duminică, 17 octombrie 2010

Mercur

Categorie elementară: aer

Exaltat: Vărsător
Domiciliu: Gemeni, Fecioară
În cădere: Leu
În exil: Săgetător, Peşti
În armonie: Balanţa
Mod de exprimare: rece şi uscat
Mod vibratoriu: mutabil - flexibil, adaptabil, ambiguu, neliniştit, schimbător.
Temperament: nervos şi meancolic
Fiziologic: transmiterea influxului nervos şi psihicul, schimburile de substanţă la nivel organic, auzul şi vorbirea, de echilibrul interior şi de homeostazie. Transmiterea de informaţii din afară spre înăuntru, receptorii nervoşi la rândul lor, sunt sub stăpânire mercuriană, la fel mecanismele sinaptice dar si mişcarea şi gestica,  schimburile la nivelul capilarelor, circulator, schimburile gazoase la nivel respirator şi dintre membranele celulare.
Anatomie: creier, braţe şi mâini, plamânii, limba, laringe, faringe, sirinx, capilarele sanguine, tiroida (sub aspectul reglării secreţiei cantităţii de hormoni tiroidieni), sistemul nervos central, tulburările psihice, bolile mintale, respiraţia pe nas, mâncatul, vorbitul şi auzul (analizatorii), unele probleme neurologice în care poate fi implicat şi Saturn (boala degenerescentă), memoria, pierderea memoriei, organele din interiorul cutiei toracice, pierderea vocii, muţenie, demenţă.
Boli: ameţelile, convulsiile şi paralizia, tristeţea, melancolia, apatia, halucinaţiile, trăirea imaginară, tulburările intelectuale, bâlbâiala, întârzierea în vorbire ş.a.
Endocrin: relaţiile dintre glandele endocrine şi alături de Venus, tiroida.
Minerale: calciu (împreună cu Saturn), fosfor, magneziu.
Vitamine: B 1, B 12, B 15, D,
Bioelemente: colină şi niacină (împreună cu Soarele)
Medical: în relaţie strânsă cu adaptarea şi procesul evolutiv al bolii

Mercur este în domiciliu în Gemeni şi Fecioară, semne pe care le guvernează. În exil este în Săgetător şi Peşti. Se mai poate spune că Mercur este exaltat în Fecioară şi în cădere în Peşti. Natura lui Mercur este în acord cu natura semnelor de aer adică reprezintă şi el forţa vitală care circulă prin corp.
Bolile mercuriene, de regulă, sunt bolile sistemului nervos, fizice şi mentale, de la boala neurologică care afectează transmiterea influxului nervos de la creier la organe şi prin aceasta tulburând serios funcţionarea sistemului nervos, la boli care afectează sănătatea mentală şi prin aceasta statusul individual în comunitate.
Ca şi guvernator al vorbirii, Mercur răspunde de fapt de buna funcţionare a sistemului nervos motor, materializând ideea de mişcare. Apoi, Mercur mai răspunde şi de tegumente, de piele şi este legat, în special, de receptori şi implicit de senzitivitatea organismului.
În general, bolile mercuriene, sunt cele legate de particularităţile primare ale semnelor de aer cum ar fi cald – rece şi uscat - umed. De aceea ele se împart în două mari categorii:
-          boli neurologice care afectează sistemul nervos motor ca rezultantă a afectării funcţiei cerebrale sau a modului defectuos de transmitere a impulsului nervos și...
-          boli psihice.
Dintre bolile neurologice cele mai frecvente amintim ameţelile, convulsiile şi paralizia; dintre cele psihosomatice putem aminti tristeţea, melancolia, apatia, halucinaţiile, trăirea imaginară, tulburările intelectuale, anxietatea, pesimismul, delirul, nimfomania ş.a.
Din punct de vedere al sistemului nervos poziţia lui Mercur în horoscopul fiecăruia indică sănătatea şi rezistenţa sistemului nervos în lupta cu stresul, cu oboseala şi cu efortul.
Sistemul nervos duce informaţiile privitoare la organismul la creier dar şi comenzile creierului privind funcţionarea organismului, procesul purtând numele de feed-back. În afară de acest lucru, Mercur mai este răspunzător şi de modul cum sintetizăm informaţiile şi prin aceasta el este factorul de legătură între procesele organice şi sistemele anatomice. Unul din aceste mecanisme, de exemplu, este respiraţia guvernată tot de Mercur.
Mercur ca şi Luna este legat de buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos. Dacă ar fi să vizualizăm relaţia  ar trebui să ne închipuim circulaţia impulsului nervos. Iată de ce Mercur reprezintă experienţa mentalului în special, raţiunea, şi deci, vorbind la obiect, reprezintă acea parte a sistemului nervos care se află sub controlul conştientului.
Pe de altă parte, Mercur guvernează limba şi, in extenso, vocea. Vorbirea este şi ea legată de Mercur, cuvântul limbaj, de exemplu, provine din latinescul lingua care înseamnă…limbă. Ideea este că limba prin articularea sunetelor dă formă cuvântului. De asemenea, Mercur guvernează braţele, mâinile, picioarele şi labele picioarelor.
Dintre problemele neurologice amintim ameţeala, convulsiile, paralizia, sciatica, boala Parkinson şi tulburările respiratorii. Aceste probleme au impact asupra comunicării, puterii de concentrare şi memoriei şi duc frecvent la stări tensionate şi la nervozitate. Astfel că Mercur, în calitatea sa de maestru al interconexiunilor, este frecvent obligat să medieze între tulburările neurologice şi cele de natură mentală.
Semnul şi locul pe care îl ocupă Mercur în harta natală dă indicaţii asupra sistemului nervos, dacă vor fi probleme sau dacă trebuie să fim atenţi la anumite aspecte din viaţa noastră, chiar la modul nostru de a reacţiona vis-a-vis de evenimente, conjuncturi, stări etc. De asemenea, poziţia sa poate sugera şi ce măsuri de siguranţă să ne luăm, cum să prevenim şi să tratăm eventuala boală.
Mercur trebuie privit ca o planetă cameleon, el dând culoare vieţii prin uşurinţa care cu care intră în aspecte cu celelalte planete. Astfel că mesajul mercurian poate fi cu uşurinţă decodificat şi condus prin proces mental.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu