marți, 14 septembrie 2010

Legăturile simbolice şi boala

Probabilitatea producerii îmbolnăvirilor sau rănirilor este legată şi de particularitatea că aceasta derivă atât din natura semnului cât şi din triada elementară căreia{ îi aparţine acesta  dar şi din particularitatea planetelor care se află în semnul sau casa respectivă}. Predispoziţiile spre boală ale semnului sau ale planetei pot apărea şi ca rezultat al reflexului în semnul opozabil sau prin reflectarea în semnul opozabil din semnul în care planeta respectivă este în exaltare. De exemplu, Venus este în exaltare în Peşti şi prin reflex, bolile asociate cu Venus şi Peştii se pot regăsi şi în Fecioarei.
Asta nu înseamnă că nu pot exista şi alţi factori declanşatori, dimpotrivă sunt destui care joacă acest rol în astrologia medicală şi diagnosticarea unor posibile boli sau predispoziţii spre boală. De regulă, aceşti factori sunt condiţionaţi de felul în care se manifestă, planeta poate fi afectată de un aspect stresant venit dinspre o planetă malefică sau care prin natura sa este o planetă malefică. Planete benefice cum sunt Jupiter sau Venus pot fi susţinute sau nu, de aspectele venite dinspre Soare sau dinspre Lună, totul în funcţie de tranzitul celorlalte planete.
Într-o hartă astrologică vom urmări posibilele  boli ale nativilor, cu consecinţele lor şi se va interpreta fiecare aspect în parte. Interpretarea previziunilor sunt focalizate pe cinci din cele douăsprezece case, astfel:
  • Casa 1 – personalitatea nativului, sănătatea şi   vitalitatea.
  • Casa a 4-a – reflectă aspectul ereditar al bolii, gena  şi ADN-ul nativului.     
  • Casa a 6-a – descrie bolile acestuia.
  • Casa a 7-a – arată terapia la care va fi supus  acesta.
  • Casa a 8-a – moartea şi din motive de sănătate.
  • Casa a 10-a – nevoia pacientului de a fi ajutat de  medic (ca profesionist).
  • Casa a 12-a – cronicizarea bolilor.
          Legătura simbolică dintre casele interesate în aflarea stării de sănătate se regăseşte şi în semnele zodiacale în care cad pragurile  caselor cercetate pentru sănătate, împreună cu guvernatorii semnelor respective, dar şi a caselor.
De exemplu, dacă semnul Taurului este la Ascendent (prima casă, primul prag) apoi Venus, care guvernează Taurul pentru a vedea care este starea de sănătate şi vitalitatea nativului. În consecinţă, Venus îl semnifică pe pacient. Aceeaşi tehnică se aplică şi Casei a 6-a, a 7-a, a 8-a şi a 10-a, care vor semnifica bolile nativului, terapia, moartea şi respectiv medicul.
Cum Luna răsare din apa oceanului, ea simbolic reprezintă din punct de vedere astrologic influenţa fluidelor din organism, în special al forţei vitale. Din acest motiv în harta stării de sănătate, Luna va avea rolul unui semnificant în ce priveşte boala, pentru că ea reflectă direcţia în care evluează boala.
Diferenţa dintre medicina alopată şi astrologia medicală este că prima tratează boala abia după ce aceasta a fost descoperită pe când astrologia medicală furnizează informaţii asupra diverselor boli de care poate suferi nativul de-a lungul vieţii.
Asemeni celor douăsprezece semne ale zodiacului, există douăsprezece case, iar relaţia dintre acestea şi semne este foarte strânsă. Ca şi în cazul semnelor zodiacale şi casele, prin afinitate astrală, pot caracteriza diverse regiuni anatomice cum este de exemplu Casa 1 asociată cu semnul Berbecului şi care stăpâneşte capul, Casa a 2-a asociată cu semnul Taurului răspunde de gât ş.a.
Conform simbolismului astrologic, casele reprezintă experienţa noastră în diverse domenii ale vieţii. Ele proiectează energia planetelor, esenţială pentru a păstra integritea universului interior, acel celebru echilibru dintre minte şi suflet, în afară, proiecţia noastră în exterior, şi care atinge diferite laturi ale vieţii cotidiene. Totodată Casele astrologice reprezintă relaţia cu noi înşine şi cu ceilalţi, situaţii şi momente din viaţa nativului. Fiecare domeniu al vieţii simbolizat prin casa astrologică este centrat pe relaţia dintre nativ şi ceilalţi.
Toate acestea sunt căi prin care astrologia medicală ne este de folos. În esenţă, casele arată influenţa sau impactul diferitelor domenii asupra mediului în care trăim şi cu factorii individuali de risc patogenic. Multe case au de a face cu condiţiile de sănătate în relaţie cu sănătatea propriu-zisă a nativului. 
Datorită acestor corespondenţe strânse dintre case şi semne, casele pot avea afinitate şi cu elementul şi modul vibraţional al acestora, cu umorile şi temperamentul corespunzătoare lor. În timp ce semnul în care se află  planetele indică însuşirile native şi temperamentul nativului, casa implicată arată felul în care se dezvoltă aceste însuşiri în timpul vieţii, cu specificaţia că la maturitate, trebuie să ne aşteptăm ca influenţa şi impactul acestora, datorate efectelor cumulate în timp precum şi a altor factori externi alăturaţi, să ducă la uzura, oboseala organismului şi implicit la manifestarea unor boli la care nativul este sensibil.
Legătura strânsă dintre semnul zodiacal şi casă poate fi folosită pentru a determina cât de puternice sau cât de slăbite sunt planetele din horoscop pentru a influenţa într-un fel sau altul starea de sănătate a nativului. Cu cât planetele se află într-o poziţie mai vicioasă şi mai slăbită, cu atât creşte predispoziţia spre diverse disfuncţii organice şi spre boală. De exemplu, Venus este în cădere în semnul Fecioarei şi deci foarte slăbită energetic şi cum ea răspunde de dulciuri dar şi de plăcerea de a mânca, aici vom găsi cele mai multe probleme ale pancreasului, implicit diabetul, şi ale colonului, ; de asemenea, Venus în Casa a 6-a este foarte slăbită, deoarece Casa a 6-a corespunde semnului Fecioarei. Este extrem de puternică în schimb, în Casa a 2-a corespunzătoare semnului Taur sau în Casa a 7-a corespunzătoare semnului Balanţă.
Atunci când studiem o temă astrală, trebuie să avem în vedere, următoarele repere:
  • Ascendentul care dă informaţii asupra nativului,  starea lui de sănătate, vitalitatea, personalitatea.
  • Descendentul care oferă informaţii despre parteneriatele de orice fel – partenerul de viaţă, partenerii de afaceri dar şi duşmanii, dar şi relaţia cu medicul, practicianul şi tipul de terapie la care apelăm.
  • Mijlocul Cerului sau Medium Coelli sau punctul maxim de elevare socială – locul până unde trebuie să ajungem din punct de vedere social – prin propriile puteri, prin studii, prin poziţia socială la care ajungem, de fapt un indicator al evoluţiei sociale, dacă vreţi; aici găsim medicul ca profesie. Momentul în care clinicianul intervine pentru a echilibra starea de sănătate.
  • Fundul Cerului sau Imun Coelli – situaţia patrimonială din această viaţă, dar şi ceea ce am moştenit ca ereditate.
 Ascendentul
             Unul din factorii foarte importanţi în astrologia medicală nu este o planetă anume, cum poate s-ar aştepta unii, ci un punct – Ascendentul. Grecii l-au numit horoskopo ceea ce s-ar putea traduce prin reperul orei sau indicatorul orei. Acest punct se găseşte în tema astrală a tuturor şi reprezintă constelaţia, semnul care se ridică la orizont în momentul naşterii şi care, conform uzanţei, se află la un anumit grad.
                Ascendentul este pragul Casei 1, de unde de altfel începe şi numerotarea celor 12 Case astrologice. De aceea, el reprezintă EU-l şi perspectiva dezvoltării personalităţii dar şi orientarea în viaţă precum şi evoluţia din perspectivă personală, este felul în care te vezi şi te percepi ca individ, faţă în faţă cu tine însuţi, o interfaţă între tine ca individ şi restul lumii. Se spune că Ascendentul reprezintă masca socială a nativului, persona garanta sau imaginea obiectivă a Sinelui.
                Medical, Ascendentul reprezintă corpul sau vehiculul fizic cu care venim în această lume – natura constituţională şi temperamentul, structura personalităţii şi aparenţa precum şi punctul sensibil sau vulnerabil la boală. De asemenea, reprezintă starea şi circumstanţele naşterii, cum a decurs aceasta din urmă.
                Astrologia modernă afirmă că, în esenţă, Ascendentul rezonează cu semnul Berbecului şi stăpânul acestuia Marte, atâta timp cât reprezintă pragul Casei 1. Aşa se face că Ascendentul reprezintă corpul, anatomic vorbind, şi expresia stării fizice a acestuia, în general, şi capul, în particular. Natura şi temperamentul Ascendentului  sunt extrem de variate (combinări de n luate câte k) şi ele sunt condiţionate de semnul dar şi de gradul zodiacal sau de planetele conjuncte ori în aspect cu el. De exemplu, Luna conjunctă cu Asc poate imprima nativului atât un temperament flegmatic, cât şi unul coleric dacă ne gândim că Marte este stăpânul Asc. Oricum, trebuie ştiut că temperamentul îl dă semnul în care este Asc.
