vineri, 28 ianuarie 2011

Despre tulburările digestive

Puțină anatomie...

            Tulburările digestive sunt cele mai frecvente boli ale tractului digestiv.  Ele pornesc de la o simplă dispepsie (senzaţie de disconfort digestiv, care apre după ce mâncăm) sau gastrită (inflamaţia membranei care căptuşeşte stomacul) , colite (procesele inflamatorii ale peretelui intestinului gros, consecinţă unor afecţiuni infecţioase acute specifice -bacteriene, virale, parazitare sau afecţiuni nespecifice inflamatorii sau infecţioase - dentare, amigdaliene, rinofaringiene, colecistice, genitale, ulcerele (atât gastric cât şi duodenal) şi peritonita (inflamarea peritoneului, membrană seroasă subţire care căptuşeşte peretele cavităţii abdomenului şi acoperă organele cuprinse în această cavitate).
Procesul digestiei începe în gură, la nivelul dinţilor şi al mestecării alimentelor, de aceea problemele dinţilor şi cariile sunt adesea implicate în declanşarea problemelor digestive.
Astrologic, sistemul digestiv în întregime, este guvernat de Fecioară și de semnul polar Pești. Stomacul este sub stăpânirea Racului, intestinul subțire ține de Fecioară, duodenul (legătura dintre stomac și intestinul subțire) de Pești, iar colonul de Scorpion.
Problemele din această regiune pot fi observate prin aspectele pe care le fac Saturn sau Marte din Rac cu Soarele, Luna sau Ascendentul. Aceste persoane, de regulă sunt foarte sensibile și timide, emoțiile puternice având impact dur asupra digestiei. Saturn în Rac, de exempl, poate sugera insuficiența acidului clorhidric care intră în componența sucului gastric și care duce adesea la gastrite dar mai ales la ulcere.
Marte în Rac, poate sugera excesul de acid clorhidric, deci aceste persoane trebuie să fie atente la ceea ce mănâncă. Marte stăpânește mușchii și cu el în Fecioară sau Pești, musculatura intestinelor poate fi afectată ceea ce poate conduce la constipație (unul din simptomele constipației este coordonarea dificilă a impulsului nervos motor și implicit a mușchilor în cauză) sau dimpotrivă alte neplăceri cum ar fi spasmele musculare. Marte în Fecioară sau Pești în aspecte grele cu Soarele, Luna, Saturn, Uranus sau Neptun este semnătura astrală pentru ulcerul duodenal. Saturn în Fecioară sau Pești poate aduce alte complicații.
Ulcerul  gastric se poate vedea la cei care suferă de această boală, prin poyiția și aspectele lui Marte sau a lui Saturn în Rac.
Gastritele (inflamarea membranei care căptușește stomacul în interior) pot duce la ulcer, tulburări digestive provocate de acumularea de toxine, se recunosc prin conjuncția Soarelui sau ale Lunii cu Marte aflat în Rac.
Problemele colonului și ale intestinului gros pot fi observate când semnul Scorpionului este implicat prin aspecte dure sau Pluto extrem de puternic în tema natală. Soarele, Luna, Ascendentul, Marte sau Saturn în Scorpion în aspecte grele cu Marte sau Pluto este adesea, semnătura astrală pentru colite - de fermentație, de putrefacție ș.a.
În cazul peritonitelor (inflamația membranei care protejează cavitatea abdominală) găsim adesea Soarele, Luna și pe Marte în Fecioară în aspecte tensionate cu Saturn, Uranus, Neptun sau Plut0.

Deci , să recapituălm....

·         Glandele salivare, mucoasa membranei care căptușește limba, gura și buzele, amigdalele, căile respiratorii care se deschid în spatele palatinului sunt guvernate de Taur.
·         Stomacul și pilorul sunt în stăpânirea Racului.
·         Peritoneul, intestinul subțire, vezicula biliară și canalele prin care aceasta își deversează produșii biliari sunt sub semnul Fecioarei.
·         Ca și splina, ficatul este derivat din mugurele duodenal dar are dublă guvernare: Fecioara și Săgetătorul pentru că derivă și din mugurele mesodermului. Posibil acesta să fie raționamentul pentru care ficatul și artera care îl irigă, precum și elementele care formează sângele și măduva osoasă, să fie asociate lui Jupiter. Un alt coguvernator este Mercur care veghează la inervația ficatului. Totuși, un lucru este sigur, din punct de vedere anatomic, această glandă complexă, cum spuneam mai sus este guvernată de Fecioară și de Săgetător, semne, stăpânite la rândul lor de...Mercur și Jupiter!
·         Tot din mugurele duodenal s-a format și pancreasul, tot o glandă mixtă, și canalele prin care acesta își deversează produșii în sânge. În schimb Insulele lui Langerhans, care secretă insulina, sunt stăpânite de Taur.
·         Scorpionul stăpânește intestinul gros care include rectul și sfincterul intern al anusului (sfincterul extern este guvernat de Vărsător deoarece este un mușchi voluntar acționat prin reflex), cecumul și apendicele vermiform.

 Percepţia asupra modului de alimentaţie

        De mai bine de cinci ani s-a remarcat şi în Europa, creşterea interesului pentru rolul grăsimilor alimentare în cadrul regimurilor de menţinere a greutăţii ca o condiţie a stării de sănătate. Motivul era clar şi cu dublă trimitere:  accesul cititorilor la aceste informaţii prin mijloacele mass-media pe de o parte, şi numărul tot mai mare al celor interesaţi de starea de sănătate, pe de alta. Mulţi nutriţionişti au apărut pe posturile naţionale de televiziune, alţii au semnat articole în diverse publicaţii uşor accesibile publicului sau cărţi care s-au transformat în adevărate lovituri de box – office şi au dus la organizarea a nenumărate seminare de profil peste tot în lume, dar mai ales a dus la schimbarea percepţiei asupra modului de alimentaţie.
Regimurile bogate în grăsimi au fost relaţionate cu creşterea alarmantă a diabetului la adulţi din anii 30, a bolilor de inimă din anii 50 şi mai recent, cu coroborarea cercetărilor efectuate peste tot în lume, în urma cărora a rezultat că acestea regimuri sunt factori cauzatori ale diferitelor forme de cancer, mai ales a celui de sân şi de colon.
Exemplul cel mai elocvent este creşterea de la 30 la 80 % a obezităţii în rândurile populaţiei lumii considerate supercivilizate. Cercetările au relevat că majoritatea acestora au o alimentaţie bogată în grăsimi animale în defavoarea multor acizi graşi esenţiali. Şi faptul este cu atât mai îngrijorător cu cât obezitatea face ravagii printre tineri.
Acest interes s-a concentrat mai cu seamă asupra colesterolului conţinut de diverse alimente. Această atitudine a deschis uşor, uşor drum ideii că grăsimile au un impact negativ asupra sănătăţii. Toate acestea erau cunoscute la mijlocul anilor ’70, dar interesul public asupra ideii că sănătatea este o responsabilitate personală nu s-a încetăţenit decât de pe la mijlocul deceniului 9.
Conjuncţia lui Uranus cu Neptun şi Saturn în tranzit în Peşti, din perioada 1993 – 1996. au fost indicatorii conştientizării colective în ce priveşte grăsimile consumate şi metabolizarea acestora, informaţiile privind nutriţia şi a nevoii unui regim de viaţă şi alimentar sănătos.
Majoritatea astrologilor sunt de acord că Neptun este asociat şi cu băuturile alcoolice dar şi cu alterarea stării de conştienţă sub influenţa acestora. Altfel spus, alcoolul (Neptun) este rapid metabolizat în organism, creează un exces (Jupiter) de energie disponibilă care va fi stocată sub formă de grăsimi (Jupiter / Neptun), în afara caloriilor consumate. Se consideră că Jupiter sporeşte sau intensifică orice aspect iar cei care depăşesc greutatea normală precis au un Jupiter dur aspectat în harta natală.
Chiar şi, persoanele masive, cu masă musculară bogată, deşi nu sunt grase, se regăsesc în aspectele lui Jupiter. Unul din aceste indicii este aspectul puternic dintre Jupiter şi Marte sau Jupiter conjunct cu Soarele sau cu Ascendentul. Aceste aspecte receptoare ale unor tranzite obişnuite sugerează activitatea fizică intensă care susţin dezvoltarea musculaturii.
Jupiter conjunct cu Luna poate da indicii asupra unei persoane cu un apetit crescut, nicidecum că ar fi vorba despre alimente bogate în grăsimi.
În orice caz, când Jupiter este în relaţie cu Neptun, de regulă nativul este mai plinuţ ori are probleme cu alcoolul sau îi plac dulciurile care conţin, după cum ştim, grăsimi şi zaharuri. Acestea sunt asociate cu acumularea. Deşi mulţi mănâncă dulciuri sau alimente grase, nu am auzit de cineva care ar mânca prea multă salată. Evident, prezenţ unor aspecte stresante între aceste planete – Jupiter, Luna sau Neptun, atenţionează asupra posibilităţii ca la un moment dat persoana în cauză să aibă probleme cu greutatea, cu colesterolul, cu ficatul ş.a., dealtfel un nativ Săgetător (ficatul) care are un Neptun (grăsimile) disonant în astrogramă, trebuie să fie foarte atent la aspectul hepatic.
Saturn are o natură stabilizatoare şi afinitate crescută pentru Capricorn. Saturn ne arată locul unde se petrece maturizarea, locul unde se structurează şi se disciplinează un anumit comportament. Saturn, de asemenea, sugerează structura fizică a organismului. În 1993, Saturn îşi începea tranzitul prin Peşti, regimurile alimentare se discutau în procente de grăsimi şi nu calorii sau colesterol cum se întâmplă acum. Deşi nutriţioniştii şi dieteticienii au conştientizat mai de mult ideea că grăsimile cu molecule mari sunt cele benefice organismului, ei nu au putut începe o campanie de educaţie sanitară având ca subiect grăsimile bune şi grăsimile rele decât la mijlocul deceniului 9.
Saturn a intrat în Peşti în timpul eclipsei de soare din 21 martie 1993. Dacă se ridică o hartă pentru această dată pe meridianul 0, Greenwich, la ora 14,10 oră la care Saturn intra în semnul Peştilor, vedem că Soarele şi Luna sunt la 0 grade Gemeni, conjucte cu Mercur şi în pătrat cu Saturn.
Pallas era şi ea în Peşti, în Casa a 6-a, Casa sănătăţii, închizând pătratul cu Mercur. Ascendentul momentului era în Balanţă, iar Neptun era conjunct cu Uranus, aspectul avea un orb de 1 grad, în Casa a 4-a, Casa alimentelor din punct de vedere nutriţional. În ciuda faptului că fiecare astrogramă este reprezentativă pentru o imagine asupra lumii (în astrologia mundană), sau asupra nativului când este vorba despre o astrogramă personală, aceasta poate fi interpretată în mod diferit şi la diferite niveluri de înţelegere. Dacă nu ar fi aşa nu am putea avea nici o astrogramă a unei afaceri, a unui oraş, a unei căsătorii sau a unor descoperiri importante.
Conjuncţia dintre Uranus şi Neptun sugerează noutatea în educaţie referitoare la efectul grăsimilor asupra sănătăţii dar şi problemele inerente create de publicarea acestor articole din partea companiilor implicate în industria alimentară, care din 1995 începuseră să introducă în procesele tehnologice edulcoraţi ca substituenţi ai zahărului şi grăsimi vegetale pentru a da un nou gust produselor. Agenţii blocanţi ai grăsimilor au fost aspru criticaţi un an mai târziu şi în 1996 pe când Saturn se afla în ultimele grade din Peşti. Studiile ştiinţifice au indicat posibile legături între aceşti blocanţi ai grăsimilor animale au mărit susceptibilitatea la unele forme de cancer prin absorbţia beta-carotenului în intestine, aceasta scăzând calitatea unui element important prin care imunitatea noastră răspundea bolii. În această perioadă încep să se audă tot mai tare vocile nutriţioniştilor care trag semnal după semnal asupra problemelor de sănătate pe care le induc regimurile pe bază de grăsimi animale şi că un regim fără grăsimi este singura cale de prevenţie a unor boli cronice.
În 1994, Jupiter şi Nordul Nord erau în tranzit prin Scorpion (noi căi de prezervare a sănătăţii) iar în 1995 Jupiter intrând apoi în Săgetător (exersarea noilor regimuri), făcea pătrat cu Saturn, aspecte care prefigurau din ce în ce mai puternic interesul pentru o campanie împotriva obezităţii. În anul următor, în mai toate marile publicaţii ale lumii se ducea o campanie susţinută împotriva regimurilor fără grăsimi. 
În astrograma individuală, casa în care se află Neptun sau semnul Peştilor, Casa a12-a şi oricare planetă aflată acolo şi toate aspectele care se fac între acestea, sunt factori care necestiă o atenţie deosebită în studiul lor pentru ca ajută la descifrarea mecanismului prin care grăsimile sunt absorbite de organism şi duc la formarea unei imagini asupra stării de sănătate a nativului.
De exemplu, Neptun aflat în Casa a 4-a care face un aspect puternic cu Saturn provoacă un dezechilibru fie prin problemele cu scăderea în greutate, fie cu luarea în greutate, deşi aparent pare că între cele două planete relaţiile sunt armonioase. Excesul din alimentaţie este modul prin care cele două planeta acţionează.
Posibil ca lipsa de voinţă şi pofta de mâncare de nestăpânit, mai ales în faţa unui aliment prezentat de-ţi ia ochii, să îşi aibă originea în felul în care familia a ştiut să cultive nativului ideea de responsabilitate şi de alimentaţie sănătoasă. Acest lucru nu înseamnă că musai părinţii trebui să-şi îmbuibe copiii cu mâncare, deloc, ci că trebuie să le dezvolte acestora obiceiuri alimentare sănătoase. Ori  Neptun şi Saturn pot reprezenta atitudinea faţă de alimentele bogate în grăsimi, în condiţiile în care creşte numărul obezilor sau poate sugera o carenţă de acizi graşi în alimentaţia individului.
Noţiunea de proteină nu defineşte o substanţă chimică ci desemnează o clasă de compuşi chimici care este formată din carbon, hidrogen, oxigen, azot şi sulf. Molecula de proteine este mai mare decât oricare moleculă dintr-o altă substanţă este extrem de complexă conţinând sute de atomi din fiecare element chimic de bază. Abia recent, folosind instrumente electronice de mare fineţe, cercetătorii au început să descifreze tainele moleculei de proteină. Datorită complexităţii structurii proteinei, astrologii nu au prea putut să stabilească astrul care guvernează aceşti compuşi. Pentru aceasta, haideţi să aruncăm o privire asupra proteinelor.
Pentru a înţelege cum decurge digestia este esenţial să înţelegem modul prin care fiecare organism produce propriile proteine care să intre în constituţia amino-acizilor. Să începem cu aminoacizii, şi implicit proteinele, pe care organismul le ia din alimentele pe care le ingerăm. Trebuie spus că noi nu absorbim aceste proteine direct, primo, pentru că ele nu sunt solubile în apă, şi secundo, deoarece combinaţiile de aminoacizi sunt diferite de proteinele din organism.
Proteinele pe care le mâncăm trebuie mai întâi descompuse în particule care intră în combinaţia aminoacizilor, cele care sunt solubile în apă şi totodată, digerabile, şi apoi reasamblate în celulele corpului pentru a forma proteinele care sunt caracteristice speciei umane şi care sunt de altfel tiparul ereditar ancestral.
Nu există doi oameni identici, doar în cazul că sunt clonaţi, iar organismul nostru respinge proteina pe care nu o recunoaşte. Astfel se explică de ce uneori transplantul de organe este respins, cu excepţia celui care este compatibil.
În prima fază a digerării proteinelor care se petrece în stomac, proteina pe care am ingerat-o este descompusă în componentele sale de bază de către acizii din stomac şi diverse enzime digestive cum este pepsina. Enzimele continuă procesul de metabolizare până în intestinul subţire. Spre deosebire de proteine, aminoacizii sunt solubili în apă şi astfel pot fi absorbite în organism prin pereţii intestinului subţire.
Din cei 22 de aminoacizi doar opt sunt consideraţi neesenţiali deoarece organismul are capacitatea să îi sintetizeze din alţi aminoacizi. Dacă un aminoacid neesenţial lipseşte din dieta, organismul este capabil să îl producă. Nu aşa stau lucrurile cu ceilalţi aminoacizi, consideraţi indispensabili, în primul rând pentru că organismul nu are capacitatea de a-I sintetiza.            
Deficienţa, carenţă sau lipsa unui aminoacid esenţial are efecte devastatoare asupra noastră. În primul rând scade tensiunea sanguină, apare digestia deficitară şi constipaţia, se instalează predispoziţia spre răceli de orice fel, scade capacitatea de rezistenţă şi de luptă a organismului, oasele devin friabile şi ruperea lor se produce uşor, se produce retenţia masivă de apă în ţesuturi, părul devine friabil şi se rupe uşor, unghiile devin sfărâmicioase, se instalează astenia musculară şi anemia, asta în afară de cazul în care îngurgităm alimente care conţin cantităţile necesare de proteine esenţiale şi organismul să funcţioneze normal dar din nefericire, şi aceste alimente care conţin prea puţini aminoacizi şi sunt foarte scumpe.
Pe câtă vreme luăm proteinele din carnea de animal sau din plante, reţineţi că singură nici o plantă, legume sau fructe, nu suplineşte aminoacizii de care organismul are nevoie, nici măcar proteina de soia. Iată măcar un motiv pentru care vegetarienii ar trebui să fie atenţi.
Alimentele cu un conţinut ridicat de aminoacizi esenţiali includ produsele lactate cum este laptele şi brânza, dar şi carnea, peştele, carnea de pui şi ouăle. Neîndoielnic, proteinele din plante, cum sunt soia, alunele, nucile, seminţele sau germenii de grâu, conţin întreaga gamă de aminoacizi esenţiali, dar în cantităţi prea mici şi astfel aportul lor nu este de ajuns pentru ca organismul să funcţioneze bine. Astfel dacă decideţi să eliminaţi carnea din alimentaţie, mâncaţi zilnic ouă şi produse lactate.
Cerealele şi legumele (mazărea sau fasolea) sunt şi ele o sursă serioasă de proteine dar au un conţinut foarte scăzut de aminoacizi. Ciupercile, de exemplu, sunt se pare singura legumă, capabile să suplinească destul de bine aminoacizii esenţiali.
Organismul este constituit din proteine foarte simple care se coagulează într-un lanţ care se numeşte aminoacizi. Există 26 de aminoacizi. Sunt cunoscute ca şi compoziţie chimică aproape toţi aminoacizii dar funcţia lor nu este îndeajuns de accesibilă. Aşa cum o comunitate umană să spunem, este identificată după limba vorbită, fiecare specie îşi construieşte propria specificitate de proteine. De exemplu, pe câte vreme carnea de vită şi de porc au la bază proteinele constitutive, gustul lor este diferit pentru că nu este vorba despre acelaşi grup de proteine. Fiecare vieţuitoare este constituită din grupe de aminoacizi de diversitate şi varietate tipică speciei căreia îi aparţine.
Descompunerea proteinelor în aminoacizi este un proces guvernat de Marte, deoarece conform teoriei astro-nutriţioniste,  Marte simbolizează descompunerea unor compuşi chimii complecşi în compuşi simpli. Ca şi acizii, aminoacizii sunt guvernaţi tot de Marte. Recombinarea organică a acestor acizi în proteine este un proces mediat de Venus, pentru că Venus, la rândul ei, simbolizează transformarea unor substanţe simple într-unele complexe. Prin tradiţie, Marte şi Venus simbolizează antagonismul sau opoziţia, în astrologie.
Luându-ne după acest simbolism un argument în plus pentru ceea ce spuneam mai înainte, este perechea Venus – Jupiter, Micul şi Marele Benefic, aşa cum sunt Marte – Saturn, Micul şi Marele Malefic. Jupiter simbolizează finalizarea proceselor venusiene iar Saturn pe cele marţiene. Astfel, înţelegem de ce Jupiter stăpâneşte grăsimile - despre care vom vorbi mai pe larg într-un alt material, şi creşterea în greutate, în timp ce Saturn stăpâneşte pierderile în greutate. Organismul stochează compuşii jupiterieni şi caută să elimine produşii de natură saturniană. Bioxidul de carbon este un produs al respiraţiei guvernat de Saturn, de exemplu.
Pluto care reprezintă ereditatea tuturor proceselor replicative, este cel care controlează finalitatea procesului de recompunere atunci când proteina descompusă este înlocuită cu una nouă. După cum spuneam, Pluto mai stăpâneşte şi nucleul celular cel care conţine tiparul ereditar după care se recombină aminoacizii pentru a forma o nouă proteină. Când se produce o modificare a acestui tipar genetic, metabolismul celular poate determina apariţia unor celule atipice care cu timpul se pot transforma în celule canceroase, procese degenerative de care răspunde Pluto.
Pe urmă nu tot ce face Saturn este rău sau tot ce face Jupiter este bun. Aceste două noţiuni ar trebui eliminate din astrologie. Este benefic faptul că organismul elimină produşii de care nu are nevoie şi este rău când acumulează grăsimi. Saturn cenzurează excesele jupiteriene.
Cărei planete deci, îi vom atribui stăpânirea proteinelor, singurele capabile să menţină viaţa? Pentru a răspunde cât mai corect acestei întrebări să aruncăm o privire asupra exaltării planetelor. Ce planetă este în exaltare în semnele guvernate de Venus, Taur şi Balanţă?
Luna este în exaltare în Taur dar în acelaşi timp ştim că ea guvernează toate fluidele din organism. La fel, este Saturn care este în exaltare în Balanţă şi aceasta guvernează proteinele. Saturn împreună cu Luna, ultima determinând forma corpului care include scheletul, acesta stăpânit de Saturn. Apoi, Saturn este exaltat în Balanţă, semnul lui Venus, în timp ce Marte este exaltat în Capricorn, semnul lui Saturn. Deci Saturn uneşte procesele venusiene şi marţiene dându-le un anume sens.
Soarele guvernează arderile din organism, arderi care duc la o serie de procese chimice, biochimice şi enzimatice. Luna, opozabila Soarelui, exclude căldura excesivă, ea diluează prin apă, şi încetineşte toate arderile, iar transpiraţia face să nu simţim căldura emanată de aceste arderi.
Jupiter care este exaltat în Rac, guvernează grăsimile care de asemenea, încetinesc activitatea fizică dar şi metabolizarea glucozei care este esenţială în producerea energiei. Nu vom putea înţelege procesul metabolismului şi a nutriţiei dacă vom ţine cont doar d de bine şi rău, conotaţii jupiteriene şi saturniene, stabilite de vechii astrologi.

 Tranzitul lunar și obiceiurile alimentare

Luna însă își are rolul ei de mediator care nu poate fi rupt de activitatea lui Mercur. Este dacă vreți un soi de consiliu director în doi în care se dezbat probleme stringente și centrul de comandă de unde se supraveghează bunul mers al lucrurilor. Semnul și casa în care se află Luna simbolizează și afectează atitudinea noastră față de mâncare dar și preferința noastră pentru anumite alimente, felul cum funcționează sistemul endocrin dar și statutsul hormonal de bază al fiecărui nativ. Hormonii activează sistemul energetic propriu care are efect asupra creșterii, dezvoltării și comportamentului fiecăruia.
                Luna exaltă sau frânează. Aceasta este fluxul și refluxul lunar și pentru a înțelege mai bine cum funcționează trebuie să urmărim locul său în semne și în case. Tranzitul ei influențeză puternic procesul digestiei și apetitul. Astfel când Luna trece prin:

·         Casa 1 – răspunsul hormonal este prompt ca și conduita noastră limentară de altfel; aici găsim mâncărurile fierbinți, condimentele dar și mâncărurile iritante și faptul că mulți mâncăm în viteză, alimentele exotice dar și curiozitatea noastră în ce privește alimentația.

·         Casa a 2-a  - busc apetitul alimentar crește și avem tendința de a mânca orice; tot aici găsim nevoia de a îngurgita un anumit frecvent un anumit aliment.

·         Casa a 3-a – caracterizează trecerea bolului alimentar prin tubul digestiv și începutul căii biochimice a enzimelor.

·         Casa a 4-a – dezehilibru hormonal provocat de o alimentație dezordonată, declanșează alergiile alimentare dar și mecanismul de apărare împotriva alimentelor cu potențial alergen.

·         Casa a 5-a – încep să se resimtă dezechilibrele alimentare și la nivelul celorlalte organe cum ar fi de exemplu, inima.

·         Casa a 6-a – găsim diagrama combinațiilor alimentare și hormonale reflectate atât la nivel mental cât și la nivel fizic, al sănătății; de asemenea, alte alergii, procesul digestiei propriu-zise precum și selecția alimentelor pe care le mâncăm.

·         Casa a 7-a – relația noastră cu alimentația și reflexia ei în exterior. Echilibrula alimentar trebuie restabilit.

·         Casa a 8-a – viciile alimentare încep să se regăsească în anemii, vitalitate scăzută, sânge îngroșat, slăbiciune musculară; tot aici se poate purcede la detoxifierea organismului dar avem și posibilitatea de a ne schimba modul de alimentație în favoarea unuia mai sănătos.

·         Casa a 9-a – este vizat ficatul, metabolismul grăsimilor alimentare dar și procesul de detoxifiere a organismului, interațiunea dintre hormoni și enzime.

·         Casa a 10-a – simțim disconfortul bolilor cronice – carii, dureri de articulații, apar crizele de artrită, resimțim dezecilibrele de minerale, în special de calciu, magneziu și seleniu.

·         Casa a 11-a – cere imperios schimbarea modului de alimentație printr-un regim alimentar adecvat.

·         Casa a 12-a – arată dezechilibru hidric, apetit deosebit pentru dulciuri, grăsimi, alcool, tendința spre îngrășare și depresii de pe urma caestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu