de car habar nu avem pot fi scoase la iveală, mai ales când Saturn trece peste Pluto şi când ies la iveală diferite forme de cancer, unele în fază incipientă şi deci pot fi stopate. Posibil, de asemenea ca aceste treceri să producă întoarceri în timp, o erupţie pe piele, de la acnee la dermatită, sau ne simţim trişti, singuri şi părăsiţi. Deşi de multe ori avem o imagine negativă a acestor experienţe, ele pot fi în realitate deosebit de profund transformatoare în timp. 
Când suntem întrebaţi prea târziu despre starea de sănătate, suntem de fapt, forţaţi să recunoaştem compromise şi concesii făcute cu propria noastră sănătate şi felul în care am trăit ori am dat importanţă sănătăţii noastre. Dacă suntem genul de oameni care îşi sacrifică sănătate pentru mai ştiu eu ce interese, ne mişcăm prea repede ca să reparăm urmările unui mod de viaţă vicios, acum este momentul să cultivăm răbdarea şi să dăm atenţie sănătăţii noastre. O alimentaţie sănătoasă sau timpul pe care îl sacrificăm să preparăm o mâncare sănătoasă, atunci faceţi-vă timp să daţi un ocol şi casei, verificaţi-vă garderoba pe îndelete, faceţi yoga, meditaţi, coborâţi în interiorul vostru şi astfel coborâţi cu picioarele pe pământ, deveniţi realişti şi atenţi la ceea ce este în jurul vostru. Deşi pare un duşman tăcut, Saturn poate deveni aliatul nostru de-a lungul vremii. 
Saturn ne învaţă că toate acţiunile noastre sunt importante şi când avem timp coborâţi încet şi liniştit în voi şi veţi vedea că tot ceea ce era siguranţă sau certitudine până acum două minute se poate transforma în cea mai mare incertitudine. De ce? Saturn ne obligă să gândim, mai mult să evaluăm consecinţele acţiunilor noastre. Abia acum, când decelăm între ceea ce este important şi ceea ce este balast, ne construim lumea interioară iar viaţa noastră devine mai stabilă.
Saturn poate să ne înveţe să mutăm centru de greutate a nevoilor noastre, încet şi sigur, printr-o simplă meditaţie şi în acest fel să dăm mai multă atenţie felului în care ne protejăm sănătatea. De exemplu, exerciţiul aerobic regulat va ajuta la eliminarea toxinelor din organism şi să dăm astfel o nouă viaţă pielii noastre. Exerciţiile ajută în aceeaşi măsură întărirea oaselor care odată cu trecerea timpului devin mai uşor de rupt, mai fragile. Yoga este o cale excelentă pentru detoxifierea, la propriu şi la figurat, a organismului, întăreşte muşchii care devin astfel protectorii integrităţii structurale a scheletului. Activităţile în aer liber, mersul pe jos sau grădinăritul, poate rezolva multe din problemele saturniene. Soarele risipeşte melancolia iar aerul curat ajută la curăţarea pielii noastre. Activităţile regulate, desfăşurate pe îndelete sunt un atuu pentru o sănătate de fier.
Când lucraţi cu Saturn, vă este de ajutor dacă priviţi planeta ca pe un bătrân, un dascăl înţelept. Multe lucruri vă spune el, sunt mai restrictive deoarece reclamă mai multă disciplină. Dar în prezent, acest venerabil învăţător încearcă cu adevărat să ne înveţe să ne bucurăm de viaţă cu calm şi încredere, nu doar în goană, pe fugă. Când facem pace cu noi înşine şi ne facem timp pentru a crea o bază stabilă, ranforsăm o constituţie puternică capabilă să ne ducă spre longevitate prin sănătate. Imaginaţi-vă că sunteţi un tâmplar care îşi renovează casa pentru prima oară. Dar pentru a face acest lucru are nevoie de materiale şi trebuie să le aleagă pe cele mai potrivite. Cu cât analizaţi mai atent, veţi găsi mai repede materialul de care aveţi nevoie. Aşa vă construiţi interior şi voi, ca pe o casă.
Când vorbim despre sănătate o putem face pe căi similare. Cu calm şi atenţie, cu materialele necesare şi uneltele de bază, putem să dezvoltăm şi să alimentăm ideea de sănătate. Când vorbim despre astrologie, găsim la o planetă, elementele esenţiale pentru a dezvolta calităţile amintite anterior. Saturn aduce o cunoaştere adâncă a acestor restricţii şi limitări, dar el este, de asemenea, puternic prin încetineala cu care acţionează şi prin energia deliberată pe care o pune la bătaie, ajutându-ne să dobândim înţelepciunea, despre care se vorbea în vremurile de demult, pentru o sănătate fără probleme.

3 comentarii:

  1. Stiinta saturniana toti pomenitii saturnalia in darul nostru vesnic de 10.

    RăspundețiȘtergere
  2. psihologie,matematica,romana, avem corecte armata gratuit arieni de 17 eu parinti sot bunici strabunici sora unchi, rude prietene tribunal 1800-vesnic formate vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. sintem lucratori specialisti profesionisti zeloti in bransa cu acte armata integrale comert inventii munca invatatura cum dorim tot suta la suta constienti Arta baroca in justitie tot gratuit muzeal i.g duca eu parinti bunici sot sora unchi strabunici 1800-vesnic[casete negre maline bisericesti notariale vesnic].

    RăspundețiȘtergere