De asemenea, semnul în care cade Ascendentul este foarte important. Cu semnul Leului la Ascendent, semnul Taurului este pragul Casei a 10-a sau un Ascendent în Capricorn, Balanţa este pragul Casei a 10-a. Planeta care stăpâneşte cele două semne aflate la praguri, Taur şi Balanţă, este Venus şi este considerată dispozitorul temei astrale. Dacă în semnul Berbecului cade pragul Casei a 10-a, dispozitorul  va fi Marte, dacă este semnul Gemenilor, Mercur ş.a. Condiţia şi plasarea dispozitorului casei ne spune foarte multe despre ce se întâmplă la nivelul casei respective. Dacă dispozitorul este afectat sau prost plasat el sugerează disfuncţii organice şi o patologie diversă.
                În ce priveşte energia organismului aceasta este pendinte de Soare, Lună şi Ascendent. Indiferent ce se va raporta la aceste trei elemente – semn, casă sau aspect va fi lucrul cel mai important din hartă şi deci trebuie interpretat ca atare, nimic nu este în cazul lor periferic, secundar sau neimportant.
Ascendentul în semne de Foc - Berbec, Leu sau Săgetător – vitalitate, energie, impulsivitate şi curaj. Predispune însă la pusee inflamatorii, stări febrile, manifestări acute. Un marcaj foarte puternic de Foc (majoritatea planetelor în semne de Foc) îl fac pe nativ omul extremelor fie extrem de impulsiv, fie excesiv de energic (impulsivitatea se sublimează).
Ascendentul  în semne de Apă - Rac, Scorpion sau Peşti – rezistenţă scăzută la boli, labilitate emoţională, boli psihice – manii, depresii, tulburări afective sau apatie sunt cele mai frecvente. Predispoziţie spre tulburări digestive, urinare şi ale mucoaselor interstiţiale. Un marcaj puternic de Apă duce la excese de afectivitate care îmbracă întreaga gamă de la indiferenţă la posesiune. Cu excepţia Scorpionului, fără a fi violent.
Ascendentul  în semne de Aer - Gemenii, Balanţa sau Vărsătorul – nervozitate excesivă, hiperagitaţie, hiperkinetism. Preispoziţie la boli de respiratorii, de inimă şi de rinichi. Un marcaj puternic de Aer, sugerează înclinaţii spre artă şi literatură, dar de regulă exponenţii acestor domenii sunt cu probleme de ordin afectiv care induc cu uşurinţă boli psihice de tipul maniilor sau schizofreniilor.
Ascendentul  în semne de Pământ - Taur, Fecioară sau Capricorn - vitalitate dar şi o mare rezistenţă. Teama faţă de boală îi transformă în victime sigure ale bolilor cronice. Cele mai frecvente maladii sunt situate la nivelul gâtului, digestiv, colon şi intestin subţire mai ales, şi la nivelul articulaţiilor – reumatisme de tot felul, gută ş.a. Marcajul puternic de Pământ îi poate transforma în pesimişti incurabili însoţit de cele mai multe ori de o avariţie ieşită din comun, sensibilitatea emoţională fiind redusă iar cea afectivă exagerată.
În tema astrală, interpretarea medicală depinde de cinci case în mod special. Acestea sunt Casa 1 sau Ascendentul, Casa a 4-a, Casa a 6-a, Casa a 8-a şi Casa a 12-a.  Casa 1 sau Ascendentul este Casa vieţii, vitalităţii, sănătăţii, temperamentului şi naturii vibraţionale. Celelalte patru nu fac tot timpul aspecte majore cu Ascendentul, dar pot conţine planete care fac aspecte cu celelalte case de sănătate, fac aspecte între ele şi vorbesc despre sănătatea nativului.
Pe de altă parte, angularitatea semnelor cardinale dintr-o hartă natală, care formează pragurile caselor 1, a 4-a, a 7-a şi a 10-a, un patrat în sistemul caselor astrologice, este, de asemenea, importantă. Planetele angulare sau conjuncte cu aceste unghiuri sunt foarte importante în interpretarea generală a unui horoscop.
Planetele conjuncte cu Ascendentul (Asc), pragul Casei 1, au mare influenţă asupra naturii constituţionale şi temperamentale a nativului şi, în general, asupra întregului organism. Aspectele grele cu Asc de regulă, reprezintă obstacole, dificultăţi în viaţa şi probleme de sănătate, în timp ce aspectele armonioase vorbesc despre o sănătate bună, în general. Asc, este primul prag, cel al Casei 1, şi are afinitate cu Berbecul, care guvernează capul. Asc este cel mai important în astrologia medicală.
Planetele în opoziţie sau conjuncte cu Descendentul (Dsc),  pragul Casei a 7-a, de regulă, reprezintă funcţia fiziologică sau metabolică a nativului, care este slăbită sau nu funcţionează cum trebuie şi trebuie remediată pe cât posibil. Descendentul desemnează pragul Casei a 7-a şi are afinitate cu Balanţa care stăpâneşte rinichii, aparatul uro-genital şi partea inferioară a spatelui.
          Planetele conjuncte cu Mijlocul Cerului (MC), pragul Casei a 10-a, adesea concentrează indicii vizibile despre individualitatea şi statutul social al nativului.Cum Casa a 10-a corespunde Capricornului, aceste planete pot avea influenţă asupra  oaselor, încheieturilor sau asupra ţesutului conjunctive.
Planetele conjuncte cu Fundul Cerului (FC, IC), pragul Casei a 4-a adesea reprezintă problemele de sănătate minore sau ascunse, care evoluează uneori insidios, dar care niciodata nu vor influenţa vital sănătatea nativului, la nivelul acestei case se reflectă nutriţia, felul cum mâncăm şi ce mâncăm, dar nimic mai mult. Deoarece Casa a 4-a corespunde semnului Rac, stomacul, uterul, sânii ş.a. pot fi afectate.
           Primul pas după analiza Ascendentulului este să aflăm în ce semn cad  Soarele, Luna ş.a. care sunt relaţiile dintre ele, dar mai ales cum influenţează acestea starea de sănătate a nativului. Cele 12 semne ale zodiacului sunt clasificate din punct de vedere elementar în semne de foc, de aer, de apă şi de pământ. Aşa cum zodiacul este împărţit în 12 sectoare şi corpul uman este împărţit în acelaşi fel. Fiecare dintre cele 12 părţi este guvernată de unul din cele 12 semne zodiacale. Acestea sunt considerate la modul general, dar planetele care guvernează anumite părţi ale organismului se pot afla în alte semne decât cele pe care le guvernează sau cu care ar avea afinitate sau în alte case astrologice decât cele pe care le stăpânesc.
Trebuie reţinut că după Soare şi  Lună, cea mai importantă planetă din tema natală este stăpânul Ascendentului, guvernatorul semnului în care cade el. Semnul în care se află acesta, casa şi aspectele pe care le face, sunt o sursă de informaţie importantă pentru astrolog, mai mult ele dau culoare şi determină temperamentul nativului, iar medical, dau informaţii asupra punctelor forte sau vulnerabile din organismul nativului.
 Soarele şi Luna
Soarele şi Luna reprezintă cele două surse de energie ale organismului. Soarele arată cum este consumată şi folosită energia emisă de el de către nativ. Luna care absoarbe lumina arată cum se regenerează şi cum se recuperează această energie.  Împreună, Soarele şi Luna sunt forţa motrice, Soarele sugerând drumul pe care îl va urma nativul în viaţă,  iar Luna cum va merge pe acest drum.
Energia celor trei constituie ritmul cosmic şi bioritmul vieţii. Fizicienii cunosc şi chiar lucrează cu acestea:  Ascendentul este legat de ritmul circadian, altfel spus mişcarea zilnică pământului în jurul axei sale; Luna prin luna lunară măsoară propriul ciclu care cunoaşte două faze importante: de creştere şi de descreştere şi două faze secundare: pătrarii; Soarele prin cliclul său anual este legat de ciclul solstiţiilor şi echinoxiilor şi implicit de anotimpuri.
Poziția Soarelui într-o temă natală vorbește, în esență, despre catabolism,  iar Luna despre anabolism,  indiferent de sex. Interdependența celor două funcții fiziologice și relațiile lor cu celelalte planete, semne sau case, vorbesc despre sănătate, în general, scoțând în evidență vitalitatea și rezistența organismului la boală. Mai precis, Sorele este un indicator al vitalității iar Luna a stării de sănătate. Aspectele amonioase dintre luminarii dau indicii despre o stare de sănătate bună.
          Viscerele sunt sensibile la influențele Lunii, în special cele gastrice. De aceea în perioadele c u Luna în creștere se intensifică aciditatea gastrică, iar în cele cu Luna în scăderenormal, scade; de asemenea, în perioadele cu Luna în creștere, activitatea intestinală este mai lentă și favorizează depunerile de grăsimi și de toxine în organism pe când în perioadele cu Luna în scădere, aceasta se intensifică și digestia este mai rapidă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu